Denník N

Európa ma nového lídra – Emmangelu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej rakúsky kolega Christian Kern. Foto – TASR/AP
Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej rakúsky kolega Christian Kern. Foto – TASR/AP

Nemecká kancelárka opatrne podporila Macronovu európsku víziu. „Je to ako vystúpiť na Everest,“ hovorí o nej slovenský štátny tajomník Ivan Korčok.

Podľa reči tela medzi nimi vládnu harmonické vzťahy. Aspoň tak to vyzerá na fotografii, ktorú na svojom Instagrame zverejnila nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v estónskom Tallinne.

Dvojica, ktorá dostala prezývku Emmangela, podľa agentúry AFP už dlhšie vysiela jasný signál do Bruselu, že ich krajiny chcú viesť EÚ po britskom exite.

Obaja lídri sa stretli prvý raz po „európskom prejave“ Emmanuela Macrona a po nemeckých voľbách, ktoré Merkelovú nechali trochu oslabenú a odkázanú na komplikované koaličné rokovania s novými partnermi.

Na digitálnom samite francúzsky prezident získal od kancelárky predbežnú podporu pre hlbšiu integráciu v EÚ, ktorú predstavil v utorok vo svojom prejave na parížskej univerzite Sorbonna.

Vrátil Paríž späť

„Bol vizionársky a vrátil spoluzakladateľa Francúzsko ako hybnú silu do projektu Európskej únie,“ zhodnotila prejav Merkelová podľa francúzskeho poradcu. Samozrejme, detaily sa ešte budú musieť vydiskutovať. Tie prvé (spoločná obrana, prehĺbenie menovej, hospodárskej či bankovej únie) chce predseda Európskej rady Donald Tusk predstaviť už o dva týždne.

Kľúčová je podľa neho jednota a riešenie skutočných problémov.

Tak to vidí aj slovenský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. „Macronov prejav je, obrazne povedané, pozvánkou na výstup na Everest bez kyslíka. Ísť môže každý, kto má odvahu a chuť,“ povedal pre Denník N Korčok, ktorý otvorene podporuje orientáciu slovenského premiéra Roberta Fica smerom k „jadru EÚ“.

Macron podľa Korčoka predstavil lídrom víziu stredno-dlhodobého charakteru, a teraz je na 27 štátoch EÚ, aby sa prejavili, ako na ňu chcú reagovať. Reforma by mohla byť podľa európskych lídrov hotová do roku 2024, teda v čase, keď Paríž bude hostiť letnú olympiádu.

„Sú tam viaceré pasáže, ktoré ešte nikto neprebádal. Aby sme to spoločne zvládli, treba dôslednú prípravu a zohratý tím. Najbližšou úlohou je dohodnúť sa, ako vyrazíme zo základného tábora. A, samozrejme, potrebujeme aj šťastie v podobe vhodného počasia,“ dodáva Korčok s tým, že na vrchole najvyššej hory sveta už bolo viacero Slovákov.

Podľa slovníka, ktorý v posledných týždňoch zvolil Fico, aj nedávneho stretnutia s Macronom v rakúskom Salzburgu, to vyzerá tak, že slovenská diplomacia „výstup“ k jadru považuje za strategickú prioritu.

Emmangela: keď sa stretne ambícia s vplyvom

Economist po utorkovom prejave v Sorbonne venoval francúzskemu prezidentovi obálku s titulkom Nový európsky poriadok. Kým ešte začiatkom roka bolo podľa neho jasné, že Európu po brexite vedie Angela Merkelová, po nemeckých voľbách a Macronovom prejave je to o čosi zložitejšie.

Na jednej strane máme ekonomicky silné Nemecko so štvornásobnou kancelárkou, ktorú čakajú mesiace koaličných rokovaní a ustupovanie liberálom z FDP a Zeleným. Na tej druhej ambiciózneho Macrona „s víziou“, ale aj s jedným veľkým „ale“. Kým sa mu nepodarí zreformovať vlastnú krajinu, ťažko čakať, že uspeje so svojou európskou misiou.

Macronmánia vo Francúzsku dlho netrvala: aj v dôsledku káuz ako extrémne drahý mejkap jeho popularita radikálne padla. Málokto by si podľa Economistu stavil na hocijakého lídra, čo chce zreformovať Francúzsko. Ak nám však niečo tento rok ukázal, tak to, že by bolo chybou staviť proti nemu.

Budúcnosť Európy podľa pravidelného stĺpčeka britského magazínu Charlemagne momentálne leží niekde medzi sebavedomým mladým mužom, ktorého ambície presahujú hranice Francúzska, a opatrnou kancelárkou pred záverom politickej kariéry, ktorej krajina sa zdráha vziať na seba rolu lídra.

Macronov modus operandi

Podľa francúzskeho analytika Martina Michelota prezident Macron svojou rečou viac-menej potvrdil, ako chce fungovať. „On bude ten, kto bude udávať všeobecnú orientáciu, a svojho premiéra Édouarda Philippa nechá viesť každodennú politiku,“ povedal Denníku N Michelot z pražského think-tanku Europeum.

Takýto prístup mu umožní presadzovať jeho európsku víziu a zároveň sa doma nespáliť aférami, ako sa to dialo jeho predchodcom Sarkozymu a Hollandovi.

Macron je podľa Michelota prvým prezidentom od čias Chiraca, ktorý nebol zvolený na platforme, že chce meniť vzťahy s Nemeckom. „Stavia na to, že EÚ nikdy nepracovala lepšie než vtedy, keď sa hlavné národy dohodli. Zároveň je však jasné, že svojím prejavom vytvára tlak na Merkelovú a zároveň moment, keď bude pre iné krajiny ťažké len tak nečinne stáť. A nie je prekvapením, že prvou časťou tejto novej Európy je práve obrana,“ dodal Michelot.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie