Denník N

Remišová: Fico si pripravuje prezidentskú kampaň. Ravasz: Toto nepomôže programu vlády (anketa)

Politici z koalície aj opozície hovoria o konflikte medzi prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom.

Ako vnímate konflikt premiéra s prezidentom Kiskom? Hovorili ste s nimi o tomto konflikte?

 

Jaroslav Paška,
podpredseda SNS

Je tam aj isté nedorozumenie. Pán premiér informoval, že mal nejaké informácie od prezidenta o tom, čo v súčasnosti médiá prinášajú a čo bolo obsahom obvinení pána prezidenta na internete. Pána prezidenta sa to zrejme dotklo.

Možno čas ukáže, že nijaká väzba medzi internetovou a mediálnou kampaňou zo strany premiéra nebola a možno je na škodu, že pani Wienk ten konflikt vyprovokovala. Bolo by lepšie, keby čelní predstavitelia štátu vedeli komunikovať bez emócií a aby sa navzájom nepodozrievali.

 

Ábel Ravasz,
podpredseda Mosta-Hídu, splnomocnenec vlády pre rómske komunity

Vnímam to ako konflikt medzi dvomi najvyššími ústavnými činiteľmi, čo je určite nešťastné. Nepomôže to pri plnení vládneho programu, a najmä to vytvára frustráciu v občanoch tejto republiky. Ideálne by bolo rýchle „faktické riešenie“ otázky – vysvetliť si veci, odkryť karty a ísť ďalej.

Samotný fakt, že sa informácie podliehajúce tajomstvu využívajú na politický boj, nie je na slovenskej politickej scéne novinkou. Mali by sme odmietať takýto spôsob politickej manipulácie, a to nezávisle od toho, či ide o vládneho, opozičného, alebo nezávislého politika.

 

Ľubomír Galko,
podpredseda SaS

Robert Fico sa snaží znedôveryhodniť hlavu štátu, lebo v súčasnosti je najčelnejší predstaviteľ, ktorý poukazuje, aká je tu korupčná koalícia a aký človek stojí na jej čele. Je to len zopakovanie toho, čo už Fico urobil voči niektorým opozičným poslancom, ktorí sú dôveryhodnejší ako on, napríklad voči Matovičovi.

Je to čudná vojna, hoci nebojujú dvaja rovnocenní súperi. Robert Fico používa špinavé metódy a sú zneužívané štátne aparáty a daňové tajomstvá. Prezident tieto metódy nepoužíva.

 

Veronika Remišová,
poslankyňa OĽaNO

Konflikt sa zvrhol do osobnej roviny, keď sa dvaja najvyšší ústavní činitelia obviňujú z klamstva. Zo strany Roberta Fica mi to príde ako príprava na prezidentskú kampaň. Zdá sa, že plánuje viesť rovnako špinavú kampaň ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách.

Mimochodom, podobne špinavé praktiky skúšal aj v prípade nášho hnutia tesne pred parlamentnými voľbami. Zdá sa, že Robert Fico nevie presvedčiť voličov pozitívnou víziou, len hádzaním špiny na oponentov.

 

Boris Kollár,  
líder Sme rodina

Vidím to v dvoch rovinách. Je nepochybné, že došlo k zneužitiu bezpečnostného aparátu štátu proti politickému protivníkovi, ktorým prezident Kiska je. To kedysi Fico nerobil, dnes sa k tomu uchyľuje, čo je podľa mňa znakom jeho blížiaceho sa pádu.

Na druhej strane, povedzme si pravdu, Kiska urobil prúser, a je chyba, že už na začiatku nepredstúpil pred ľudí, všetko podrobne nevysvetlil, neospravedlnil sa a neukázal, že škodu štátu uhradil. Spravil to až dnes, a to je neskoro, už bude vnímaný ako daňový podvodník. Jeho komunikačnému oddeleniu by som nakopal zadok.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie