Denník N

Zajtra, zajtra, len nie dnes, odkazuje Kažimírovi rozpočtová rada

Foto – TASR
Foto – TASR

Keď vláda ukázala ciele na rok 2018 v apríli, hovorila o deficite pol percenta, teraz už hovorí o deficite 0,83 percenta. A plány aktualizuje k horšiemu každý rok.

Premiér Robert Fico s ministrom Petrom Kažimírom sa po štvrtkovej koaličnej rade pochválili, že budúci rok budeme mať prvýkrát deficit verejných financií pod jedným percentom. Konkrétne má byť po zarátaní opatrení zo sociálneho balíčka vo výške 0,83 percenta.

Fico ani Kažimír už nespomenuli, že v skutočnosti hovoria o horšom čísle, než sľubovali vlani.

V tohtoročnom rozpočte sa rátalo s tým, že deficit v roku 2018 klesne na 0,44 percenta (v aprílovom Programe stability sa to upravilo na pol percenta).

Vláda si tak vlani na jeseň dala plán, ktorý nedodrží. Plánuje totiž v roku 2018 minúť o 300 miliónov eur viac, ako pred rokom sľubovala. Ak budeme miernejší a pozrieme sa na sľub z apríla, rozdiel je zhruba štvrť miliardy.

Rozpočtová rada tak vláde pripomína, že hoci sa ekonomike darí, aj výber daní sa zlepšuje, vláda po aktualizáciách svoje rozpočtové ciele  každoročne zhoršuje. „Zajtra, zajtra, len nie dnes,“ odkazuje rozpočtová rada.

A kým v októbri 2015 ešte druhá Ficova vláda hovorila, že budeme mať vyrovnaný rozpočet už v roku 2018, aktuálne vláda predpokladá, že ho dosiahne v roku 2020.

Čaká sa na Eurostat

Vlani sa vláde podarilo znížiť deficit verejných financií na 1,7 % HDP. Je to menej ako bol plán, štátny rozpočet rátal s deficitom 1,93 %. Nižší deficit potvrdil štatistický úrad Eurostat v jarnej notifikácii. Keby sme sa pozreli do starších rozpočtov, našli by sme aj odvážnejší cieľ: v rozpočte na rok 2015 bol plánovaný deficit pre minulý rok vo výške 1,2 percenta.

Ani spomínaných 1,7 percenta nemusí po jesennej notifikácii zostať v platnosti a minuloročný deficit môže byť predsa len vyšší, lebo sa ukázalo, že štát vybral vlani menej peňazí na dani z príjmov podnikateľov ako hovorili pôvodné prognózy. Podľa našich informácií Eurostat nemusí uznať ani dividendy SPP vyplatené z precenenia majetku plynární a nie z ich riadneho zisku.

Viazanie výdavkov

Na tento rok je naplánovaný deficit 1,29 percenta. Minister financií Peter Kažimír zaslal koncom septembra ministerstvám list, v ktorom ich požiadal, aby viazali rozpočtové výdavky. Potvrdili to viaceré ministerstvá.

Ministerstvo financií im oznámilo, že „v súvislosti s nutnosťou eliminovať niektoré riziká v plnení štátneho rozpočtu v roku 2017, resp. v súvislosti s prípravou rozpočtu verejnej správy na roky 2018 – 2020 pristúpilo k opatreniam, medzi ktoré patrí i viazanie výdavkov rozpočtov jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu“.

Nie je jasné, akú sumu majú ministerstvá viazať, a či ide o všetky rezorty. Ministerstvo financií na otázky neodpovedalo, ani keď sme mu ich zaslali opakovane.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie