Denník N

Fico vtiahol Kisku do vojny o klamársky štát

Robert Fico a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico vtiahol Kisku do vojny, ktorej výsledkom bude pocit, že v tejto krajine klamú všetci.

Prezident hovorí, že premiér klame. Premiér to o ňom povedal už viackrát a teraz to znovu zopakoval.

Ako sa dá žiť v krajine, kde sa najvyšší predstavitelia vzájomne obviňujú, že nehovoria pravdu? Komu sa dá veriť? A ako môže fungovať štát?

V takýchto prestrelkách totiž nejde iba o Kisku a Fica, v hre je aj dôvera v inštitúcie, ktoré práve teraz títo páni symbolizujú.

Prezident Andrej Kiska kritizoval vládu aj ministrov opakovane. Doteraz však nikdy neobvinil priamo premiéra. Dokonca ani vtedy, keď ten naňho tvrdo útočil.

Teraz sa to však zmenilo a Roberta Fica verejne nazval klamárom. Spor má viacero rovín:

Kto je väčší klamár? Kiska práve pristúpil na debatu v štýle: ty si klamár, ty si ešte väčší. Ťažko to niekto rozsúdi, najmä, ak sa hádka spustila pre informácie, ktoré sú zakryté daňovým tajomstvom alebo zostali na neverejnom stretnutí štyroch mužov z vedenia krajiny. Verejnosť to môže posudzovať podľa sympatií.

Všetky prieskumy naznačujú, že tie má v tomto momente na svojej strane Kiska. Napríklad aj preto, že doteraz sa nesprával ako štekajúci politik.

Ak zoberieme do úvahy skúsenosti z minulosti, premiér je nespochybniteľne menej dôveryhodný ako prezident. V každom prípade sa však krajina definitívne začína deliť na ľudí, ktorí veria prezidentovi, a tých, ktorí naďalej dôverujú premiérovi.

Ako môžu takíto politici viesť krajinu? Klamárov na čele štátu sme mali často. To, ako klamal Vladimír Mečiar, je skôr z filmového ako politického žánru. A aj dnes je jasné, aké dôležité bolo, že prezident Michal Kováč v jednom momente jeho klamstvá neprechádzal mlčaním a verejne ich označil.

Fico však nie je Mečiar a Kiska naňho vytiahol klamára v situácii, keď sa snaží zastaviť kauzu okolo jeho daní. Aj preto je možné, že sa nám začína éra, v ktorej sa aj Kiska prestáva venovať problémom krajiny a musí bojovať s premiérom.

Klamú všetci? Najväčšie straty utrpí viera v normálne spravovaný štát. Fico a jeho štát riadili tak, aby boli spokojní najmä oni a ich mecenáši. Čo si myslí verejnosť, ich trápilo iba z hľadiska marketingu.

U Kisku sa zdalo aj tri roky po zvolení, že mu naozaj záleží na zlepšovaní štátu pre občanov. Že politiku neberie ako nástroj na zbohatnutie a ukradnutie krajiny.

Fico môže byť spokojný: konečne ho vtiahol do vojny. Síce schytá aj on, ale výsledok bude, že v politike klamú všetci. Zdá sa, že to bol aj hlavný cieľ akcie Kiskove dane: spochybniť ho a urobiť z neho takého, ako sú oni.

Andrej Kiska zakričal, že Robert Fico je klamár. Ak ho neporazí v ďalších voľbách (k tomu súboju môže prísť aj bez Ficovej priamej účasti, lebo strach z poslednej porážky bude paralyzujúci), zostane tu zlý pocit, že sa to tu slušne a normálne nedá.

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie