Denník N

Čižnár: Kiska sa pýtal, či bude jeho vec objektívne vyšetrená, nijako na mňa netlačil

Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Proti Kiskovej firme viedla polícia až dve vyšetrovania. Podrobnosti z druhého prokuratúra zverejní po jeho kontrole. Generálny prokurátor vtipkoval, že premiér ho teraz nebude chcieť vidieť.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odmietol vyťahovanie informácií z neverejných stretnutí, aj to, aby ho niekto označoval za klamára. Na tlačovej konferencii opísal, ako v roku 2015 prebiehalo stretnutie na Bôriku, na ktorom bol aj prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Ján Valko.

Témou stretnutia boli podľa generálneho prokurátora dôležité spoločenské témy a Čižnár nečakal, že niekto z aktérov bude o tomto stretnutí rozprávať médiám.

Video: tlačová beseda generálneho prokurátora Čižnára

Ako prvý to spravil v nedeľu premiér Robert Fico, keď obvinil prezidenta Andreja Kisku, že si u Čižnára na Bôriku vybavoval protekciu. Predseda vlády povedal, že to bol Kiska, kto jemu aj ostatným aktérom na stretnutí porozprával o vyšetrovaní firmy KTAG.

Priebeh stretnutia

„Dámy a páni, bolo to pred rokom v hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti ďalších svedkov, keď mi povedal, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme,“ vyhlásil Fico.

Čižnár v pondelok ráno reagoval, že na schôdzke, ktorú opisuje Fico, nebol. Myslel tým, že sa nezúčastnil na takomto stretnutí v roku 2016 aj to, že prezident si nič nevybavoval.

Na to reagoval prezident, ktorý povedal, že s Čižnárom, Ficom a Valkom bol na Bôriku v roku 2015. „Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že mám obavu, že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe. Nič viac.“

V utorok túto verziu aj datovanie potvrdil Čižnár. „Pri tomto rozhovore nás štyroch prezident Kiska povedal, že zistil, že firma jeho a brata je vyšetrovaná v súvislosti s daňovými trestnými činmi a povedal, že má obavu, či toto vyšetrovanie nebude neobjektívne vzhľadom na to, že ide o jeho osobu. Na to som povedal, že túto obavu mať nemusí, že to bude objektívne,“ povedal Čižnár.

Kiska sa ho potom podľa neho ešte asi dvakrát na kauzu pýtal počas iných stretnutí, ale nie v zmysle, ako by mala byť vyšetrovaná alebo tak, že by naňho tlačil. Čižnár na takýchto otázkach nevidel nič zlé a nevnímal ich ako nátlak.

„Ako prezident sa snáď môže opýtať, v akom stave kauza je, prečo to ešte nie je skončené. Moja odpoveď bola taká, že sa robia všetky úkony, ktoré sa robiť majú,“ povedal. Viackrát tiež zažartoval, že Fico sa naňho zrejme nahneval za to, ako stretnutie opisuje. „Teraz ma asi dlho nebude chcieť vidieť.“

Zároveň odmietol aj slová Kisku, ktorý po tom, ako niekto médiám poslal protokoly z daňových kontrol v jeho firme, vyhlásil, že žijeme v mafiánskom štáte.

Jaromír Čižnár a Andrej Kiska. Foto – TASR

Generálny prokurátor tiež povedal, že vyšetrovania Kisku boli dve. Prvé sa skončilo tak, že nešlo o trestný čin a bolo odmietnuté, a druhé sa skončilo účinnou ľútosťou a bolo odložené. Oba prípady teraz skúma generálna prokuratúra, ktorá preveruje, či boli vyšetrené poriadne.

„Poznáte ma dosť dobre na to, že som z tých, ktorí si nedajú do káuz zasahovať. U mňa keď niekto tlačí, tak to bude mať opačný efekt,“ povedal tiež generálny prokurátor.

Čižnár povedal, že na stretnutí na Bôriku sa rozprával „každý s každým“ a on nevie, čo prezident povedal premiérovi.

„Je smutné, že ma do tohto zatiahli,“ posťažoval sa tiež a hovoril, že zverejňovanie informácií zo stretnutia sa mu nepáči. Povedal, že neskôr sa už v tejto zostave nestretli. „Nerád sa pozerám na to, že sa dvaja z najvyšších ústavných činiteľov takto dohadujú. Mne to je nepríjemné a myslím, že aj celej spoločnosti.“

Bývalý šéf SIS Valko, ktorý je momentálne predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu, na otázky o stretnutí od pondelka neodpovedal.

Smer po Čižnárovej tlačovke vyhlásil, že potvrdil slová Fica. „Generálny prokurátor potvrdil, že prezident Andrej Kiska osobne informoval predsedu vlády o svojich daňových problémoch. Zároveň priznal, že sa prezident trikrát u neho zaujímal o stav vyšetrovania vo svojej súkromnej kauze, čo je z titulu jeho funkcie neprípustné,“ píše sa v stanovisku.

Čižnár na tlačovke viackrát povedal, že Fico si pri informovaní o stretnutí na Bôriku zrejme pomýlil rok, keď sa uskutočnilo, na túto skutočnosť Smer nereagoval.

Prezidenta tiež najsilnejšia vládna strana vyzvala, aby pre upokojenie situácie v spoločnosti zverejnil všetky dokumenty týkajúce sa jeho daňovej povinnosti a financovania prezidentskej kampane.

„Generálny prokurátor sa vyjadril včera aj dnes rovnako ako prezident a veľmi zrozumiteľne, že prezident nikdy nežiadal o zasahovanie do prípadu. Prezident Andrej Kiska očakáva, že predseda vlády sa už konečne prestane venovať politickým intrigám a začne sa viac venovať spravovaniu krajiny,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Ako sa to začalo

Fico odhalil stretnutie na Bôriku v reakcii na to, že Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play v RTVS v nedeľu povedala o tom, ako premiér v auguste pred mimovládnymi organizáciami na neformálnom stretnutí k protikorupčnému zákonu označil Kisku za daňového podvodníka.

V lete ešte neboli známe informácie o Kiskovej daňovej kauze a Wienk si až po rozoslaní anonymných e-mailov o nezrovnalostiach prezidenta v daňových priznaniach uvedomila, že Fico o týchto problémoch hlavy štátu už zjavne vedel, keď sa stretol s mimovládkami.

Premiér na to zakrátko zareagoval vyhlásením, že o daňových problémoch firmy KTAG Kiskovcov vedel priamo od prezidenta a nie z tajných dokumentov, a Kisku aj obvinil, že si túto vec vybavoval u generálneho prokurátora.

Finančná správa neuznala firme KTAG, že si dala náklady na prezidentovu volebnú kampaň do daňových nákladov. Firma musela doplatiť dane aj pokutu. Médiá sa o kauze dozvedeli v septembri z anonymných e-mailov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie