Denník N

Kaliňák označil prezidenta Kisku za daňového podvodníka

foto – TASR
foto – TASR

Prezident by mal podľa ministra vnútra zverejniť všetky informácie o financovaní svojej kampane.

„Myslím si, že úplne áno. Došlo k spáchaniu trestného činu,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní vlády na otázku, či je prezident Andrej Kiska podľa neho daňový podvodník.

Za Kaliňáka pritom polícia odmietla čo i len začať vyšetrovať podozrenia z daňových podvodov Ladislava Bašternáka, v ktorého byte doteraz býva premiér Robert Fico. Kaliňák navyše s Bašternákom obchodoval a priznal to až po tom, ako unikli prevody na jeho bankovom účte.

Situáciu medzi premiérom Robertom Ficom a Andrejom Kiskom nevníma Kaliňák ako spor. „Vnímam to tak, že obranný mechanizmus pána prezidenta zaútočil na pána premiéra, ktorý pravdivo odpovedal,“ povedal Kaliňák. Prezidentská kancelária sa podľa neho snaží využiť všetky možnosti marketingu, aby daňovú kauzu pána prezidenta v médiách upratala.

Fico v nedeľu obvinil prezidenta, že si u generálneho prokurátora vybavoval protekciu, čo Jaromír Čižnár odmietol. Čižnár však priznal, že sa ho prezident na vyšetrovanie trikrát pýtal.

Kaliňák: Ak toto nie je zneužívanie pozície, tak čo?

Fico reagoval na vyjadrenie Zuzany Wienk, ktorá povedala, že premiér vedel o daňovej kauze ešte predtým, ako prišli médiám anonymné informácie. Začiatkom augusta Fico pred mimovládkami o prezidentovi povedal, že je daňový podvodník. Fico vyhlásil, že to nevedel z neverejných dokumentov, ale povedal mu to Kiska sám na stretnutí na Bôriku, kde boli aj Čižnár a Valko.

„Je fakt, že stretnutie sa konalo. Pán prezident s pánom prokurátorom hovoril o svojej daňovej kauze nie raz, ale štyrikrát. Ak v tomto nevidíte využívanie svojho postavenia a pozície ako mieru nátlaku, nechám to na vaše posúdenie,“ povedal Kaliňák. Z Čižnárových slov pritom vyplýva, že sa ho prezident na to pýtal trikrát.

Generálny prokurátor podľa Kaliňáka hovoril len o sebe, keď povedal, že necíti nátlak, prokuratúra je však podľa ministra omnoho väčší orgán.

Vracia Kiskovi Bašternáka

„Jedinou úlohou pána prezidenta, ktorý hovoril, že vyvodenie politickej zodpovednosti nie je vyriešenie kauzy, ale je len gestom slušnosti voči verejnosti, tak ja ho na také veci vyzývať nebudem, ale mal by si stáť za vlastnými slovami,“ povedal Kaliňák. V minulosti prezident vyzýval na odstúpenie Kaliňáka práve pre kauzu Bašternák.

Jediná cesta je podľa ministra, aby sa prezident vzdal daňového tajomstva a ukázal všetky údaje. Prezident to podľa neho musí vysvetliť, ak chce odstrániť tieň podozrenia.

„Ak sa dostane do sporu prezident, premiér alebo generálny prokurátor, tak to nie je šťastné,“ povedal o konflikte najvyšších ústavných činiteľov minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič. „Záleží na presných slovách,“ povedal Maďarič na to, či sa prezident môže vyjadrovať pred generálnym prokurátorom o kauze, ktorá sa týka jeho firmy.

V Smere podľa Maďariča ešte neuvažujú o tom, kto bude ich prezidentským kandidátom a nevedel odpovedať ani na otázku, či bude na prezidenta opätovne kandidovať Robert Fico. „Neviem. Je to pre nás tak ďaleko, že také úvahy som vôbec nezachytil. Pochybujem, že by o tom v Smere niekto takto uvažoval,“ povedal Maďarič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie