Denník N

Bratislavská Cvernovka sa bude volať Zwirn, developer k predošlému názvu nemá práva (+nové vizualizácie)

Námestie bývalej cvernovej továrne. Vizualizácia – YIT
Námestie bývalej cvernovej továrne. Vizualizácia – YIT

Developer YIT sa na použití názvu Cvernovka nedohodol s komunitou umelcov, ktorých z továrne vytlačil.

Nová bytová štvrť v bývalej bratislavskej cvernovej továrni sa prekvapivo nebude volať Cvernovka, ale Zwirn.

Názov „Cvernovka“, pod ktorým väčšina Bratislavčanov pozná industriálny areál medzi Košickou, Svätoplukovou a Páričkovou, developer YIT nemohol použiť. Komunita umelcov z Nadácie Cvernovka si názov zaregistrovala ako ochrannú zámku ešte koncom roka 2015. Na nový názov upozornil web YIMBY.

Nedohodli sa na cene

Šymon Kliman z Nadácie Cvernovka hovorí, že si značku registrovali aj pre prípravu knihy a ďalšie akcie ešte predtým, ako areál kúpila fínska firma YIT. Umelci sa z Cvernovky začiatkom roka vysťahovali do bývalej strednej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici, s YIT sa nedohodli na prenájme priestorov.

„Oslovili sme ich a začali sme rokovať o možných druhoch spolupráce, tí to zvrtli hlavne na finančnú stránku a išlo im iba o odkúpenie značky.“

Chceli ju predať, no nedohodli sa na cene a začiatkom roka sa so zástupcami YIT stretli poslednýkrát. „Cena bola žalostne nízka. Je to škoda, celá zóna by sa mala volať Cvernovka, ale ich predstavy o platení sú smiešne.“ Kliman hovorí, že konkrétnu sumu zverejniť nemôže.

Pohľad na Zwirn z Košickej.Vizualizácia YIT

Kliman vraví, že si YIT vraj spravilo prieskum, podľa ktorého ľudia nemali záujem o názov „Cvernovka“.

YIT tvrdí, že nový názov symbolizuje posun vpred a zároveň spája celú zónu s jej históriou. „Nový názov Zwirn vychádza z pôvodného mena cvernovej továrne a nesie v sebe tradíciu funkcie tohto areálu, na ktorú určite nechceme zabudnúť,“ hovorí riaditeľ Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

Pohľad na Zwirn z Páričkovej. Vizualizácia YIT

Zostane aj Silocentrála, niektoré byty a škola

Areál bývalej Cvernovky sa výrazne zmení, developer bude veľa búrať a prestavovať. Zostane však veľká budova Pradiarne, jedinej pamiatky v areáli. Okrem nej zostane v tejto časti aj Silocentrála. Developer ju sľúbil zachovať, aj keď nie je chránená, a spraví z nej vstupnú bránu do Pradiarne.

YIT chce priestory Pradiarne postaviť v zmiešanom štýle priemyselnej a modernej stavby.

Z pôvodného areálu zostanú ešte aj niektoré budovy dobudované za socializmu – bytový dom na Dulovom námestí, ktorý už prerábajú a je už dávno bez okien, a Stredná odborná škola kaderníctva a vizážistiky na Svätoplukovej ulici na opačnom konci celého komplexu.

Vizualizácia YIT

Od Košickej Zwirn otvoria

Úplne sa štvrť zmení od Košickej ulice, kde boli donedávna nízke obchodíky sčasti s tehlovými fasádami. Bolo tam napríklad aj kníhkupectvo Alexis, oceňované za interiér, ktoré sa vysťahovalo už dávnejšie.

Po novom sa Zwirn od Košickej otvorí, nebude to podľa návrhov architektov zastavaná ulica, ale bude možné odtiaľ vojsť do novej zóny.

Developer YIT okrem cvernovej továrne prerába aj ďalší priemyselný areál – bývalý pivovar Stein pri Račianskom mýte. Na tom spolupracuje s firmou Miroslava Výboha, označovaného za mecenáša Smeru a blízkeho priateľa premiéra Roberta Fica.

Vizualizácie Zwirnu

Vizualizácia YIT
Námestie pred Pradiarňou. Vizualizácia YIT
Pohľad z Košickej. Vizualizácia YIT
Vizualizácia YIT
Vnútroblok. Vizualizácia YIT

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie