Denník N

Bžánovi mohli zaplatiť viac, než sú ročné tržby gabčíkovskej elektrárne

Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na odmenu za vyhratý spor o vodnú elektráreň, ktorú by mohla v maximálnej výške vyplatiť štátna firma advokátovi, by Vodohospodárska výstavba ako majiteľ diela v Gabčíkove zarábala viac ako 60 rokov.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) aj v stredu potvrdil, že štát rokuje o znížení gigantickej odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, nikto však teraz nevie garantovať, koľko si jeho kancelária za zastupovanie v spore o elektráreň v Gabčíkove odnesie. Niekoľko miliónov? Alebo aj desiatky miliónov eur?

Zmluva Bžánovi garantuje dobrú vyjednávaciu pozíciu. Kým médiá pôvodne predpokladali, že mu zaručuje 64 miliónov eur, jeho kancelária by mohla teoreticky zo 700-miliónového sporu dostať až 77 miliónov ako podielovú odmenu. Právnická firma už  dostala  za služby v tomto súdnom spore 3,8 milióna eur, potvrdil to šéf MH Manažmentu (premenovaný Fond národného majetku) a nominant Smeru Branislav Bačík, ktorý zmluvy s advokátom uzatváral.

Ako sa darí elektrárňam

Advokát aj štát síce teraz tvrdia, že takéto sumy neprichádzajú do úvahy, stále však nie je jasné, kde je spodný prah odmeny. Takto nastavená výška odmeny dokonca spochybňuje ekonomický zmysel celého prevzatia vodnej elektrárne v Gabčíkove od Slovenských elektrární, ktoré väčšinovo vlastnil taliansky Enel.

Z prílohy účtovnej závierky súčasného správcu elektrárne – štátnej Vodohospodárskej výstavby – vyplýva, že tržby z predaja elektriky z tejto vodnej elektrárne boli vlani 69,9 milióna eur. Ročné tržby najväčšej vodnej elektrárne na Slovensku, ktorá vyrobí zhruba osem percent elektriny v tejto krajine, by tak na zmluvne dohodnutú odmenu Bžánovej eseročke ani nestačili. Avšak štát už aj v čase, keď Gabčíkovo spravoval od Slovenských elektrární, dostával na základe zmluvy s touto firmou zhruba 65 percent z tržieb z vodnej elektrárne.

Zisk za 67 rokov

Tržby elektrárne však nie sú jej ziskom. Vodohospodárska výstavba elektráreň do správy prevzala v marci 2015. Odvtedy nedostáva od Slovenských elektrární peniaze za jej prenájom, ale elektrinu sama predáva. Na ziskoch ani na obrate Vodohospodárskej výstavby to veľmi nevidieť.

Kým v roku 2014 mala obrat 85 miliónov a zisk 2,2 milióna, v roku 2015 bol obrat 86 miliónov a zisk 922-tisíc a v roku 2016 mala Vodohospodárska výstavba obrat 91 miliónov a zisk 1,2 milióna. Firma okrem elektrárne v Gabčíkove prevádzkuje už iba jednu veľkú elektráreň – Vodné dielo Žilina – a to dosahuje menej než desatinu tržieb Gabčíkova. Koľkoročný zisk Vodohospodárskej výstavby pri jej súčasnom hospodárení by teda stačil na zaplatenie advokátskej kancelárie Radomíra Bžána? Celý zisk v minuloročnej výške 1,2 milióna by mu musela vyplácať 67 rokov.

V marci 2015 premiér Robert Fico preberal pod kontrolu štátu turbíny vodnej elektrárne Gabčíkovo. Foto – TASR

MH Manažment aj Bžán tvrdia, že budú rokovať o znížení odmeny. Na koľko sa zníži, nikto teraz odpovedať nevie. MH Manažment sa vyjadril, že s advokátskou kanceláriou budú o odmene hovoriť, až keď viedenský rozhodcovský súd určí trovy konania. Podľa informácií Denníka N by mohol spor skončiť do konca tohto roka. Minister hospodárstva Peter Žiga očakáva, že sa o výške odmeny pre advokáta rozhodne do konca októbra a bude výrazne nižšia, ako sľubuje uzatvorená zmluva.

O koľko menej, nikto nevie

„Nikto z vedenia MH Manažment nikdy nekalkuloval s medializovanou výškou odmeny,“ napísal v stredu v tlačovom vyhlásení MH Manažment. Výška odmeny pre advokátsku kanceláriu je podľa firmy populistická téma. „O jej skutočnej výške rozhodnú rokovania medzi MH Manažment a advokátskou kanceláriou.“

Žiga zasa opakuje, že vedenie MH manažmentu poveril, aby dohodli výrazne nižšiu sumu, a pokiaľ sa to nestane, vyvodí personálnu zodpovednosť. „Uznávam, že mohlo dôjsť k chybe, ale zároveň opakujem, že Slovensko vyhralo spor o 700 miliónov,“ povedal minister.

Bžánova kancelária na otázky Denníka N neodpovedala. Poslala stanovisko, v ktorom píše, že „prestáva rozumieť verejnej diskusii na tému vyhratej arbitráže, ktorá zachránila Slovenskej republike 700 miliónov eur“. Advokát tvrdí, že spochybňovať náročnosť celej kauzy a vytvárať akési dojmy o vopred danom výsledku je smiešne, ale aj urážlivé voči účastníkom sporu aj samotnému arbitrážnemu súdu vo Viedni.

Sídlo Bžánovej advokátskej firmy. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Napriek tomu, že opakovane a konzistentne tvrdíme, že konečná výška našej odmeny za tento spor bude stanovená dohodou s klientom a že k rokovaniu o jej výške nás nikto nemusí vyzývať, pretože to robíme už dávno, každý deň sme spájaní so sumou 64 miliónov eur. Teda sumou, ktorá v tomto prípade nikdy nebola stanovená.“

Peniaze by hľadali ministri

Pokiaľ by sa MH Manažment s Bžánom dohodol na odmene v desiatkach miliónov eur, je otázne, kto by mu mohol takúto sumu vyplatiť. Zo zmluvy vypláva, že by to mal byť MH Manažment, ktorý je však malou akciovkou, ktorá funguje len rok a podľa účtovnej uzávierky mala vlani tržby 22 miliónov eur a vykázala stratu 19,5 milióna. S odmenu by tak zrejme muselo štátnej firme pomôcť ministerstvo hospodárstva, alebo ministerstvo financií.

Opozícia zatiaľ zbiera podpisy na odvolávanie Žigu v parlamente. Minister by podľa OĽaNO mal odvolať celé predstavenstvo aj dozornú radu MH Manažmentu.

Veronika Remišová z OĽaNO tiež upozornila, že vo svete aj za oveľa väčšie spory platia advokátskym firmám výrazne menšie odmeny. Ako príklad uviedla arbitráž o argentínske dlhopisy, v ktorej išlo približne o desať miliárd eur. Argentínu zastupovala prestížna právnická firma s 1200 advokátmi, protistranu zastupovala spoločnosť označovaná za najlepšiu právnickú firmu na svete.

„Po piatich rokoch sporu boli náklady Argentíny približne osem miliónov eur a náklady protistrany dvanásť miliónov eur. Naša arbitráž s Enelom trvala iba dva roky a týkala sa oveľa menšej sumy, ale ministerstvo sa zaviazalo zaplatiť svojmu advokátovi s pár zamestnancami niekoľkonásobne viac,“ upozornila poslankyňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie