Denník N

Facebook robí na Slovákoch test: Skryl príspevky stránok, vidia len to, čo zdieľajú ich priatelia

Aktualizované 3. 10. 2017 o 15:49. Zmena sa dotkla časti používateľov zo Slovenska. Príspevky z facebookových stránok boli premiestnené do samostatného newsfeedu.

V posledných dňoch sa niektorým slovenským používateľom zmenil Facebook. Po prihlásení už na nástenke (v newsfeede) nevidia príspevky tak, ako doteraz, ale nájdu tam len to, čo zdieľali ich priatelia. Príspevky stránok – napríklad médií, osobností, značiek či zábavné stránky – boli presunuté pod samostatnú záložku nazvanú Prieskumník (v češtine Průzkumník příspěvků, v angličtine Explore Feed).

Zmena sa týka desktopovej verzie aj mobilných aplikácií. Týka sa však len náhodnej vzorky používateľov, ktorým Facebook pridal novú záložku Prieskumníka (v aplikácii ikonka raketky) a z ich newsfeedu odstránil všetky príspevky stránok – okrem reklamy. Niektorí ľudia tak prišli o obsah, na ktorý boli zvyknutí. Nájdu ho teraz na novom mieste.

Niektorým používateľom Facebook vytvoril nové miesto, kde nájdu príspevky stránok. Na obrázku sú zvýraznené žltou.

„Vždy sa snažíme ľudí spájať s príspevkami, ktoré pre nich majú najväčší význam. Ľudia nám povedali, že chcú mať ľahší spôsob, ako sa dostať k príspevkom od priateľov a príbuzných, takže testujeme dva samostatné newsfeedy, jeden určený na príspevky od priateľov a rodiny, a druhý určený na príspevky zo stránok. Aby sme pochopili, či sa ľuďom tieto dva priestory páčia, budeme testovať niekoľko vecí, napríklad to, ako interagujú s videami a iným druhom príspevkov. Tieto testy sa začali v niekoľkých krajinách, vrátane Slovenska,“ povedal Denníku N hovorca Facebooku pre strednú a východnú Európu.

Zmena môže súvisieť aj s dátami, ktoré boli zverejnené v apríli tohto roku. Z nich vyplynulo, že ľudia prestávajú zdieľať osobný obsah a Facebook sa mení na verejný priestor. Testovaná zmena tak vracia našim priateľom dominantnú pozíciu v newsfeede a ich príspevky už nie sú stratené v množstve príspevkov zo stránok. Ak chcú mať administrátori stránok svoje príspevky na tomto mieste, musia si zaplatiť reklamu.

Momentálne nie je známe, na akej veľkej vzorke je test robený a ani to, dokedy by mohol trvať. Facebook len uviedol, že „krátky test“ prebieha v šiestich krajinách.

Explore feed Facebook testoval už na jar. Vtedy ale fungoval inak – ľudia v ňom mali objavovať nový obsah, teda články, obrázky a videá zo zdrojov, ktoré nesledujú. To sa teraz ale zmenilo a Facebook testuje zásadnejšiu zmenu.

Keď na jar a v lete Facebook testoval Explore Feed, bol určený na objavovanie nového obsahu. Dnes v ňom – aspoň na test – skryl aj príspevky stránok, ktoré ľudia sledujú.


Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Facebook

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie