Denník N

Las Vegas a Katalánsko sú krmivom pre Juliana Assangea a ďalších internetových demagógov

Foto - AP
Foto – AP

Čokoľvek ľudí rozdeľuje, na internete sa vždy nájde niekto, kto to chce ešte viac zhoršiť.

Autorka je americká historička a novinárka
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nepriateľská rétorika, ktorá rozdeľovala ľudí, tu bola vždy. Môj kmeň proti tvojmu, tvoja skupina proti mojej, náš gang proti ich. Tyrani a diktátori ju v minulosti často využívali vo svoj prospech, útočili na nepriateľov alebo obetných baránkov, aby zjednotili svojich stúpencov, prípadne vystrašili odporcov alebo aby sa udržali pri moci. No dnes už nepotrebujete tribúnu, trón a ani pódium, aby ste mohli hrať túto hru. Dokáže to už každý.

Ba čo viac, ktokoľvek môže vstúpiť do akejkoľvek národnej, regionálnej alebo osobnej zvady a pokúsiť sa ju ešte viac skomplikovať. Potrebujete na to iba divákov na Facebooku alebo Twitteri, či už skutočných, alebo falošných, a vedomosti o tom, ako fungujú sociálne siete.

Prvý príklad: Bez toho, aby sa predtým zaujímal o španielsku ústavnú politiku sa s cieľom rozdeliť ľudí Julian Assange z WikiLeaks znenazdajky zapojil do katalánskej referendovej kampane. Počnúc 9. septembrom začal tvítovať svoje požiadavky súvisiace s referendom a útoky proti španielskej vláde. Na Twitteri sa rýchlo stal najcitovanejším zahraničným komentátorom tejto témy.

Podobne ako v prípade volieb v Spojených štátoch aj v tomto úsilí mu pomáhali ruské štátne médiá, sieť internetových trollov a botnety (automatická sieť počítačov), ktoré šírili jeho statusy. Španielska mutácia Sputnika, čo je štátne ruské médium, Assangea vo svojich titulkoch spomínala a citovala častejšie než španielskeho premiéra či predsedu katalánskej regionálnej vlády. Motívy sú dostatočne zrejmé: čokoľvek, čo rozdeľuje európsku krajinu, je pre Rusko dobré.

Druhý príklad: S cieľom rozdeľovať ľudí americkí konšpirační teoretici okamžite zasiahli do udalostí v Las Vegas a začali o nich šíriť dezinformácie. Jedna z prvých sa objavila na účte, ktorý začal rozširovať myšlienku, že zabijakom bol 32-ročný konvertita na islam. Aj krajne pravicové weby našli nesprávneho páchateľa. Jeden z nich zaňho označil „demokrata, ktorý mal rád Rachel Maddowovú (liberálna televízna moderátorka), MoveOn.org (progresivistická aktivistická skupina) a bol v spojení s protitrumpovskou armádou“. Ďalšie verzie príbehu sa pokúšali streľbu zvaliť na antifašistické hnutie.

Šírenie týchto dezinformácií nepotrebovalo sieť ruských botov, alebo sa zatiaľ žiadnu nepodarilo identifikovať. Tieto klebety sa aj bez toho rýchlo objavili na vrchole vyhľadávania na Googli a v ponuke Facebooku. Opäť sa tak potvrdilo, že nedokážu rozlíšiť konšpiračné teórie a klebety od dobre zdrojovaných informácií. Motívy konšpirátorov nie sú úplne jasné, ale môžu byť približne takéto: čokoľvek, čo podporuje jej existenciu, je pre alt-right užitočné, aj keď sa nakoniec ukáže, že to nebola pravda.

A príklad 3: Vyberte si. Akýkoľvek spor práve rozdeľuje Američanov, Španielov alebo Kataláncov – či Filipínčanov, alebo Brazílčanov – práve teraz niekto premýšľa o spôsobe, ako ho ešte viac zhoršiť. A niekde na internete nájde sieť, ktorá mu v tom pomôže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nezávislosť Katalánska

Streľba v Las Vegas

Komentáre

Teraz najčítanejšie