Denník N

Danko poslal na ministerstvo školstva Machalu, ministerka hovorí, že ju nebude ovládať

Lukáš Machala. Foto – TASR
Lukáš Machala. Foto – TASR

Po Vladimírovi Kováčikovi z ministerstva školstva odchádza aj Plavčanova tajomníčka Helena Poláková. Nahradí ju Lukáš Machala.

Po nútenom odchode ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) pre škandál s eurofondmi a dosadení Martiny Lubyovej ide do dôležitej pozície na ministerstve Lukáš Machala, ktorý doteraz pracoval ako poradca predsedu parlamentu a Slovenskej národnej strany Andreja Danka.

Nahradí generálnu tajomníčku služobného úradu Helenu Polákovú, ktorú tam tiež nominovala SNS a ešte krátko po voľbách o nej v strane uvažovali aj ako o novej ministerke.

K výmene príde od štvrtka, 5. októbra. Tento bod schválila vláda, pribudol jej do programu až dnes.

Ministerka: Mala som na výber

Lukáša Machalu na ministerstvo školstva vybrala SNS, je jej nominantom. Ministerka hovorí, že to bolo po dohode, ale mala na výber z viacerých, mená nechcela povedať. „Myslím, že na tieto posty sa bežne používa takáto prax,“ reagovala ministerka Lubyová.

Šéf služobného úradu je dôležitá funkcia, rozhoduje o administratívnom a personálnom dianí na ministerstve. „Nemám dôvod sa nazdávať, že nebude zvládať svoje kompetencie,“ povedala.

Machalu Lubyová pozná, už s ním pracovala. Nemyslí si, že by ju Andrej Danko cez Machalu ovládal.

Ten v minulosti šíril klamlivé správy, napríklad že Ilumináti pripravujú 3. svetovú vojnu a jediný, kto môže zachrániť svet, je Vladimír Putin. Ministerka si nemyslí, že by ilumináti chceli ovládnuť svet. Hovorí, že Machala nie je jej poradca, ale bude mať na starosti administratívu. „Ak by to bol poradca, tak by som to riešila,“ povedala. O tom, že šíril klamlivé správy, nevedela. Nemá to podľa nej súvis s tým, aké má kompetencie.

Danko v rádiu Expres označil svojho doterajšieho poradcu ako kompetentného a vzdelaného človeka. “To, že niekto niečo lajkne na Facebooku, ak by som podľa toho mal hodnotiť niektorých opozičných lídrov, tak by nemohli byť ani v parlamente,“ komentoval predseda SNS Machalovo správanie na sociálnej sieti.

Kto to je Machala

Lukáš Machala je mediálnym poradcom Andreja Danka. Predseda SNS ho tak označil v čase mediálnej krízy, keď mu pripisovali ako poradcu aj Michala Gučíka. Napokon podpredseda SNS Jaroslav Paška priznal ako Dankovho mediálneho poradcu aj Gučíka.

Machala mal na starosti domácu politiku či Dankov pracovný kalendár.

V posledných parlamentných voľbách kandidoval z 21. miesta kandidátky SNS a je aj v štruktúrach strany ako predseda Ústrednej revíznej a kontrolnej komisie.

Aktívne sa zaujíma aj o hokej, v roku 2015 sa stal členom Výkonného výboru hokejového zväzu, po svojom víťazstve ho tam nominoval Igor Nemeček. Pri voľbe šéfa zväzu vtedy podporil Nemečka a kritizoval jeho vyzývateľa Richarda Lintnera. „Úprimne povedané, ja Richarda Lintnera nepovažujem za osobnosť, ktorá by mala riadiť náš hokej,“ povedal Machala po voľbe športovému portálu Aktualít.

Je tiež šéfom hokejového klubu Petržalka 2010. Dankovi pravdepodobne radil aj pri športe, ktorý tiež spadá pod ministerstvo školstva. Predseda parlamentu sa napríklad tento rok zapojil do sporu lyžiarok Petry Vlhovej a Veroniky Velez Zuzulovej s lyžiarskou asociáciou a asociácii pohrozil, že jej zastavia štátne peniaze.

V minulosti absolvent žurnalistiky a práva pracoval aj v STV. Najskôr bol len členom Rady STV a potom ho v roku 2008 vtedajší riaditeľ televízie Štefan Nižňanský povolal za svojho poradcu. Vtedy vznikla aj jedna reportáž v správach STV, pod ktorou bol podpísaný aj Machala, aj napriek ubezpečeniam, že do spravodajstva nezasahuje.

Podľa bývalej reportérky STV Martiny Kubániovej posudzoval aj reportáž o sociálnom podniku za prvej Ficovej vlády, ktorú krátko pred odvysielaním riaditeľ Ňižňanský zastavil, napísalo v roku 2010 medialne.sk.

V roku 2010 Machala kandidoval na kandidátke SNS, no pár dní pred voľbami ho vedenie Jána Slotu stiahlo.

Pred vlaňajšími parlamentnými voľbami nahral protiimigrantské video a zdieľa články z dezinformačných webov. Lukáš Machala je synom nebohého novinára a spisovateľa Drahoslava Machalu, ktorý bol aj poradcom premiéra Roberta Fica a agentom prednovembrovej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Kováčik aj Poláková

Poláková bola na ministerstve školstva už za ministra SNS Jána Mikolaja, keď pracovala na jeho tlačovom odbore. Pôsobila tam aj ako nižšia úradníčka na sekcii vysokých škôl.

Predtým ako prišla na ministerstvo, pracovala v médiách, napríklad v Slovenskom rozhlase či v Rádiu Twist a bola aj hovorkyňu súkromnej Paneurópskej vysokej školy.

Po kauze eurofondov na vedu už z ministerstva koncom septembra odišiel aj Vladimír Kováčik. Ten bol pravou rukou dnes už bývalého ministra školstva Petra Plavčana. Viedol jeho kanceláriu, verejnosti bol neznámy, v kuloároch sa však o ňom hovorilo ako o človeku, ktorý má na starosti eurofondy a ministerstvo z pozadia riadi.

Ministerstvo tvrdí, že Kováčik skončil na vlastnú žiadosť dohodou.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie