Denník N

Kiska o vybavovaní si vyšetrovania: Premiér klame, je to lož

Jaromír Čižnár a Andrej Kiska. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Andrej Kiska. Foto – TASR

Prezident priznal, že bol s Ficom, Čižnárom a Valkom pred dvomi rokmi na Bôriku. Prezident aj generálny prokurátor popierajú, že by si niečo vybavoval. Fico reaguje, že trvá na svojich vyjadreniach.

Prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico, generálny prokurátor Jaromír Čižnár a vtedajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ján Valko sa v minulosti stretli neverejne na Bôriku. Na tomto stretnutí prezident zúčastneným povedal, že ho vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní a že sa obáva, že to bude zneužité v politickom boji.

Stretnutie na svojom Facebooku opísal samotný prezident.

Reagoval na slová premiéra Roberta Fica, ktorý v nedeľu popoludní vyhlásil, že o daňovej kauze Kisku sa nedozvedel zo žiadnych dokumentov, ale od samotného prezidenta. Fico tvrdí, že to bolo pred rokom; Kiska, že približne pred dvomi rokmi.

„Dámy a páni, bolo to pred rokom v hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti ďalších svedkov, keď mi povedal, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme,“ povedal o Kiskovi predseda vlády v nedeľu.

„Vždy som rešpektoval, že obsah neverejných rozhovorov sa nepatrí zverejňovať. Žiaľ, s pánom premiérom sa mi opakovane stáva, že sa z médií dozviem veci, ktoré medzi nami údajne odzneli a ktoré som údajne povedal. Včera opäť raz zverejnil veľmi čudnú verziu jedného nášho stretnutia v hoteli Bôrik,“ vyhlásil Kiska v pondelok.

„Asi pred dva rokmi som sa naozaj zúčastnil stretnutia v hoteli Bôrik, na ktorom bol premiér, generálny prokurátor a vtedajší riaditeľ SIS. Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že mám obavu, že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe. Nič viac. Takže aby bolo jasné: to, čo premiér hovoril včera verejne a v auguste pred zástupcami mimovládnych organizácií neverejne, je lož. Premiér klame. Je to absolútna lož,“ tvrdí Kiska.

To, že si Kiska nič nevybavoval, vyhlásil dnes aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

„Môžem len potvrdiť dnešné slová generálneho prokurátora, že nikdy som nič pre žiadnu moju spoločnosť u orgánov činných v trestnom konaní nevybavoval. A už keď som takto prinútený verejne rozprávať o našich rozhovoroch s predsedom vlády, je dôležité poznať celý príbeh. Pretože pán premiér vynechal zaujímavú časť,“ pokračoval prezident.

„S premiérom som sa o danej veci rozprával ešte raz, a to, keď sa diskreditačná kampaň už rozbehla. Presne 15. septembra tohto roka, keď som mu bol zablahoželať k narodeninám, som predsedovi vlády osobne povedal, že mám informácie, podľa ktorých už začiatkom augusta o mne rozprával na úrade vlády ako o daňovom podvodníkovi. A že to všetci ešte len uvidia. Vtedy to poprel. S tým, že sú to výmysly. Že nič také nikdy nepovedal,“ povedal prezident.

Čižnár: Prezident ma nikdy o nič nepožiadal

Denník N sa ešte v pondelok ráno Čižnára opýtal, či bol na takom stretnutí, ktoré opisuje Fico. „Generálny prokurátor nebol účastný stretnutia, respektíve rozhovorov, ktoré uvádzate. Preto vaše otázky adresujte dotknutým osobám,“ odpísala jeho hovorkyňa. „Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska nikdy nepožiadal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby z titulu svojej funkcie zasahoval do uvádzaných vecí. Generálny prokurátor striktne odmieta akékoľvek zaťahovanie jeho osoby do predmetnej témy,“ dodala ešte hovorkyňa.

Na doplňujúce otázky, či bol Čižnár na stretnutí, ktoré opisuje Kiska, hovorkyňa uviedla: „Generálny prokurátor nikdy netvrdil, že neboli iné stretnutia, na ktorých bol – okrem iných – aj pán prezident, avšak o ich obsahu v súčasnosti nemá potrebu hovoriť,“ povedala hovorkyňa Predajňová.

Fico po Kiskovom vyhlásení povedal, že trvá na svojom stanovisku z nedele. „Prezident dnes potvrdil, že sa o svojich daňových problémoch zmienil osobne dávno predtým, ako sa o nich dozvedela verejnosť. Zároveň potvrdil, že v prítomnosti generálneho prokurátora otvoril otázku vyšetrovania jeho firmy,“ povedal Fico. Zároveň nepriamo zaútočil na Čižnára. „Generálny prokurátor tvrdí, že na takom stretnutí nebol, a prezident, naopak, tvrdí, že sa takéto stretnutie uskutočnilo. Tak sa pýtam: kto tu klame?“ povedal Fico.

Čižnár pritom vyhlásil, že neklamal. Iba povedal, že nebol na takom stretnutí, ako ho opísal Fico. To podľa neho neznamená, že nebol na inom stretnutí.

K ďalšiemu rozhovoru s Kiskom, už po zverejnení kauzy, sa Fico nevyjadril.

Terajší šéf SPP Ján Valko, ktorý bol na stretnutí tiež, zatiaľ na otázky neodpovedal.

Wienk: Fico o Kiskovi vedel

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play v nedeľu v relácii O 5 minút 12 vyhlásila, že Fico vedel o vyšetrovaní Kisku podrobnosti ešte skôr, ako anonym pod menom Yegor Trutnov rozoslal médiám protokoly z daňovej kontroly u Kisku. Wienk opísala stretnutie zástupcov mimovládnych organizácií na úrade vlády začiatkom augusta, kde diskutovali o príprave zákona o ochrane oznamovateľov korupcie. Ide o neformálnu skupinu, ktorá zákon pripravuje s riaditeľom odboru prevencie korupcie Petrom Kovaříkom. Fico na tomto stretnutí podľa Wienk ostro protestoval proti tomu, aby riaditeľa úradu menoval prezident, ako to navrhli mimovládky, pretože Kiska aj s jeho bratom sú podľa neho daňoví podvodníci a vybavovali si vyšetrovanie na prokuratúre.

Fico vzápätí v nedeľu zvolal tlačovú besedu, kde povedal, že o Kiskovom vyšetrovaní sa dozvedel od neho samého, nie z dokumentov, ku ktorým by nemal mať prístup.

Aliancia Fair-play na úrade vlády končí

Wienk ešte pred týždňom v pondelok oznámila Kovaříkovi, že Aliancia Fair-play odchádza z neformálnej skupiny, ktorá pripravuje zákon. Urobila to hneď po tom, ako sa vrátila zo zahraničia, kde bola, keď sa Kiskova kauza prevalila. Tam si uvedomila si, že Fico o nej hovoril už dávno predtým, ako prišiel do médií prvý anonym.

„Nemôžeme pripravovať zákon, kde pán premiér bude hlavným hovorcom, ktorý má motivovať ľudí nahlasovať informácie, ktoré sa týkajú nekalej činnosti, keď na druhej strane viem, že pán premiér disponoval tými informáciami,“ povedala Wienk v RTVS. Ľudia, ktorí ohlasujú korupciu, sa podľa nej musia spoľahnúť, „že úrady budú korektné, že tieto informácie nebudú unikať, že sa nebudú zneužívať na politický boj“.

Kovařík povedal, že účasť mimovládok v pracovnej skupine je na ich dobrej vôli. „Ich doterajšiu spoluprácu vnímam veľmi pozitívne, pretože vnášajú do diskusie mnoho relevantných podnetov, súčasne sa môžu aktívne podieľať na kreovaní protikorupčnej legislatívy. Neprináleží mi žiadnym spôsobom vyjadrovať sa k vyhláseniam pána premiéra a ani pani Wienk, mojou úlohou nie je zapájať sa do politiky,“ reagoval Kovařík.

V skupine zatiaľ zostáva Nadácia Zastavme korupciu. Povedal to jej riaditeľ Pavel Sibyla. K dôvodom odchodu Wienk sa Sibyla nechcel vyjadrovať.

Na zákone chce ďalej pracovať aj Transparency International. „Jednak tá práca je už na konci, rátame ešte tak s jedným finálnym stretnútím a jednak to nie je zákon pre premiéra, ale posilnenie práv nahlasovateľov korupcie, či podvodov, vrátane napríklad ľudí, ktorí okolo seba vidia nekalé narábanie s tajnými dokumentami,“ povedal šéf TIS Gabriel Šípoš. „Ale tiež je pravda, že sme znepokojení s premiérovým štýlom politického boja a nie sme ďaleko od hranice, kde by sme sa prestali zapájať do spolupráce aj v takýchto neformálnych, nehonorovaných skupinách. Opakovane tiež vyhlasujeme, že zmena zákona pre ochranu whistleblowerov je len malou súčasťou pokroku v boji proti korupcii, nie jeho kľúčovými krokmi. Za tie považujeme výmeny ľudí vo vedení ministerstva vnútra, špeciálnej prokuratúry a polícii,“ povedal tiež Šípoš.

Argument Zuzany Wienk sa Šípošovi nezdá konzistentný. „Veď premiér už dávnejšie zneužíval informácie o podnikaní Igora Matoviča, a to nebránilo Wienk ísť tento rok do spolupráce s premiérom intenzívnejšie ako ktorejkoľvek inej protikorupčnej mimovládky.“

Šípoš tiež hovorí, že víta Kiskovu silnejšiu sebareflexiu, ktorá prišla cez víkend, „no stále mi chýba od neho ochota nechať si preveriť dokumentáciu celej predvolebnej kampane a tak uistiť verejnosť, že s financovaním kampane bolo všetko v poriadku“.

Imrecze a Kažimír: My sme o tom nevedeli

Minister financií Peter Kažimír aj prezident finančnej správy František Imrecze vyhlásili, že predtým, ako o vyšetrovaní firmy Andreja Kisku informovali médiá, o prípade nevedeli.

„Po medializácii prípadu som niekoľkokrát hovoril s ministrom financií, aby sme spoločne koordinovali postup na podanie trestného oznámenia a ďalšieho vyšetrovania v prípade možného úniku informácií,“ povedal Imrecze.

Je naozaj konšpiratívne domnievať sa, že by prezident finančnej správy bol akokoľvek zainteresovaný v tomto prípade, a je ťažko predstaviteľné sa domnievať, že by sa prezident finančnej správy oboznamoval s priebehom a výsledkami kontrol daňových subjektov, lebo iba v roku 2016 vykonala finančná správa 11-tisíc 823 kontrol a od januára 2017 doteraz vykonala a vykonáva 13-tisíc 353 kontrol,“ povedal Imrecze.

„Bol by som rád, keby aj médiá konečne pochopili, že ako minister financií nemôžem a ani neúkolujem finančnú správu. Preto som pred samotnou medializáciou tohto prípadu nielenže nič nevedel a nemohol vedieť o daňových problémoch pána prezidenta, ale ani som netušil, kde a aké firmy má,“ vyhlásil Kažimír.

„Netrávim svoj voľný čas na portáli orsr.sk. O podrobnosti prípadu som sa začal zaujímať až potom, ako ma pán prezident pozval na stretnutie. Tam som mu poskytol informácie, ktoré zistila mnou zostavená pracovná skupina. V rozsahu, aký bol nevyhnutný, som o obsahu stretnutia s pánom prezidentom informoval aj verejnosť,“ dodal Kažimír.

Anonym v septembri rozposlal médiám protokol z daňovej kontroly firmy Kisku a jeho brata KTAG. Z protokolu vyplýva, že daňová kontrola neuznala Kiskovcom vratku približne 150-tisíc eur, o ktorú žiadali. Zároveň neuznala to, že firma, cez ktorú Kiska financoval svoju kampaň, si náklady na kampaň zahrnula do daňových nákladov. KTAG tak doplatila dane aj pokutu. Daniari sa automaticky obrátili aj na políciu, ktorá stíhanie z dôvodu, že všetka škoda bola uhradená, zastavila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie