Denník N

„Špinavá kampaň“ proti Kurzovi hýbe predvolebným Rakúskom

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP

Proti favoritovi na kreslo rakúskeho kancelára údajne viedli sociálni demokrati očierňovaciu kampaň, kancelár Kern sľúbil prešetrenie do volieb.

Dve facebookové skupiny, „Die Wahrheit über Sebastian Kurz“ (Pravda o Sebastianovi Kurzovi) a „Wir für Sebastian Kurz“ (Sme za Sebastiana Kurza), boli zneužité na diskreditáciu hlavného favorita rakúskych volieb, šéfa rakúskych ľudovcov (ÖVP) Sebastiana Kurza.

Túto informáciu priniesol ako prvý rakúsky časopis Profil a spustil ňou zemetrasenie v rakúskej Sociálno-demokratickej strane (SPÖ), ktorá za kampaňou údajne stála.

V rámci týchto dvoch skupín zverejnili rôzne fotomontáže Sebastiana Kurza, posmešné videá, ktoré ho okrem iného vykreslili ako veľkého zástancu masového prílevu migrantov a cudzincov do Rakúska, ale aj rasistické a antisemitské poznámky.

Za „špinavou kampaňou“ je podľa Profilu SPÖ, konkrétne jej bývalý hlavný volebný poradca Tal Silberstein. Strana prestala využívať jeho služby v auguste, keď ho v Izraeli obvinili z prania špinavých peňazí.

Rakúske opozičné strany vtedy požadovali od šéfa SPÖ a aktuálneho premiéra Sebastiana Kerna vysvetlenie. Pravicoví extrémisti z FPÖ ho dokonca vyzvali na abdikáciu, ak sa obvinenia ukážu ako pravdivé.

https://www.youtube.com/watch?v=SbbODw8x2Ik

ÖVP chce od Kerna ospravedlnenie

„Komu to pomôže? SPÖ určite nie, naopak, našu stranu to v maximálnej miere poškodí. Nie je to náš štýl, nechceme tento typ politiky. Aj keby pozadie celého prípadu nepreniklo na verejnosť, SPÖ by bola poškodená, pretože je pošpinená inkriminovanými stránkami. To, že aféra sa objavila tesne pred voľbami, nie je náhoda,“ bránil sa kancelár Kern pre Kleine Zeitung.

V pondelkovej relácií Ö1 Morgenjournal Matznetter dodal: „Zobudili sme sa v centre cunami.“ Prisľúbil, že výsledky vyšetrovania budú zverejnené do 15. októbra, teda do parlamentných volieb.

Generálna sekretárka ľudovcov Elisabeth Köstingerová požadovala od Kerna ospravedlnenie. „Bohužiaľ, premiér Christian Kern nie je takou veľkou osobnosťou, aby sa nám ospravedlnil. V každom prípade by to však mal urobiť voči všetkým, ktorí boli oklamaní a ktorých hanobili rasistickým alebo antisemitským spôsobom, predovšetkým izraelskú kultúrnu spoločnosť,“ uviedla v pondelok.

Už padla prvá obeť

Kampaň proti Kurzovi už „stála“ jednu hlavu. V sobotu odstúpil člen predstavenstva SPÖ Georg Niedermühlbichler. Radikáli z FPÖ ho však považujú za „obetného baránka“ a podľa Süddeutsche Zeitung chcú rezignáciu samotného premiéra Kerna.

O kauze sa hovorilo aj v nedeľňajšom televíznom dueli, kde sa stretli šéfovia piatich najsilnejších rakúskych politických strán.

https://www.youtube.com/watch?v=t_BTLnO2bEE

„To už nie je problém Silbersteina. Teraz už ide o problém Kerna,“ povedal šéf FPÖ Heinz-Christian Strache. Kancelár Kern reagoval prísľubom kompletného objasnenia celého prípadu.

Približne dva týždne pred parlamentnými voľbami vedú v prieskumoch Kurzovi ľudovci s 33 percentami pred pravicovými radikálmi z FPÖ (26 percent) a sociálnymi demokratmi z SPÖ (24 percent).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie