Denník N

Prvý homosexuálny pár uzavrel v Nemecku sobáš po 38 rokoch vzťahu

Karl Kreile a Bodo Mende uzavreli ako prví manželstvo v Nemecku. Foto – AP
Karl Kreile a Bodo Mende uzavreli ako prví manželstvo v Nemecku. Foto – AP

Pár sa zoznámil v roku 1979, keď Berlín ešte oddeľoval múr. Cez víkend si povedali áno vďaka novému zákonu, ktorý pretlačili poslanci napriek odporu Merkelovej.

Berlínska radnica cez víkend prvýkrát ohlásila zvonmi sobáš homosexuálov. Bodo Mende a Karl Kreile si povedali svoje áno za prítomnosti hostí, ale aj kamier z celého sveta. Boli totiž prvým párom rovnakého pohlavia, ktorý v Nemecku uzavrel manželstvo.

V krajine, kde sú už štvrté volebné obdobie pri moci kresťanskí demokrati, smú od 1. októbra uzatvárať manželstvá osoby rovnakého pohlavia.

Zákon na konci júna schválil nemecký parlament. Urobil to napriek odporu kancelárky Angely Merkelovej, ktorá o ňom nechcela hlasovať, hoci nemecká spoločnosť manželstvá homosexuálov podporovala.

Zákon nakoniec prešiel: hlasovali zaň sociálni demokrati, poslanci Ľavice, Zelení aj časť strany CDU/CSU.

Práve Volker Beck, člen strany Zelených, bol jedným z prvých, ktorý svojmu partnerovi v nedeľu povedal áno.

Povolili manželstvá aj adopcie

Mende a Kreile sa pobozkali v prítomnosti svojich najbližších a dúhových vlajok. Stalo sa tak krátko predtým, ako ich sobášiaci vyhlásil sa manžela a manžela.

„Má to pre nás veľký emocionálny a symbolický význam,“ povedal 59-ročný Kreile. „Prechod od registrovaného partnerstva k manželstvu ukazuje, že nás Nemecko uznáva za úplne rovnoprávnych, a to je pre nás veľmi dôležité.“

Manželia sa zoznámili v roku 1979, keď Berlín ešte rozdeľoval múr, a od roku 2002 žili v registrovanom partnerstve. Ten však neposkytoval párom rovnakého pohlavia rovnaké práva a mnohí ho skôr považovali za druhoradú formu manželstva.

Vyše 25 rokov sa podieľali na akciách, na ktorých homosexuálne dvojice žiadali o sobáše na nemeckých radniciach.

„Pamätám sa na tú hanbu, ktorú sme cítili, keď sme pred 25 rokmi odchádzali z matriky, kde sme organizovali protest,“ cituje Guardian Mendeho. „Správali sa k nám ako k občanom druhej triedy.“

To sa zmenilo. Nemecké radnice sú zvyčajne cez víkend zatvorené, v nedeľu v nich však vládol netradičný ruch. Desiatky párov si povedali svoje „áno“ – od Berlína cez Kolín, Hamburg a Hannover až po Kiel.

„Rovnosť v manželstve je medzníkom pre modernú spoločnosť,“ napísal na Twitteri nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas. „Ďakujem každému, kto za to tak dlho bojoval. Toto je náš deň.“

Konzervatívci spolu s katolíckou cirkvou sú však naďalej proti takýmto zväzkom. Nemecká konferencia biskupov vyjadrila svoju „ľútosť“, že sa krajina vzdala „podstaty významu manželstva“.

Vďaka novému zákonu homosexuáli získali rovnaké postavenie ako heterosexuáli, pochválil zákon Jörg Steinert zo Združenia lesieb a homosexuálov v Berlíne a Brandenbursku. Majú rovnocenné daňové a dedičné práva aj právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácia partnera.

Najväčšiu zmenu prináša zákon v tom, že dovoľuje párom rovnakého pohlavia adoptovať si deti. Doteraz si partner v civilnom zväzku smel adoptovať len biologické deti svojho partnera, avšak legálne nebola registrovaným párom adopcia povolená.

Štátny register manželstva však stále počíta len so zväzkom muža a ženy, keďže softvér neumožňuje uviesť do databázy dvojicu osôb rovnakého pohlavia. V prípade Boda Mendeho a Karla Kreileho tak jeden z nich bude musieť byť v registri uvedený ako žena.

Ministerstvo vnútra však už ohlásilo, že chybu v najbližších mesiacoch opraví.

Karl Kreile a Bodo Mende uzavreli ako prví manželstvo v Nemecku. Foto – TASR/AP

Kde sa homosexuáli smú sobášiť

Nemecko sa novým zákonom zaradilo medzi 23 krajín na svete, z toho 15 v Európe, ktoré na celoštátnej úrovni umožňujú uzatvárať homosexuálne manželstvá. Väčšina tiež počíta s adopciami detí pármi rovnakého pohlavia.

Ako prvé umožnilo sobáše homosexuálnych párov v roku 2001 Holandsko. Odvtedy sa pridali ďalšie európske krajiny: Belgicko, Španielsko, Nórsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francúzsko, Británia (s výnimkou Severného Írska), Luxembursko, Írsko, Fínsko, Nemecko a Malta.

Ďalšie krajiny umožňujú registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Susedné Česko uzákonilo registrované partnerstvá v roku 2006.

Mimo Európy umožňuje sobáše rovnakého pohlavia na celoštátnej úrovni Argentína, ktorá sa tak v roku 2010 stala prvou latinskoamerickou krajinou. Dnes sa homosexuáli smú sobášiť aj v Brazílii, Kanade, na Novom Zélande, v Uruguaji a tiež v Juhoafrickej republike, ktorá to ako prvá krajina Afriky povolila v roku 2006.

V USA vlani najvyšší súd rozhodol o práve uzatvárať sobáše medzi homosexuálmi a lesbičkami. Dovtedy umožňovalo takéto zväzky 36 amerických štátov.

V máji podporil manželstvá párov rovnakého pohlavia ústavný súd v Taiwane, čím sa krajina stala prvou ázijskou krajinou, kde boli legalizované sobáše osôb rovnakého pohlavia.

Slovensko, naopak, v roku 2015 uzákonenie takýchto manželstiev v referende odmietlo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie