Denník N

Bol bohatý, miloval hazard a útok si dobre naplánoval. Motív najhoršej streľby v USA sa však nevie

Rozbité okná hotela Mandalay Bay, z ktorého strieľal útočník na účastníkov country koncertu v meste Las Vegas. Foto – TASR/AP
Rozbité okná hotela Mandalay Bay, z ktorého strieľal útočník na účastníkov country koncertu v meste Las Vegas. Foto – TASR/AP

Polícia našla u Stephena Paddocka, ktorý z mrakodrapu zabil 59 ľudí, desiatky zbraní, tisícky nábojov aj hnojivo, z ktorého sa dala vyrobiť bomba.

Stephen Paddock sa vo štvrtok ubytoval v apartmáne na 32. poschodí hotela Mandalay Bay v Las Vegas. Z okna mal dobrý výhľad na festival country hudby, ktorý sa neďaleko uskutočnil od piatka do nedele.

Sám 64-ročný Paddock bol podľa príbuzných fanúšikom tohto hudobného štýlu.

V nedeľu o 9:40 večer sa začal posledný koncert festivalu, vystúpil spevák Jason Aldean. V dave bolo v tom čase 22-tisíc ľudí, čo je asi toľko ako na najväčších slovenských festivaloch. Okolo desiatej Steve Paddock rozbil dve okná v oboch izbách svojho apartmánu. Pri sebe mal 23 ručných zbraní.

O 10:08 začal strieľať do davu. Hotel je od miesta konania festivalu vzdialený asi 400 metrov cez križovatku. Ľuďom chvíľu trvalo, kým si uvedomili, čo sa deje. Mnohí si intuitívne ľahli na zem, čím však zostali vystavení ranám strelca.

527 zranených

Podľa zvuku aspoň jedna z jeho zbraní, ktorými strieľal, bola automatická. Tú si pravdepodobne vyrobil pomocou zariadenia, ktoré robí z poloautomatickej zbrane automatickú. Podľa AP našli v jeho apartmáne dve takéto zariadenia.

Rozdiel medzi poloautomatickou a automatickou zbraňou je v tom, že v prvom prípade treba na každú ranu stlačiť kohútik. V druhom stačí kohútik držať a zbraň guľky strieľa automaticky ako z guľometu. Zariadenie (bump-stocks) spôsobuje, že poloautomatická zbraň „skáče“, a tým sa stláča kohútik oveľa vyššou rýchlosťou.

Automatické zbrane sú prísne regulované aj v USA. Zariadenie, ktoré z poloautomatickej zbrane urobí automatickú, sa však dá kúpiť legálne. „Mení to poloautomatickú pušku na zbraň, ktorá strieľa 400 až 800 rán za minútu,“ povedala kedysi podľa AP demokratická senátorka Dianne Feinsteinová, ktorá lobuje za ich zákaz.

Podľa zvuku to zrejme bola menšia kadencia, no aj tak Paddock s odhadom 5 až 15 minút streľby vypálil stovky, ak nie tisícky rán. Dokladuje to aj neuveriteľný počet zranených – 527, aj keď mnohí sa zranili počas panického úteku.

Celkovo zahynulo zatiaľ 59 osôb, čím sa masaker v Las Vegas stal najväčšou masovou streľbou v novodobých amerických dejinách.

Pred tým, ako sa polícia dobyla do jeho apartmánu, sa útočník zastrelil. Motív sa tak už z jeho úst nedozvie. Zostáva jej len pomaly skladať mozaiku z jeho života. Ten bol síce netypický, no odpoveď na to, prečo tento 64-ročný dôchodca s láskou k hazardným hrám zrazu zastrelil toľko ľudí, zatiaľ nepriniesla.

Netypická rodina

Steve Paddock sa narodil v roku 1953 do veľmi netypickej rodiny. Jeho otec Benjamin Paddock bol bankový lupič, časť detstva strávili na úteku. Otca napokon v roku 1961 chytili, a odsúdili na 20 rokov. Matka deťom povedala, že zomrel.

Z väzenia ušiel v roku 1969 a nasledujúcich 8 rokov, kým ho znovu nechytili, patril medzi najhľadanejších zločincov, po ktorých pátrala FBI.

Matka sa starala o štyroch synov, Steve bol z nich najstarší. Jeho posledné známe klasické zamestnanie bolo ešte v 80. rokoch, keď pracoval pre predchodcu spoločnosti Lockheed Martin. Neskôr robil účtovníka či správcu budov. Spolu s najmladším bratom Ericom začal obchodovať s realitami, vďaka čomu zbohatli. Stephen mohol mať tak dva milióny dolárov.

„Bol multimilionár. Pomohol aj mne zbohatnúť,“ povedal podľa New York Times jeho brat Eric.

V minulosti bol dvakrát ženatý, no vždy sa po pár rokoch rozviedol. Nie je známe, že by mal deti. Naposledy žil s priateľkou Marilou Danelyovou, 62-ročnou Filipínkou, ktorá počas útoku bola v zahraničí. Polícia s ňou chce hovoriť, no nepovažujú ju za spolupáchateľku.

Záľuba v hazarde

Paddock vlastnil domy minimálne v štyroch štátoch USA, no často býval v hoteloch. Raz dokonca až štyri mesiace. Jeho záľubou a zároveň aj zárobkom boli hazardné hry. Hral o vysoké čiastky.

„Bol to hráč, to bolo jeho zamestnanie. Bol bohatý muž, ktorý hral video poker, stále bol na cestách a žil v hotelovej izbe,“ povedal o ňom brat Eric. Nedávno vyhral jackpot 20-tisíc dolárov.

Stephen vlastnil pilotné oprávnenie a dve menšie lietadlá, na ktorých občas lietal. Legálne mal kúpených niekoľko zbraní, no nie je isté, či všetky u neho nájdené zbrane boli legálne. Podľa jeho brata však nebol veľký fanúšik zbraní a nechodil na poľovačky či často strieľať. Nemal žiadne výrazné politické či náboženské názory, ani nebol známy výbuchmi hnevu, tvrdil brat.

Susedia v meste Mesquites, asi 130 kilometrov od Las Vegas, o ňom hovoria iba ako o mužovi, ktorý často doma nebýval a veľmi sa nesocializoval. „Bol čudný, držal si odstup. Bolo to, akoby ste bývali vedľa nikoho,“ povedal 79-ročný bývalý sused.

„Ak by ste mi povedali, že asteroid padol na Zem, znamenalo by to pre mňa to isté. Nevidím v tom absolútne žiadny zmysel, žiadny dôvod, prečo to urobil,“ dodal Eric podľa Washington Post.

Stephen však nebol vo veľkom kontakte s bratmi. Eric žil na Floride a naposledy si písali počas hurikánu Irma. Na Floride žila totiž stále ich mama, ktorá má 90 rokov.

S druhým bratom, Patrickom, nehovoril roky, tretieho brata sa nepodarilo vypátrať.

Eric dodal, že za posledné mesiace sa Stephen mohol o niečo zmeniť. „Niečo sa mu dostalo do hlavy, to je jediná možná vec,“ dodal brat.

Dobre naplánované

V pondelok sa tlačová agentúra Dáišu (takzvaného Islamského štátu) prihlásila k útoku s tým, že Paddock bol jej vojak. Na islam podľa správy konvertoval pred pár mesiacmi.

Zatiaľ sa však neobjavil žiaden dôkaz, ktorý by podporoval toto tvrdenie. „Teoreticky by to mohol byť ich chlapík, prečo nie. Pridali sa k nim aj muži v strednom a staršom veku. Ale v tomto momente je to podľa toho, čo vieme, veľmi nepravdepodobné,“ povedal pre Denník N Kacper Rekawek, odborník na terorizmus zo slovenského think tanku Globsec.

Dáiš bol v minulosti veľmi opatrný a nehlásil sa k útokom, ktoré nespáchal. Teraz sa to, zdá sa, mení.

Prihlásili sa napríklad aj k nedávnemu útoku na kasíno vo filipínskej Manille, ktorý však spáchali „obyčajní“ gangstri. Rovnako sa hlásili aj k údajnej bombe v lietadle v Paríži, kde však napokon žiadna nebola. „Amaq, agentúra, ktorá správu priniesla, je len doplnková agentúra,“ dodal Rekawek.

Na skutočný dôvod, prečo v nedeľu večer zomrelo v Las Vegas skoro 60 ľudí, si tak bude treba počkať. Isté je však, že to bolo plánované, nešlo o náhle pomätenie mysle.

Okrem 23 zbraní na hotelovej izbe našli u Paddocka doma ďalších 19 ručných zbraní a tisícky nábojov. A v jeho aute, ktoré stále parkovalo na hotelovom parkovisku, objavili hnojivo, z ktorého sa dá vyrobiť výbušnina.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Streľba v Las Vegas

Svet

Teraz najčítanejšie