Denník N

Jeseň v Paríži

Šesťdesiat miliónov eur právnikovi by zbúralo aj Bastilu!

Slovenský dramatik sa prechádza po bulvári Saint-Germain. Včera mal premiéru v Théâtre 13, len pár sto metrov od INALCO, hypermoderného inštitútu, kde sa s ponukou vyše päťdesiatich exotických jazykov učí aj slovenčina. Na neďalekej ulici pod vysqatovaným domom, ktorý začal demolovať momentálne stíchnutý bager – je sedem hodín večer – si černošskí chlapci, medzi ktorými mu domáci ukazujú dílerov, pečú na ohnisku z plechovíc kukuricu. Dramatik hneď pocíti, ako vonia realita.

No na bulvári S.-G. už ide na pernod do Deux Magots, kam chodieval aj existencialistický guru Sartre a jeho učeníci. Jeden z nich, hravý provokatér a skvelý spisovateľ Boris Vian, chvíľu žil aj na terase Moulin Rouge – o dôvod viac, aby sa tam dramatik pozrel, pretože Borisa mal rád. Keďže je len človek a turista, okrem Louvru, Centre Pompidou a Musée National du Moyen Âge ide aj na Père Lachaise, jediný cintorín okrem Národného v Martine, o ktorom sa v škole učil, lebo pri jeho múre strieľali nešťastných komunardov.

Slovenský dramatik si vyhľadá hrob Moliéra, ktorého cirkev tak nenávidela za jeho hry, že ho odmietla pochovať do svätej zeme. Autor Lakomca a Zdravého nemocného mal šťastie, že zem sa pokladá za svätú len do hĺbky dvoch metrov, a preto veselého kacíra mohli pochovať pod hranicou svätosti. Ale dramatik nájde aj rovy Modiglianiho, Apollinaira a cielene, áno, pretože býval tiež mladý – aj Jima Morrisona. Pri ňom sedí zadumaný dav ctiteľov a na jeho náhrobok upiera pohľady, ktoré ak si po smrti tajne neželá žiadny umelec, tak mu neverte.

Potom si dramatik sadne na víno s Janou Bittnerovou, slovenskou herečkou, ktorá žije už desiatky rokov v Paríži. Tá mu na mobile ukazuje video z protikorupčného pochodu v Bratislave a dramatik skladá krídla a tvrdo pristáva na asfalte. Na predchádzajúcom pochode bol, tento zmeškal. Myslíš, že sa niečo zmení? – pýta sa herečka. Aj v osemdesiatom deviatom sa zdalo, že tu budú naveky – hovorí dramatik. A okolo letiaci havran zakráka – šesťdesiat miliónov eurrr prrrávnikovi by zbúrrralo aj Bastilu! Lenže naše bastily sú pevné, váhostavné – kričí za ním dramatik, no havran už mizne do noci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie