Denník N

Straší, že nám zakážu ľudovky, Brusel píše s malým b. Čo si myslí Machala, nový človek na ministerstve školstva?

Lukáš Machala kandidoval v roku 2016 z 21. miesta na kandidátke SNS.
Lukáš Machala kandidoval v roku 2016 z 21. miesta na kandidátke SNS.

Lukáš Machala (SNS) sa stane šéfom služobného úradu na ministerstve školstva. Doteraz pracoval ako poradca Andreja Danka.

Lukáš Machala je známy svojimi názormi. Ľudí straší pred iluminátmi, šíri mnohé konšpirácie a je presvedčený, že svet je plný ľudí, ktorí chcú škodiť „krásnemu a vzácnemu Slovensku“.

Vyberáme niektoré z jeho názorov, aby si ľudia mohli lepšie predstaviť, kto radí predsedovi SNS Andrejovi Dankovi a bude rozhodovať o administratívnom a personálnom dianí na ministerstve školstva.

USA chceli obsadiť Krym

V roku 2015 Lukáš Machala na svojom blogu napísal, že americké námorníctvo chcelo obsadiť Krym, „pričom Američania dobre vedeli, že Rusi majú na Kryme Čiernomorskú flotilu a ponorkové základne“.

Tvrdil tiež, že Američania vyvolali Majdan, zvrhli Janukovyča a postarali sa o „dosadenie bábkovej sionistickej vlády“. USA podľa neho tiež spustili vojenskú agresiu na východe Ukrajiny, konšpiroval nad zostrelením letu MH17 nad Ukrajinou.

Američania podľa Machalu môžu tiež za „vytvorenie a spustenie riadenej invázie mladých moslimských mužov do Európy“.

Brusel s malým b

Pre Machalu je problém písať Brusel s veľkým začiatočným písmenom: „Nemôžem toto sídlo neoimperialistov ctiť z hľadiska slovenského pravopisu. Urazil by som tým podstatu samého seba, prestal by som si vážiť a ctiť, že som slobodne mysliaci a cítiaci človek.“

„Pretože brusel a jeho prisluhovači čakajú na to, kedy posledný z bielych ľudí zmizne z pôvodnej Európy. Vo svojich chorých hlavách majú nakreslený nový kontinent, na ktorom nebude priestor pre rodinu, biele národy, pre zväzok muža a ženy, pre duchovno, kultúru, tradície,“ napísal na blogu o totalite Bruselu a chorobe „menom nový svetový poriadok“.

Študentské pochody organizujú protislovenské mimovládky

Machala označil študentské protesty proti korupcii za akciu, „ktorú organizuje skupina protislovenských vlastizradných mimovládok a ich verných lokajov“.

„Každý patriot, ktorý má úprimne rád našu domovinu, tento pokus o majdanizáciu Slovenska rázne odmietne!“

 

Zakážu nám ľudové pesničky

Machala strašil aj pred tým, že na Slovensku nebude povolené spievať ľudové pesničky. „Tak to teda nie! Tu sa spievať ľudové – rozumej národné – pesničky nebudú! Je to dehonestácia iných, predovšetkým všetkých slušnejších – rozumej nie Slovákov,“ napísal na blogu.

„Preto nám zakazujú nôtiť slovenské pesničky a hlásiť sa k svojmu rodnému génu. Bez milosti nás strkajú do koncentračného košiara s nacionalistickou alebo nacistickou nálepkou. A cez svoje odporné a skazené masmédiá na nás štekajú a hryzú nám dušu. Každý, kto má v súčasnosti slovenskú národnosť, je biely, heterosexuál, platí dane, nekradne a nepriživuje sa na práci iných, je pre našich multi-murárov z Matrixu nenormálny.“

Konšpirácie o iluminátoch

Machala tiež na Facebooku zdieľal konšpiráciu o tom, že ilumináti využívajú islam na zničenie našej civilizácie. Túto pravdu svetu vraj odhalil Vladimir Putin.

„Tieto smutné riadky sú natoľko pravdivé, až z nich mrazí,“ komentoval konšpirácie Machala. Na prípad upozornili aktuality.sk.

Kto neovláda slovenčinu, nemá žiadnu identitu

Machala varoval pred používaním anglicizmov v slovenčine. „Kam to chceme týmto spôsobom dotiahnuť? Aby sme nerozumeli ďalšej generácii mladých Slovákov? Slovenský jazyk je nádherný a pre každú Slovenku a každého Slováka je tým najvzácnejším pokladom! Spamätajme sa, kým je čas,“ napísal. „Vytlačme z každodenného života anglické slová a nahraďme ich znovu ľúbozvučnou slovenčinou,“ vyzval.

„Veď ten, kto neovláda rodný jazyk a nevie sa v ňom plnohodnotne vyjadriť, nevie sa vyjadriť vôbec. Taký človek sa nemôže naučiť poriadne ani jazyk cudzí, lebo nevie poriadne používať ani ten rodný. (…) Taká bytosť nemá teda žiadnu identitu, ani človečenskú. Je len súčasťou ‚hromádky koží otrockých‘. A to v národnom štáte Slovákov, teda v nezávislom, hrdom a modernom Slovensku, nemôžeme dopustiť.“

Slovensko je najlepší kraj na zemi

Na výročie prijatia Ústavy SR Machala na Facebooku reagoval aj slovami: „Nech kráľ Svätopluk a všetci naši vzácni predkovia ochraňujú Slovensko! Náš národ aj naša štátnosť si zaslúžia veľkú úctu. Slovensko je najkrajší a najlepší kraj na zemi. Kto hovorí opak, ten klame!“

Kvalitné vysoké školstvo

1. januára 2016 predstavil Machala aj svoj plán, ako zlepšiť slovenské vysoké školstvo. „Myslím si, že máme príliš veľa vysokých škôl a nie sú kvalitné. Znížil by som ich počet a úmerne s tým zvýšil kvalitu vzdelávania,“ napísal na Facebooku bez uvedenia ďalších podrobností.

„Rovnako by som zlepšil spoločenské postavenie pedagógov a vedeckých pracovníkov, pretože v súčasnosti nie je dobré.“

Infantilné národniarstvo

Lukáš Machala vo svojich textoch často hovorí o jedinečnosti Slovenska, slovenčiny a slovenského národa. O našich predkoch píše s veľkým P.

„Slovenky aj Slováci boli vždy milí, srdeční, úprimní a pracovití ľudia. Oprášme dobré zvyky a tradície našich Predkov a staňme sa opäť tými, ktorí budú na seba hrdí.“

Machala píše, že je „súčasťou légie slovenských vlastencov, ktorí nemajú predsudky, rozmýšľajú moderne a pragmaticky, sú hrdí, slušní, vzdelaní a v hrudi im bije slovenské srdce“.

Médiám nemožno veriť

Úlohou médií je podľa Machalu manipulovať: „Aj preto som sa musel s prácou žurnalistu rozlúčiť, s mojou slobodomyseľnou povahou a kritickým myslením som sa jednoducho nehodil do tohto prostredia.“

Zo slovenských médií sa vytratila novinárska etika, objektivita, analytické a kritické myslenie, tvrdí Machala, ktorý ako člen SNS a manažmentu RTVS zasahoval do spravodajstva verejnoprávnej televízie.

Ak sa chcú ľudia dozvedieť pravdu, musia podľa Machalu čítať alternatívne (čítaj konšpiračné) médiá: „To sú pramene, kde sa dozvieme najväčší kus pravdy o dnešnom svete,“ napísal na blogu.

Sagan: Pravda vyjde najavo

Machalu rozhorčilo aj vyradenie Petra Sagana z Tour de France, venoval mu status na Facebooku. „Pravda vyjde najavo! Tour de France pre mňa od tohto momentu nemá väčšiu hodnotu ako okresné preteky,“ napísal.

Pozor na migrantov

„Slovensko je zdravým srdcom starého kontinentu, a preto bije na poplach pred zánikom európskych tradícií,“ napísal Machala vo februári 2016 pri zdieľaní emotívneho protiimigrantského videa. „Nie sú to vojnoví utečenci, ako o sebe tvrdia. Sú to ekonomickí migranti a ideologickí žoldnieri,“ povedal. „Ich jediným cieľom je destabilizovať starý kontinent,“ strašil pred voľbami.

„Keď sa národy nedajú definitívne umlčať geneticky modifikovanými potravinami, chemikáliami vypúšťanými do ovzdušia či neoliberálnou politikou, ktorá ako rakovina rozožiera samotnú podstatu európskej tradičnej spoločnosti, bolo potrebné importovať islam ako definitívne riešenie na neposlušných Európanov,“ konšpiruje na blogu.

Andrej Danko Machalu obhajuje. „Ja si myslím, že je to človek, ktorý je kompetentný a vzdelaný. To, že niekto niečo lajkne na Facebooku, ak by som podľa toho mal hodnotiť niektorých opozičných lídrov, tak by nemohli byť ani v parlamente,“ povedal predseda SNS v rádiu Expres.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie