Denník N

SaS si pozvala osobnosti, aby ju kritizovali: Ste často neohrabaní a popíkoví, vypočuli si straníci

Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa voliči rozhodnú, že vo voľbách, ktoré budú najneskôr v roku 2020, nechcú Roberta Fica, môžu voliť jedine SaS. Bez ohľadu na to, aké strany dovtedy ešte vzniknú, povedal na konferencii Richard Sulík.

Sobotné ráno na Zochovej chate neďaleko Modry. V Malých Karpatoch sa zišlo viac ako sto členov a hostí Sulíkovej Slobody a Solidarity na netradičnej konferencii. V strane ju interne volali „nakladačka“, na pozvánku však nakoniec radšej dali názov „Osobnosti o SaS“.

Koncepcia bola jednoduchá a priznajme si, že na pomery slovenskej politiky celkom odvážna – v dvoch blokoch si Sulíkovi straníci nechali od troch osobností hovoriť, čo robia zle. Pozvali si novinárov, šéfov prieskumných agentúr a odborníkov z médií.

„Máme veľa dobrých stránok, ale máme možno aj drobné nedostatky. A tie by sme chceli dnes počuť,“ vysvetlil zmysel konferencie svojim kolegom v úvodnom príhovore predseda SaS Richard Sulík.

Strana podľa neho konferenciu organizovala aj preto, že jedine SaS má takú silu, skúsenosti a zázemie, že môže nahradiť Smer. „Ak sa voliči rozhodnú, že vo voľbách, ktoré budú najneskôr v roku 2020, nechcú Roberta Fica, môžu voliť jedine SaS. Bez ohľadu na to, aké strany dovtedy ešte vzniknú.“

Januárová debata Denníka N s Michalom Havranom a Richardom Sulíkom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sterilizácie opäť na scéne

Debata na začiatku trošku zaškrípala, keď na úvod konferencie neprišiel moderátor Štefan Hríb a organizátori zrazu nevedeli, kto bude prvý blok moderovať. Po chvíli sa však všetko vyriešilo, Hríb prišiel na druhú časť konferencie.

„Takou pravou reflexiou SaS-ky je práve táto debata. Väčšinou sa takéto debaty dopredu podrobne pripravujú, toto je také ľahkovážne. Nehovorím to v dobrom ani zlom, ale k SaS-ke to tak trochu patrí,“ žartoval marketingový odborník a bývalý kandidát na šéfa RTVS Michal Ruttkay.

Ruttkay hovoril o tom, že SaS z viacerých dôvodov stráca imidž strany expertov, za ktorú bola dlhé roky považovaná. „V dobe svojho vzniku ste pôsobili ako profesionáli, to ste akoby stratili,“ povedal.

„Zrazu už ste nie úplne presní, odvodový bonus prerátavate na trikrát. Akoby sa strácal ten náboj a energia. Odborné veci si necháte prekričať bulvárnymi a ‚popíkovými‘ témami, kauzami, výstrelmi.“

Ruttkay tento postreh vysvetľoval na príkladoch: ekonomické témy, ktoré otvára podpredsedníčka Jana Kiššová, podľa neho vždy prekričia tlačovky o kauzách Smeru či emotívne blogy. „Máte dosť vizuálnych ľudí, ale neraz nemáte obsah. Spolu s OĽaNO ste naskočili na bulvarizáciu, robíte rýchle výstrely, ale nebudujete značku.“

Toto všetko sa podľa viacerých diskutujúcich deje napriek tomu, že strana organizuje programové konferencie a pracuje na podrobných víziách a materiáloch. Opakovane sa ako príklad spomínal Sulíkov status z minulého týždňa, kam z celej koncepcie politiky pre vylúčené komunity vytiahol bezplatné a dobrovoľné sterilizácie Rómov. V médiách za to zožal veľa kritiky.

„Radi naskakujete na hysterickú vlnu, ktorá žije najmä na Facebooku, kde sa zdieľa a hejtuje. Zabúdate na to, že sú tu umiernení voliči, ktorí tu chcú mať svoju SDKÚ vo verzii 2017,“ povedal Sulíkovi novinár Martin Hanus z denníka Postoj.

„Nestali ste sa dedičmi voličov SDKÚ, lebo na to zatiaľ nemáte formát. Vo verejnej komunikácii vás charakterizuje neohrabanosť, aj neohrabanosť lídra, a hysterickosť, najmä niektorých poslancov.“

Hanus má pocit, že mediálna pozornosť po takýchto statusoch niekedy Sulíkovi aj tak trochu vyhovuje. „Sú ľudia, ktorí vás nemajú radi a majú svoj mediálny obchodný model založený na tom, že keď Sulík niečo povie, tak to trošku vytrhnú z kontextu a potom je z toho cirkus. Ale podľa mňa je to ‚win-win situácia‘, myslím, že sa v tom cítite dobre.“

Sulík: A čo s Poliačikom?

Koncepciou konferencie bolo, že straníci si kritiku osobností vypočuli, ale nešli sa hájiť či hádať. Aj Richard Sulík za názory takmer vždy poďakoval, povedal, že si postrehy cení, a zapisoval si ich na papier. „Máme si z toho čo zobrať, máme sa nad čím zamýšľať,“ povedal Sulík.

Medzi diskutérmi boli okrem Ruttkaya či Hanusa aj novinár Michal Kovačič z Markízy, šéf agentúry Focus Martin Slosiarik, šéfredaktor Trendu Oliver Brunovský a šéf agentúry AKO Václav Hřích.

V debate niekoľkokrát zaznelo, že strane po odchode niektorých členov chýbajú výraznejšie osobnosti. „Líder obsadzuje všetky dôležité témy, je jediný, kto zosobňuje pôvodnú sociálno-ekonomickú platformu SaS,“ vravel Martin Hanus z Postoja.

„To isté sa dialo pri migračnej kríze a teraz európskej politike. Mám podozrenie, že aj pri zdravotníctve, ktoré chcete otvoriť ako novú hlavnú tému, to bude opäť o Sulíkovi. Strana má silného lídra, ale chýbajú jej dvojky, trojky a štvorky.“

„SaS-ka, v kontexte mediálnych skratiek, je strana jedného človeka,“ pridal sa aj Oliver Brunovský z Trendu.

„Pre mňa je prekvapením, že líder SaS akoby permanentne komunikoval o negatívnych témach. Slovenská politika má veľa búračov. Máme tu Kotlebu, Kollára, a do toho sa zaradí ešte Sulík. SaS bola na začiatku stranou konštruktívnych postojov. Dnes tak navonok nepôsobí.“

Richard Sulík na konferencii Osobnosti o SaS. Foto – SaS

Diskutéri hovorili aj o tom, že mediálny obraz zahraničnej politiky SaS nie je jasný. Čudovali sa tomu, že kým kritika EÚ zaznieva často, nepamätajú si na situáciu, keď by niekto zo SaS alebo jej líder verejne kritizoval Vladimíra Putina. „Ani ja si nepamätám,“ zvolal na to Sulík z publika.

Predseda SaS sa počas debaty prekvapených diskutujúcich spýtal aj to, či je dobre, že je v strane stále Martin Poliačik, ktorý reprezentuje takzvané „slniečkarské“ krídlo a robí tak stranu otvorenú viacerým názorom.

„Je rozkošné, že sa to pýtate takto verejne,“ odpovedal mu Martin Hanus z Postoja s tým, že podľa neho aj to odlišuje Sulíka od Fica. „Keď si zoberiete Roberta Fica, nech si čokoľvek myslí o svojich ľuďoch, tak je k nim lojálny. A ja si myslím, že lojálnosť je v politike cnosť. “

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie