Denník N

Fico spochybnil prezidentovu kampaň. Kiska: Už nepochybujem, že ide o zneužitie moci

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play upozornila, že premiér informáciu o daňových problémoch prezidenta Andreja Kisku vedel skôr ako médiá. Hovoril o ňom ako o daňovom podvodníkovi už začiatkom augusta.

Premiér Robert Fico spochybňuje prezidentskú kampaň Andreja Kisku a naznačuje, že stála výrazne viac, ako priznal prezident a ako dovoľuje zákon.

„Minul prezident naozaj len 260-tisíc eur, alebo to bol možno milión eur? Išlo by o hrubé porušenie volebného zákona,“ hovorí Fico.

Vychádza z toho, že finančná správa prezidentovej firme KTAG po kontrole neuznala vratku DPH a dala jej pokutu 15-tisíc eur. Fico pred médiami počítal: ak išlo o faktúry za apríl, tak išlo zrejme o služby za marec, keď prebiehala oficiálna kampaň. Ak ide o pokutu 15-tisíc, vratka je desaťnásobok a dodané služby mali podľa neho hodnotu päťnásobku, teda 750-tisíc eur, čo by bolo viac, ako povoľuje limit.

Aj v protokole z daňovej kontroly v KTAG však sú rozpísané jednotlivé faktúry aj s obdobím plnenia, ktoré bolo pred oficiálnou časťou kampane, ktorá sa začala 28. februára 2014. To vyvracia Ficovu tézu, že Kiskovi platilo KTAG kampaň aj v marci.

Kiska sa pritom nikdy v minulosti netajil, že celkovo minul na kampaň 1,3 milióna eur, a zdôrazňoval len, že limit počas oficiálnej kampane dodržal.

„Nemienim spochybňovať voľby prezidenta SR. Ale ak prezident hovorí stále o zodpovednosti a morálke, férovosti, mal by začať sám od seba,“ povedal Fico.

„Žiaľ, ak som mal doteraz podozrenie, že v prípade úniku informácií ide o zneužitie štátnej moci, po dnešku už o tom vôbec nepochybujem,“ regoval na Fica prezident Andrej Kiska.

Kedy sa to Fico dozvedel?

Premiér s obvinením prišiel v nedeľu v reakcii na obvinenie Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play, že poznal detaily daňových problémov prezidenta ešte pred tým, ako o nich informovali médiá. Wienk o tom hovorila v relácii RTVS O 5 minút 12.

Fico podľa Wienk na stretnutí aj s mimovládkami na začiatku augusta nesúhlasil s tým, aby šéfa úradu na ochranu oznamovateľov korupcie menoval prezident. Označil ho za nedôveryhodného, lebo aj s bratom sú daňoví podvodníci, parafrázovala Wienk slová predsedu vlády.

Začiatkom augusta ešte neboli verejne známe informácie o problémoch s daňami Andreja Kisku a o účtovníctve firmy KTAG, cez ktorú prezident financoval svoju kampaň. Anonym poslal prvé dokumenty z kontroly v Kiskovej firme KTAG do redakcií až 11. septembra.

Kiska cez víkend pre Trend a RTVS pomenoval svoj prípad ako mocenský boj. „Vláde prekážam a toto je dôsledok,“ povedal prezident pre Trend.

Ficovo vyhlásenie v nedeľu popoludní ukázalo, že vzťahy premiéra s prezidentom sú na najhoršom bode.

Fico: Povedal mi to sám prezident

Premiér na vyhlásení v nedeľu popoludní povedal, že o probléme s daňami mu povedal sám prezident „pred rokom v hoteli Bôrik v Bratislave“. „To, že pán prezident má nejaký problém s daňami, mi porozprával sám. Bolo to pred rokom v hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti ďalších svedkov, keď mi povedal, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánu činného v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme. Pôjdem bez akéhokoľvek zaváhania s týmto tvrdením na detektor lži. Odmietam, aby ma stále niekto do niečoho naťahoval a robil zodpovedného za všetko,“ hovoril Fico a poprel možné podozrenia, že by on bol za únikom informácií o daniach prezidenta Andreja Kisku.

Premiér priznal, že nechcel, aby šéfa nového úradu pre oznamovateľov korupcie menoval prezident. Tvrdenie Zuzany Wienk, že o prezidentovej daňovej kauze informoval premiér už v auguste, spochybnil tým, že je podľa neho prezidentovou známou, s ktorou si Kiska tyká, a tak má veľa dôvodov sa domnievať, že išlo o ich dohodu, ako odvrátiť pozornosť od prezidentovej daňovej kauzy a hodiť to všetko „ako obyčajne na mňa“.

„Ide o potvrdenie veľmi zvláštneho metra. Ak sa predstaviteľom vlády opozičný poslanec a jeho asistent hrabú neoprávnene v bankových účtoch a zverejňujú z nich údaje, ide o hrdinstvo. Ak sa objavia informácie absolútne nabúravajúce obraz prezidenta, ide o mafiánsky štát a podstata prezidentovho škandálu sa relativizuje.“

Fico zároveň spochybnil prezidentskú kampaň Andreja Kisku a hovorí o podozrení, že firma KTAG mu zaplatila celú kampaň. „Minul prezident naozaj len 260-tisíc eur, alebo to bol možno milión eur? Išlo by o hrubé porušenie volebného zákona.“ Fico pri týchto obvineniach vychádza z toho, čo zverejnil sám prezident: že jeho firme KTAG štát odmietol vyplatiť vratku DPH.

Premiér nedovolil novinárom žiadne otázky.

Video: Vyhlásenia premiéra ku Kiskovi

Wienk: Daňové tajomstvo zneužívajú v politickom boji

Zuzana Wienk hovorí, že až keď pred tromi týždňami médiá napísali o Kiskovom probléme s daňami, uvedomila si, že Fico mal informácie o tejto kauze skôr. „Pôvodne som tieto vyjadrenia považovala len za premiérove názory, hoci dosť neštandardné,“ vysvetlila Wienk, prečo o týchto premiérových slovách informovala až teraz. V auguste netušila o tom, že u Kisku boli nejaké daňové kontroly.

Ficove slová o Kiskovi ako o daňovom podvodníkovi potvrdil aj Pavol Lacko z Aliancie Fair-play, ktorý bol tiež na stretnutí.

Slová Zuzany Wienk nepoprel ani ďalší z účastníkov stretnutia Pavel Sibyla, riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu. „To spomínané stretnutie na úrade vlády k novele zákona bolo neverejné a vo svojej podstate dôverné. Nemám vo zvyku zverejňovať informácie z dôverných stretnutí. No vzhľadom na to, čo na stretnutí zaznelo, sa plne stotožňujem s pani Wienk, že Robert Fico disponuje informáciami, ku ktorým by nemal mať prístup ani ako premiér a ktoré sa zneužívajú v politickom boji.“

Na stretnutí premiéra so zástupcami mimovládok bol aj šéf nového protikorupčného odboru úradu vlády Peter Kovařík. Ten sa k slovám Wienk nechce vyjadriť. „Nebudem sa vyjadrovať k vyjadreniam premiéra. Musíte sa jeho opýtať, čo a kedy povedal,“ reagoval Kovařík.

Wienk hovorí o zneužívaní týchto informácií na politický boj. Ide o informácie, ktoré sú predmetom daňového tajomstva. „Ich zneužívanie na politický boj je pre krajinu zničujúce,“ povedala Wienk.

Wienk zároveň Kisku v RTVS kritizovala, že svoj prípad nezvládol vysvetliť.

Fico verejne: Aj Kiska dláždi cestu extrémistom

Premiér síce v nedeľu tvrdil, že ku Kiskovým daniam sa doteraz verejne nevyjadroval, nie je to však pravda.

Verejne ich riešil už pár dní po tom, ako sa prípad objavil v médiách – a to v rámci hodiny otázok v parlamente. Namiesto neho odpoveď na otázku Eriky Jurinovej z OĽaNO, prečo stále býva u daňového podvodníka Ladislava Bašternáka, prečítal vicepremiér Peter Pellegrini. Kisku vtedy prirovnal k Bašternákovi, lebo obaja využili inštitút účinnej ľútosti.

Po týždni od zverejnenia prvých informácií vyšiel Ficovi text v Hospodárskych novinách, v ktorom aj prezidenta Kisku obviňoval z dláždenia cesty extrémistom k moci tým, ako vysvetľuje svoj prípad. Napísal, že považuje za nebezpečné, „ak sa jeden z najvyšších ústavných predstaviteľov snaží vysvetliť svoj daňový problém tézou o mafiánskom štáte“. „Vážme slová, pretože takáto politika a takéto nezodpovedné vyjadrenia smerujú len k jednému: dláždia cestu extrémistom k moci,“ dodal Fico.

Kiska: Je to špinavá hra, prekážam vláde

Kiska už v rozhovore pre týždenník Trend a aj v nedeľu pre RTVS povedal, že za zverejnením informácií z daňovej kontroly firmy KTAG vidí cielený útok. „Je to organizovaná špinavá hra, ktorá využíva údaje chránené štátom,“ povedal v RTVS. „Ako prezident pichám do osieho hniezda. Prekážam im. Poukazujem na zneužívanie štátnej moci,“ dodal, no priameho vinníka nepomenoval.

Na vyjadrenia Zuzany Wienk prezidentská kancelária nechcela reagovať.

V rozhovore pre týždenník Trend, ktorého časť bola zverejnená cez víkend, bol prezident adresnejší. „Je možné, že sa niektoré politické subjekty snažia prekryť kauzy. Taktiež to môže súvisieť s blížiacim sa termínom prezidentských volieb, ktoré budú o rok a pol, a ja som stále najdôveryhodnejším politikom, poukazujem na problémy v krajine, predvolávam si ministrov. Jedno je jasné: že vláde prekážam, a toto je dôsledok.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie