Denník N

Taký bežný príbeh – štát, predaj, peniaze, ruina. Kaštieľ obsadili bezdomovci (foto)

Bývajú tu bezdomovci, v izbách si zriadili toalety. Máme tu prechodný pobyt, hovoria. Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom slúžil umelcom, po predaji chátra. Pomôcť sa mu snažia aktivisti a obec.

01

Nie je to len tak nejaká stavba bez ducha a histórie. Kaštieľ dali postaviť už koncom 16. storočia Turzovci alebo biskup Csáky, informácie sa rôznia.

Renesančný vzhľad neskôr upravili aj barokovo. Počas prvej svetovej vojny slúžil ako vojenská nemocnica. Areálom aj typologicky je odlišný od ostatných slovenských renesančných kaštieľov.

Jeho príbeh v skratke najlepšie vystihuje krátky citát z Wikipédie – od predaja zahraničným fyzickým osobám v roku 2006 kaštieľ chátra.

V roku 1962 ho získal Slovenský fond výtvarných umení a z jeho izieb sa stali ubytovacie zariadenia a ateliéry. Doteraz sa na stene jedného nachádza kaligrafia významného výtvarníka z Abú Dhabí – Mohammeda Al Mandiho, pri ktorej neznámy návštevník v posledných rokoch dopísal ceruzkou vlastný „preklad“ I love Taliban.

V roku 2006 fond kaštieľ predal za 48 miliónov korún firme Art Hotel blízkej niekdajšiemu primátorovi Piešťan Ivanovi Mrázikovi.

Ministerstvo kultúry ho považovalo za neziskový. Hlúposť, tvrdia bývalí pracovníci. Konali sa tam mnohé akcie a svadby. Buď len manažérska neschopnosť, alebo…

Ako povedala Andrea Juneková v relácii Hore bez z roku 2012, posledné roky to vyzeralo, akoby chcel niekto kaštieľ zámerne potopiť. Keď sa tam niekoľkokrát snažili ubytovať, bolo im povedané, že izby sú vybookované, aj keď kaštieľ bol na pohľad úplne prázdny.

05

Art Hotel krátko po kúpe predal kaštieľ dvom Slovincom za 67 miliónov korún. Čistý zisk – 20 miliónov. Nejakú chvíľu ešte dožíval ako hotel, no majitelia neplatili energie, dane ani mzdy zamestnancom.

Tahir Ametaj a Andrej Plešivčnik navyše nesplácali úver, ktorý si vzali od slovinskej firmy SFM d. o. o., a tá zasa od ľubľanskej spoločnosti Zvon Ena Holding, ktorá kaštieľ zaťažila záložným právom. Strácate sa?

Kaštieľ sa už v Slovinsku niekoľkokrát pokúsili predať vo verejnej dražbe, no zatiaľ sa nenašiel záujemca. Pozemok pod kaštieľom zasa vlastní podľa katastrálneho portálu slovenská firma, ktorej jediným spoločníkom a konateľom je advokát Ján Majling, asistent poslankyne Smeru Renáty Zmajkovičovej.

mor1

Nie je zabezpečená základná ochrana, objekt viditeľne chátra, píše sa na obecnej stránke. Pamiatkový úrad v Trnave sa vraj o čosi snažil, ale ako to už býva zvykom… Nakladanie s kaštieľom je v súčasnosti zablokované predbežným opatrením súdu.

Mnohé jeho kovové časti skončili v zbere a z ateliérov sa stal hotel ľudí bez domova. Ako sami vtipne hovoria, majú tu prechodný pobyt. Jeden z bezdomovcov si tesne predtým v miestnosti na poschodí odparkoval bicykel.

Na návšteve dlho nevydržíte, z izieb si bez problémov spravili aj toaletu. Všade páchne moč, exkrementy, cigaretové nedopalky a odpad.

O projekte Čierne diery

Sme nadšenci. Postupne mapujeme priemyselné dedičstvo na Slovensku, ale aj iné spustnuté objekty, ktoré sa nám zdajú byť zaujímavé napríklad kultúrnym presahom. Sem-tam organizujeme exkurzie, diskusie. Viac na ciernediery.sk alebo Facebooku.

Pán z vedľajšieho domu hovorí, že polícia po čase už na jeho telefonáty o vandaloch ani nereagovala. „Keď počujú, že ide o tento objekt, mávnu rukou a kašlú na to.“

Z pôvodne anglického parku so slušnou rozlohou je džungľa. Kedysi sa v ňom nachádzali plastiky od umelcov z celého sveta, ktoré tu vytvorili počas medzinárodných sochárskych sympózií. Niekde zmizli.

14

Viaceré izby sú ešte relatívne zachované. V miestnostiach stále uvidíte renesančné klenby s geometrickými a rastlinnými obrazcami.

Súčasťou objektu je aj kaplnka, erby na oltári dávali zásluhu za jej výstavbu rodine Csáky – Zichy. Už od roku 2010 oltár hľadali aktivisti aj cez internet, jednoducho je preč.

Vo vedľajšej pôvodne hospodárskej budove je aj dnes všetko nachystané na konanie svadobného obradu. Strecha vežičky na severozápadne strane však už veľa nevydrží. Z ústredného balkóna je nádherný výhľad na park.

Rozbitou sklenenou chodbou sa dá dostať z hlavnej budovy do bočnej časti, práve tam si novodobí nájomníci spravili verejné toalety.

04

Kaštieľ sa dnes snaží zdokumentovať a zachrániť študentka Kristína Bartošeková. Ak ste ho aj vy v minulosti navštívili a máte obrazový materiál z jeho priestorov, môžete napísať na [email protected]  alebo zavolať na 0907 133 580.

Dobrovoľníci chcú tiež 11. apríla vyčistiť priľahlý park, pomoc prisľúbila aj obec (udalosť na Facebooku). V pláne je aj filmový dokument či výstava fotografií.

Text a foto: Kristína Bartošeková, Čierne diery, Tomáš Vančo

02

mor3

03 mor2 06 07 08 09 10 11 12 13 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Tomáš Vančo
Tomáš Vančo

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie