Denník N

Demokracia nevyzerá tak, ako to predvádza španielska vláda

Polícia zasahuje proti ľuďom počas referenda o nezávislosti Katalánska. Foto – AP
Polícia zasahuje proti ľuďom počas referenda o nezávislosti Katalánska. Foto – AP

Aktualizované 2. 10. 2017 o 14:05. – Referendum v Škótsku a referendum v Katalánsku ukazujú rozdiel medzi vyspelosťou demokracie vo Veľkej Británii a Španielsku.

Je možné, že o nezávislosť až do nedele nestála väčšina obyvateľov Katalánska, ale len odhodlaná a hlučná menšina. Je možné, že aj väčšinu prívržencov nezávislosti dovtedy motivovalo najmä ekonomické sebectvo, neochota bohatšieho Katalánska podporovať zo svojich príjmov chudobnejšie regióny Španielska.

Madridská vláda však urobila všetko pre to, aby sa to zmenilo, aby prívrženci nezávislosti získali v Katalánsku väčšinu a ich snaha odtrhnúť sa od Španielska dostala pevnejší základ a lepšie argumenty. Ak totiž aj väčšina obyvateľov Katalánska nechcela nezávislosť, chcela aspoň o tejto veci rozhodovať, čiže podporovala referendum. A proti tomu principiálne niet čo namietať.

Brániť ľuďom v takomto referende násilím, brutálne mlátiť voličov prichádzajúcich k urnám – takto demokracia nevyzerá. Referendum treba využívať opatrne, táto inštitúcia sa dá ľahko zneužiť. Sú však otázky, týkajúce sa napríklad základného smerovania štátu a jeho medzinárodného postavenia, o ktorých môže najlepšie rozhodovať práve ľudové hlasovanie. A to platí nezávisle od toho, či sa nám výsledok potom bude páčiť alebo nie.

Ak španielska ústava skutočne nedovoľuje referendum o takej veci, ako je katalánska nezávislosť, je to vážny problém ústavy, ktorú bolo treba včas zmeniť, nie problém Kataláncov. Tí sú podľa všetkých kritérií samostatným národom a majú právo sebaurčenia. Ak chcela španielska vláda zabrániť neželanému výsledku referenda, čiže osamostatneniu Katalánska, mala jeho obyvateľov s veľkým predstihom presviedčať, že je pre nich výhodnejšie v Španielsku zostať. A hlavne mala urobiť všetko pre to, aby to pre nich naozaj výhodnejšie bolo.

Odmietať rokovanie a používať násilie je to najhoršie, čo mohla urobiť. Madrid nemá pravdu v tom, že sa v nedeľu v Katalánsku žiadne referendum nekonalo. Hlasovanie síce nebolo demokratické ani férové, za to však nesie spoluzodpovednosť aj Madrid a nijako si tým nepomohol. Separatistom referendum vyhovuje i takto: oni ho potrebovali najmä ako symbol, ako ukážku katalánskej odhodlanosti a vďaka Madridu je teraz tento symbol ešte účinnejší.

Španielsko ani Európa si ďalšie delenie štátov a ďalšie zmätky nezaslúžia, súčasná madridská vláda si však zaslúži, aby o Katalánsko prišla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nezávislosť Katalánska

Komentáre

Teraz najčítanejšie