Denník N

Nie je to len dojem, aj vedci hovoria, že ženy plačú viac ako muži a vedia aj prečo

Ženy plačú viac, ale dokážu to aj muži. Barack Obama plače na predvolebnom mítingu v roku 2008. Foto - Tasr/Ap
Ženy plačú viac, ale dokážu to aj muži. Barack Obama plače na predvolebnom mítingu v roku 2008. Foto – Tasr/Ap

Ženy síce viac plačú, ale muži sa častejšie hnevajú. Keby hnev vymenili za slzy, svet by sa stal slzavým údolím.

Pri narodení a mesiace po ňom plačú všetky deti. Pozornosti, dotykov a základného servisu sa dožadujú oba rody rovnako. Ani dievčatá, ani chlapci ešte nepoznajú iný spôsob komunikácie a plač využívajú naplno. Hoci väčšina mužov bude zrejme prekvapená, lebo z detstva si pamätajú len uplakané baby a časté, dobre mienené rady okolia, že chlapci neplačú, vedci tvrdia, že rozdiely vo frekvencii a intenzite plakania sa medzi dievčatami a chlapcami začínajú zreteľne prejavovať až v začiatkoch puberty.

Samozrejme, všeobecne sú skôr uplakané dievčatá.  A áno, sú za tým hormóny. Hoci, nielen tie. Hlavne plač na verejnosti alebo jeho zadržiavanie totiž ovplyvňujú aj kultúrne a spoločenské normy, ktoré, mimochodom, zasahujú oba rody.

Na úvod treba povedať, že ženy plačú oveľa častejšie ako muži. Štúdie uvádzajú, že žena plače za rok asi 64-krát, muž asi 17. Priemerný ženský plač trvá okolo šiestich minút, mužský do troch. Výsledky môžu byť mierne skreslené, lebo závisia aj od toho, ako poctivo si 5000 účastníkov štúdie z tridsiatich krajín zapisovalo svoje plače a ich priebeh.

Ukazuje sa tiež, že ženy vyronia aj viac sĺz a ich vzlyky a ďalšie prejavy sprevádzajúce plač sú hlasnejšie a výraznejšie. Často sa to deje aj preto, že v situáciách, ktoré muža rozhnevajú, sa žena skôr rozplače. Napríklad pri pocitoch bezmocnosti.

Hormóny v plnej sile

Výskum plaču je celkom vážna vedecká téma a uznávaným odborníkom na ňu je belgický klinický psychológ Ad Vingerhoets, ktorý o plači napísal aj knihu. On a jeho tím si myslia, že plač súvisí do veľkej miery s hormonálnymi procesmi v ľudskom tele. Tvrdí, že ženy vo veku od 13 do 50 rokov, čo je zhruba obdobie medzi prvou menštruáciou a menopauzou, plačú častejšie ako dámy vo vyššom veku. Sú ženy, ktoré uvádzajú, že sú plačlivejšie v istej fáze svojho cyklu, keď ich k slzám privedie aj šikovne zostrihaná reklama na plienky alebo na detskú výživu.

Vedci tiež skúmali zloženie sĺz vyvolaných nejakými dráždidlami typu cibuľa či šampón a tých, čo sa spustili na emocionálnom základe (dojímavý film, ľútosť, radosť, správa o nešťastí blízkeho človeka) a zistili, že tie „citové“ obsahujú vysokú hladinu hormónu prolaktín. Podľa nich existuje priama súvislosť medzi hladinou prolaktínu, ktorý je všeobecne viac prítomný u žien, hlavne v plodnom veku, a slzami.

Vingerhoets však nabáda, aby sme sa odpútali od tradičného pohľadu, že za všetko môžu ženské hormóny a otočili to. „Pozrime sa na testosterón, čo je primárne mužský hormón, a jeho hladinu, a povedzme si, že platí skôr to, že nie že ženy plačú veľa, ale že muži plačú málo.“

Nerev, nie si baba

Jeho kolegyňa Lou Ann Brizendinová hovorí, že ženy síce plačú, ale muži sú zas oveľa častejšie nahnevaní, za čo môže testosterón. Ak by teda muži plakali, vždy keď sa hnevajú, boli by dosť uplakaní a svet by sa na nám premenil na slzavé údolie.

To, že muži toľko neplačú, ale môže súvisieť aj s tým, že ich učia neplakať. To, aby sa ovládali a zadržali slzy, počúvajú od pomerne nízkeho veku, hoci v posledných rokoch možno menej. „Súčasné mamy už toľko nevyzývajú synov, aby neplakali. Čoraz viac sa stretávam s tým, že im hovoria, že slzy sú v poriadku, je dobré dosať to zo seba. Predtým to tak bolo výhradne u dievčat. Myslím, že to súvisí aj s tým, že v školách prevažujú učiteľky. Možno sa mýlim, ale starší muž by asi chlapcovi nepovedal, že je v poriadku plakať,“ hovorí Anna Vranovičová, učiteľka prvákov s 30-ročnou praxou.  „No ja všeobecne nemám rada delenie detí na chlapcov a dievčatá. Jednoducho, mám plačúce dieťa, ktoré musím upokojiť a postarať sa o to, aby to príliš nenarušilo vyučovanie.“

„Treba zdôrazniť, že v tomto prípade nie je až aký dôležitý vplyv rodičov či vychovávateľov, ale viac spolužiakov. Keď sa 12-ročný chlapec rozplače, lebo prehral v nejakej hre, dostáva sa do rizika, že ho budú za to šikanovať. Je na neho oveľa väčší tlak, aby zadržal slzy ako v prípade dievčaťa,“ vysvetľuje Vingerhoets. Upozorňuje však aj na to, že v poslednom čase sa slzy nepovažujú za prejav slabosti, ale skôr citlivosti a empatie, čo sa napríklad môže „osvedčiť“ politikom či celebritám. Stále však platí, že slzy mužov uvádzajú ľudí do väčších rozpakov ako slzy žien.

Ako na slzy

A vôbec, takýto neprehliadnuteľný prílev citov, smútku, rozčarovania, hlavne ak sa odohráva verejne, je niečo, čo nevieme vždy dobre ovládnuť.  Medzi mužmi, otcami, partnermi, manželmi, ale aj kolegami je rozšírený názor, že ženy slzy niekedy zneužívajú na to, aby získali výhody, zmiernili prípadnú kritiku či hnev smerujúci na ich osobu, vyvinili sa, či odviedli pozornosť iným smerom a mužovi znemožnili, aby pokračoval v zamýšľanej komunikačnej stratégii.

„Ako otec štyroch dcér, brat troch sestier, synovec piatich tiet, pracujúci prevažne so ženami, o tom viem svoje. Slzy ma vedia odzbrojiť, zmieriť tón, povedať: vieš čo, nechajme to tak, porozprávame sa o tom neskôr. Neviem, či majú ženy nejaký skrytý mechanizmus, čo spúšťa slzy v pravý čas, alebo sú naozaj také precitlivené a je to fakt od srdca, ale pravdou je, že ja som bezmocný,“ zveruje sa manažér firmy predávajúcej dámsku kozmetiku.

Jeho kolegyňa a sestra zároveň takéto vyjadrenie považuje za predsudok. Priznáva, že ženy plačú viac ako muži a niekedy im to pomôže dosiahnuť svoje, ale nemyslí si, že väčšina žien plač hrá. „Som amatérska herečka, viem že sú techniky, ktorými sa slzy dajú vyvolať, napríklad tým, že si privodíte nejakú veľmi smutnú spomienku, alebo si pripomeniem niekoho mne vzácneho, kto už nie je medzi nami. V bežnom živote to však tak nefunguje. Jednoducho niekto sa rozreve, iný buchne do stola a niekto si ani nevšimne, že nastala situácia, že by mal nejako zareagovať.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie