Denník N

Dzurinda bude poradcom ukrajinského prezidenta Porošenka

Mikuláš Dzurinda bude radiť Porošenkovi. FOTO- TASR
Mikuláš Dzurinda bude radiť Porošenkovi. FOTO- TASR

Ukrajinskému prezidentovi by mohli radiť bývalý švédsky minister zahraničia Carl Bildt či litovský expremiér Andrius Kubilius.

Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stane členom tímu zahraničných poradcov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Áno, je to pravda. Je to veľmi čerstvé, veľmi aktuálne. Dostal som takúto ponuku – stať sa poradcom pána prezidenta Porošenka – a dnes som ju aj prijal,“ povedal bývalý premiér a minister zahraničia Denníku N.

Ukrajinský spravodajský web Cenzor napísal, že tím poradcov zostavuje bývalý prezident Gruzínska Michail Saakašvili, ktorý sa stal vlani šéfom Porošenkových poradcov.

Dzurinda zostavovanie tímu komentovať nechcel a komentáre k nemu chce nechať na kanceláriu ukrajinského prezidenta.

„To pôsobenie podľa doterajších informácií bude pomerne široké, ale s dôrazom na aplikáciu reforiem,“ povedal o svojom budúcom pôsobisku. Dzurinda vraví, že Porošenka a predstaviteľov Ukrajiny oslovil slovenský príbeh.

„Ako sme my čelili výzve nahradiť odumierajúce odvetvia, ako napríklad strojárenský priemysel odvetviami novými, aby ľudia mali šancu na robotu, tak presne takéto ťažké prechodné obdobie čaká Ukrajinu.“

Bude radiť, čoho sa vyvarovať

Bývalý predseda vlády vraví, že ťažisko jeho práce má byť v odovzdávaní skúseností s proexportnými opatreniami, vo zvyšovaní konkurencieschopnosti a Ukrajincom bude hovoriť, akých chýb sa má krajina vyvarovať.

Podrobnosti svojho pôsobenia – či pôjde o každodenné konzultácie, pre ktoré by sa do Kyjeva na čas presťahoval -Mikuláš Dzurinda ešte nepozná, keďže ide o veľmi čerstvé rozhodnutie.

Porošenko zostavuje medzinárodný tím poradcov, ktorého členmi by mali byť bývalí vysokí vládni činitelia mnohých európskych štátov.

Ponuku mal dostať aj bývalý švédsky minister zahraničia Carl Bildt alebo litovský expremiér Andrius Kubilius.

Kubilius vraj už súhlasil. „Saakašvili mi zavolal a vymenoval známych európskych politikov, ktorí sa môžu stať členmi skupiny poradcov. S účasťou som súhlasil,“ povedal litovský expremiér pobaltskej agentúre Delfi.

Podľa servera Cenzor ponuku zvažuje aj šéf zahraničného výboru Európskeho parlamentu Elmar Brok, alebo švédsky ekonóm Anders Aslund, ktorý bol už poradcom niekdajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu.

Dvojaká úloha

Úloha poradcov bude podľa Kubiliusa dvojaká: budú dávať ukrajinskej vláde rady, ako postupovať s hospodárskou a administratívnou reformou, a zároveň budú program prozápadnej ukrajinskej vlády propagovať v Európe.

Kedy sa tím poradcov ujme svojich funkcií, nie je podľa litovského expremiéra zatiaľ jasné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie