Denník N

Berieme aj remízu, prehra znamená problém. Postupová matematika pred kľúčovým zápasom v Škótsku

Foto TASR – Pavel Neubauer
Foto TASR – Pavel Neubauer

Prvé miesto v skupine už takmer určite nezískame a o šampionát preto zabojujeme cez druhú priečku a následnú baráž. Ak sa do nej dostaneme, môžeme hrať aj proti Taliansku, Portugalsku či Francúzsku.

Slovenských futbalistov čakajú posledné dva zápasy v kvalifikačnej F-skupine o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

Vo štvrtok nastúpime proti Škótsku, v nedeľu hráme v Trnave proti Malte. Výhodou pre zverencov Jána Kozáka je to, že situáciu majú vo vlastných rukách.

Slovensko sa v F-skupine aktuálne nachádza na druhej priečke so ziskom 15 bodov, vedúce Anglicko má 20 bodov a naši futbalisti ho už s najväčšou pravdepodobnosťou nedobehnú. Je preto takmer isté, že o postup na MS zabojujeme z druhej pozície v skupine.

Druhé miesto nám dáva veľkú šancu na účasť v baráži, do ktorej postúpi osem najlepších tímov na druhých miestach v jednotlivých skupinách. Skupín je celkovo deväť a z druhej priečky by sme tak do baráže nepostúpili len v prípade, ak by sme mali najmenej bodov spomedzi všetkých deviatich tímov na druhých miestach.

Z ôsmich tímov, ktoré postúpia do baráže, sa následne vyžrebujú štyri dvojice, ktoré bude čakať dvojzápas o postup na MS.

Slovensko má stále šancu aj na víťazstvo v skupine, ktoré by znamenalo priamy postup na MS, dočkali by sme sa ho však len v prípade, ak Anglicko zostávajúce dva zápasy proti Slovinsku a Litve prehrá a Slováci obe svoje stretnutia vyhrajú. Takýto scenár je nepravdepodobný a sústrediť sa musíme na udržanie druhej pozície a na následnú baráž.

V boji o druhú priečku v skupine F sú našimi hlavnými súpermi Slovinsko a Škótsko, pred ktorými máme výhodu jedného bodu. Aj preto bude štvrtkový zápas v Škótsku mimoriadne dôležitý.

Aktuálna situácia v F-skupine

fifa.com

Program Slovenska, Škótska a Slovinska

Štvrtok – 5. októbra

Škótsko – Slovensko
Anglicko – Slovinsko

Nedeľa – 8. októbra

Slovensko – Malta
Slovinsko – Škótsko

Možnosť 1: Slovensko v Škótsku zvíťazí

Už po víťazstve nad Škótskom môžeme mať druhé miesto v skupine isté. Stačilo by, že Slovinsko nezvíťazí nad Anglickom a náš tím by s 18 bodmi na druhej priečke nikto neohrozil.

Ak by aj Slovinsko zvíťazilo nad favorizovaným Anglickom a malo by 17 bodov, Slovensku by v poslednom zápase stačilo poraziť outsidera z Malty a druhá priečka v skupine by bola istotou.

Možnosť 2: Slovensko v Škótsku remizuje

Ani nerozhodný výsledok by Slovensku nemusel ublížiť. Zverenci Jána Kozáka by mali po zápase 16 bodov a Škóti 15. Počet bodov Slovinska (aktuálne 14) bude závisieť od výsledku v Anglicku, a ak v ňom Slovinci neprekvapia výhrou, Slovensko vo štvrtok určite nepredbehnú.

V takomto prípade by Slovákom stačilo poraziť Maltu a druhú priečku budeme mať istú.

Najhorším scenárom v prípade remízy so Škótskom by bola výhra Slovinska v Anglicku. Ak by k nej došlo, Slovinci nás v tabuľke predbehnú a oni budú tí, kto bude mať situáciu vo vlastných rukách.

Možnosť 3: Slovensko v Škótsku prehrá

V prípade prehry so Škótskom náš tím vo štvrtok stratí druhú priečku v skupine, a ak sa na ňu bude chcieť v nedeľu vrátiť, bude potrebovať pomoc súperov.

Ak predpokladáme, že Slovinsko v Anglicku prehrá, situácia po štvrtku by bola nasledovná: Škótsko – 17 bodov, Slovensko – 15 bodov, Slovinsko – 14 bodov.

Za takýchto okolností by mali situáciu pod kontrolou Škóti, druhú priečku v skupine by však museli potvrdiť v poslednom zápase v Slovinsku. Slovensko by za týchto okolností muselo v nedeľu zdolať Maltu a spoliehať sa na výhru Slovinska nad Škótskom.

Teoreticky musíme počítať aj so štvrtkovou výhrou Slovinska nad Anglickom, čo by nášmu tímu v prípade prehry so Škótskom situáciu ešte viac skomplikovalo.

Baráž proti Taliansku či Portugalsku

Ak sa Slovensku podarí udržať si druhú priečku a postúpi do baráže, čaká ho dvojzápas proti súperovi, ktorým môže byť aj celok z absolútnej európskej špičky. Na druhom mieste v kvalifikačných skupinách sa pred poslednými dvoma zápasmi nachádzajú aj tímy ako Taliansko, Portugalsko či Švédsko. Po záverečných zápasoch môžu na druhú priečku v skupine stále klesnúť aj favoriti ako Francúzsko či Španielsko.

Slovensku stále hrozí aj to, že bude najslabším tímom na druhej priečke a do baráže nepostúpi.

Do tabuľky tímov na druhom mieste sa neprenášajú body so súperom, ktorý skončil v skupine posledný. V prípade F-skupiny je posledná Malta, a ak ju v nedeľu porazíme, v súboji s tímami na 2. priečke si bodovo neprilepšíme.

Aktuálna situácia na 2. priečke v skupinách. Tímy majú započítané aj body, ktoré získali proti poslednému celku v skupine. 

A-skupina: Švédsko (16 bodov)
B-skupina: Portugalsko (21 bodov)
C-skupina: Severné Írsko (19 bodov)
D-skupina: Wales (14 bodov)
E-skupina: Čierna Hora (16 bodov)
F-skupina: Slovensko (15 bodov)
G-skupina: Taliansko (19 bodov)
H-skupina: Bosna a Hercegovina (14 bodov)
I-skupina: Írsko (16 bodov)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie