Denník N

Astronautka z NASA na Slovensku: Na vesmírnu prechádzku musíte byť silný, no môžete nosiť aj okuliare

Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburgerová prišla na Slovensko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburgerová prišla na Slovensko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je dôležité, aby vedci s deťmi hovorili o vede. Doktori, inžinieri či počítačoví programátori by mali školskému systému vrátiť to, čo do nich investoval. Vedci nám otvárajú nové obzory, vraví Dorothy Metcalf-Lindenburgerová.

Dorothy Metcalf-Lindenburgerová (1975) je americká astronautka. V rámci zásobovacej misie vyletela v roku 2010 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a 15 dní strávila vo vesmíre. Neskôr viedla podmorskú prieskumnú misiu NEEMO 16. Metcalf-Lindenburgerová je aj učiteľkou, popularizátorkou vedy a venuje sa tiež spevu.

Keď na konci 50. rokov minulého storočia začali v NASA po prvý raz zháňať astronautov, lekári si mysleli, že musí ísť o čudákov, lebo kto „normálny“ by vstúpil do nebezpečného stroja, aby s ním vyletel do nepoznaného vesmíru? Aké rysy podľa vás majú astronauti?

Je pravda, že v začiatkoch vesmírneho lietania šli ľudia naozaj do neznáma. Prvými vesmírnymi pilotmi boli ľudia, ktorí boli opakovane vystavení extrémnym situáciám, napríklad Valentína Tereškovová (prvá žena vo vesmíre, pozn. red.) bola parašutistkou. Povedala by som, že aby ste boli dobrý astronaut, potrebujete veľa zručností, medzi nimi schopnosť riešiť krízové situácie s chladnou hlavou či schopnosť byť priateľský a vychádzať s ostatnými členmi posádky. Astronaut by si mal vedieť odpúšťať, lebo spravíte veľa chýb a ak taká situácia nastane, potrebuje ísť ďalej a nemyslieť len na to, čo sa vám nepodarilo. Tiež sa musíte chcieť učiť nové veci. Čo sa týka fyzickej stránky, astronaut by mal dbať na to, aby bol fit.

Môže astronaut nosiť okuliare alebo musí byť absolútne zdravotne fit?

Okuliare mať môžete. Ak máte silné dioptrie, pošlú vás na operáciu (LASIK) a môžete sa stať astronautom.

Zmestil by som sa do kozmickej lode, ak meriam dva metre?

(smiech) Myslím, že ste na hrane. Čo sa týka kozmických lodí Sojuz, myslím, že tam záleží na pomere medzi obvodom pásu a výškou. Nové kozmické lode Orion od NASA majú tiež nejaký výškový limit, ale nepamätám sa aký.

Astronauti často hovoria, že pohľad na Zem z vesmíru ich napĺňa pocitmi spolupatričnosti, humanity a všeobjímajúcej lásky k ľudstvu a Zemi. Ako si spomínate na svoj pobyt vo vesmíre?

Vidieť Zem z vesmíru je hlboký zážitok, možno až duchovný či meditatívny. Uvedomíte si, že Zem je jedinečná planéta a zároveň veľmi krehká. Je veľa vecí, ktoré som si vážila už predtým, než som bola vo vesmíre a zážitok z vesmíru ich ešte prehĺbil. Keď sa vrátite na Zem, chcete urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby si aj iní ľudia uvedomili, aká je Zem krásna a aby ju nepovažovali za samozrejmosť a nemysleli si, že sa o ňu nemusia starať.

Čo všetko ste na Zemi videli, keď ste sa pozerali z vesmíru?

Veľký čínsky múr sme nevideli, lebo keď sme boli na orbite, veľká časť Číny bola v tme (NASA pred pár rokmi informovala, že „vo všeobecnosti platí, že Veľký čínsky múr sa nedá vidieť voľným okom z nízkej orbity Zeme“, no na fotkách sa dá rozpoznať, pozn. red.). Videli sme veľa iných vecí vrátane letísk, veľkých ciest, stôp na mori po veľkých lodiach, alebo čiar za lietadlami. Rozoznať viete aj centrum Chicaga alebo New Yorku a vrcholy mrakodrapov. 

V čom spočívala vaša úloha počas misie, keď ste v roku 2010 vyleteli na Medzinárodnú vesmírnu stanicu?

Mala som niekoľko úloh. Bola som letová inžinierka pri vzlete a návrate na Zem. Bola som za pilotom a veliteľom posádky a dávala som pozor na to, aby všetko išlo tak, ako má. Vo vesmíre som mala na starosti robotické rameno a bola som záložnou astronautkou na výstup do vesmíru (z angl. spacewalker). Sama som do vesmíru nevystúpila, ale astronautom, ktorí vo vesmíre boli, som pomáhala pri práci. Priala by som si vystúpiť do vesmíru, ale jednoducho sa vám nepodarí splniť si všetko, po čom túžite. Aj tak bolo úžasné stať sa súčasťou toho tímu. Tiež som pomáhala s prenášaním nákladu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Americká astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburgerová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď bol člen posádky vo vesmíre, čo ste mu hovorili, že má robiť?

Povedala by som napríklad: „Rick, ďalšia vec, ktorú máš spraviť, je otočiť túto skrutku 16-krát pri krútiacom momente 2“. Pozerala by som sa, či to splnil a keď nie, zisťovala by som prečo. Lebo potrebujete práve 16 otáčok, aby ste si mohli byť istý, že tá vec je pevne zatiahnutá. Ak by nastal nejaký problém, volala by som Houston a vysvetlila im, že máme len 12 otáčok a opýtala sa, či to stačí. Houston by sa radil a povedal: „Nie, potrebujeme 16 otáčok.“

Niečo také sa vám stalo?

Áno, mali sme problém so skrutkami, ktoré sa nedali plne zatiahnuť.

Čo musí človek spraviť, aby sa stal astronautom, ktorý vystúpi do vesmíru (spacewalker)?

Všetci prechádzajú rovnakým tréningom, ale ľudí, ktorí vystúpia do vesmíru, ďalej selektujeme. Musia byť napríklad veľmi silní, aby sa dokázali pohybovať v skafandroch. Vo vesmíre môžete byť naraz len šesť až osem hodín, takže potrebujete ľudí, ktorí vedia pracovať rýchlo, no nezmätkujú. Členovia posádky, s ktorými som letela na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, už mali predošlé skúsenosti s výstupmi do vesmíru.

Prečo môže byť astronaut vo vesmíre len vymedzený čas?

Asi hlavný dôvod je, že keď idete na hranu a vo vesmíre ste príliš dlho, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že spravíte chybu. Chyba, ktorú by spravil astronaut vo vesmíre, by mohla byť fatálna, takže tam nemôžu byť zbytočne dlho. Po návrate na stanicu si oddýchnu a potom sú pripravení vrátiť sa nazad.

Dejovú zápletku vo vašom obľúbenom filme Gravitácia spustí scéna, keď do astronautov narazí vesmírny odpad. Hrozilo podobné nebezpečenstvo aj vám?

Teoreticky to je možné. V praxi sa snažíme preveriť každý odpad, ktorý je dostatočne veľký na to, aby spôsobil podobné problémy ako vo filme Gravitácia. Nemusí ísť o veľké kusy, aj malé úlomky môžu prederaviť skafander a spôsobiť únik. Skafander má až sedem vrstiev a ich úlohou je zastaviť ďalšie škody na ňom. Ak by takáto krízová situácia nastala, prvoradým cieľom by bolo zastaviť únik. Tiež by ste sa museli uistiť, či astronaut má dostatok kyslíka na návrat. Bolo by na ňom, aby sa dostal do pretlakovej komory a odtiaľ do bezpečia stanice.

Dá sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici dobre vyspať?

Nie je to zlé. V prostredí mikrogravitácie necítite žiaden tlak, takže posteľ vás vôbec netlačí. Človek je pripevnený k stene, ale nie celkom napevno, trošku sa vznášate. Bol to uvoľňujúci pocit, naozaj sa mi to páčilo.

Ako ste znášali prostredie mikrogravitácie?

Bolo to super len si tak poletovať. Cítila som sa, ako keby som bola superhrdinka. Úžasný pocit.

Ako sa astronauti pripravujú na prostredie s mikrogravitáciou?

V bazéne, kde vás to prirodzene nadnáša. Keď s vami lietajú v lietadle, tak pri voľnom páde zažijete na pár sekúnd stav beztiaže.

Musia astronauti vo vesmíre cvičiť každý deň?

Naša misia trvala len 15 dní, nemuseli sme cvičiť každý deň, ale ľudia, ktorí sú na Medzinárodnej vesmírnej stanici dlhodobo, musia cvičiť každý deň.

Prečo?

Lebo vo vesmíre strácate svalovú hmotu, čo vedie k rednutiu kostí. Cvičenie je spôsob, ako tomu zabrániť.

Ako astronauti cvičia?

Je tam taký vesmírny bicykel alebo bežecký pás. Patria k nemu popruhy, ktoré vás držia dole, aby ste sa len nevznášali. Je tam aj niečo ako posilňovacie zariadenie, no nezdvíhate činky. Keď cvičíte, ťaháte proti odporu vo vákuu.

Nemá človek problém s vnímaním času, keď je vo vesmíre?

Spravíte to, čo tu, proste sa pozriete na hodinky. Povedala by som, že oproti Zemi to nie veľký rozdiel. Aj na Zemi sme hore dlho do noci, keď chceme. Nie je to ako v minulosti, keď deň a noc ľuďom diktovali, či budú spať, alebo nie.

Počas bratislavskej prednášky pre školákov ste ukazovali zábery, na ktorých máte s ďalšími členmi posádky strapaté vlasy. Prečo sú vlasy vo vesmíre neposlušné?

(smiech) Na Zemi ich smerom dole ťahá gravitácia. Vo vesmíre sa vlasy vlnia podľa toho, ako je to pre ne prirodzené a idú si, kam sa im chce.

Ako sa umývajú vlasy vo vesmíre?  

Inak ako na Zemi. Bublinky vody a šampón sa snažíte nejako votrieť do vlasov. Tak na deň máte pocit čistoty (smiech).

Astronautka Karen Nybergová ukazuje, ako si vo vesmíre umýva vlasy. Zdroj – YouTube

Prečo ľudia vo vesmíre o kúsok narastú?

Keď ste na Zemi, kosti chrbtice na seba tlačia, ale vo vesmíre sa roztiahnu, lebo na ne nepôsobí takáto sila. Je to skvelý pocit, lebo uvoľníte všetok ten tlak.

Aké je na Medzinárodnej vesmírnej stanici jedlo?  

Jedlo je dehydrované alebo máte také jedlo, čo majú aj americkí vojaci. Sú to také balíčky. Potom máte orechy, sušené ovocie, ojedinele aj čerstvé ovocie, ak ho donesie napríklad SpaceX. Káva je fajn, hoci nie je úplne super. ISSpresso (prvý kávovar na obežnej dráhe Zeme, od roku 2015, pozn. red.) som si neužila, lebo ho doniesli až po mojom lete.

Môžete si so sebou na vesmírnu stanicu zobrať obľúbené jedlo?

Ľudia si berú napríklad obľúbené omáčky. Nemôže to byť v sklenenej nádobe a potravinu musíte niekoľko mesiacov pred letom odovzdať personálu, ktorý sa stará o jedlo posádky. Ľudia si myslia, že vo vesmíre budú potrebovať veľa cukru, ale nie je to pravda.

Prečo?

Keď jete vo vesmíre sladké, nepôsobí to zdravo a po chvíli toho máte aj tak dosť. Chcete hlavne slané a korenisté veci.

Keď je astronaut na Medzinárodnej vesmírnej stanici, má aj nejaký voľný čas?

Áno. Veľa som sa pozerala z okna, užívala si nádherný výhľad a rozprávala sa s ľuďmi na Zemi, na ktorých mi záleží. So priateľkou Tracy sme si na stanici aj zaspievali.

Aké piesne vás ráno budili na Medzinárodnej vesmírnej stanici?

Galileo od Indigo Girls a Defying Gravity (vzdorovať gravitácii, pozn. red.) z muzikálu Wicked.

Prečo práve tieto piesne?

Vďaka Galileovi sme sa prestali pozerať len smerom nadol. Galileo obrátil ďalekohľad na oblohu a ukázal nám, že Zem nie je v strede slnečnej sústavy, zbadal mesiace okolo Jupitera a objavil mnohé iné veci. To, čo robil, bolo veľmi odvážne a cirkev ho za to nemala práve rada. Defying Gravity sa mi páči aj preto, lebo vo vesmíre robíme to, o čom sa v nej spieva, vzdorujeme gravitácii.

Považujete popularizáciu vedy za dôležitú súčasť práce vedca?

Je dôležité, aby vedci s deťmi o vede hovorili. Doktori, inžinieri, počítačoví programátori aj astronauti by mali školskému systému vrátiť to, čo do nich investoval. Môj manžel vyrastal medzi farmármi a mal predstavu, že môže robiť len ako farmár alebo v miestnej väznici a škole. Nevedel si predstaviť, že by mohol robiť niečo iné. Vedci vám otvárajú nové obzory. Je toľko úžasných profesií, mnohé z dnešných detí budú robiť v profesiách, ktoré dnes ani neexistujú.

V roku 2010 letela Dorothy Metcalf-Lindenburgerová raketoplánom Discovery k Medzinárodnej vesmírnej stanici a vo vesmíre strávila 15 dní. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo si myslíte o ľuďoch, ktorí popierajú vedu?

Ak si niekto myslí, že veda nie je dôležitá, možno by nemal mať telefón, alebo by nemal cestovať lietadlom. Lebo všetky tieto veci sú založené na vedeckých poznatkoch. Človek, ktorý popiera vedu, ignoruje rozum.

Stúpa počet žien v NASA?

Áno. Posledná trieda astronautov mala pomer mužov a žien skoro vyrovnaný. Trieda predtým bola 50:50. Dôležité je, že čoraz viac žien v NASA pracuje aj ako inžinierky alebo počítačové programátorky.

Malo by sa podľa vás vydať ľudstvo na Mars?

Áno, existujú na to aj praktické dôvody. Zrážka s asteroidom v minulosti s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila vyhynutie dinosaurov a nechceme, aby sa nám stalo to isté. Na Marse by sme mohli založiť kolóniu, takže by sme nevymreli. Keď cestujeme ďalej, za horizont, uvedomujeme si, kým vlastne ako ľudia sme. V každom z nás je zvedavosť a chceme vedieť, čo je tam, kde sme ešte neboli. Preto prví objavitelia objavovali nové kontinenty. Čo sa týka Marsu, dúfam, že sa tam dostaneme už pred rokom 2050.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prvé pristátie na Mesiaci

Rozhovory

Vesmír

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie