Denník N

Môže sa prezident pýtať generálneho prokurátora na vlastné vyšetrovanie? Čižnár má na politikov pravidlá

Jaromír Čižnár a Andrej Kiska. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Andrej Kiska. Foto – TASR

Policajný prezident Tibor Gašpar chodí na narodeniny politikov, šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik prijme každého, generálny prokurátor Jaromír Čižnár len toho, kto vopred povie tému a ak sa týka zákonov alebo podnetov.

„Určite, samozrejme, že sa to stalo, každému sa to už muselo stať, dokonca poslanci Národnej rady mi volali.“ Bolo to v júni 2016 po schôdzi o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka, na ktorej vtedajší poslanec Daniel Lipšic čítal policajné správy o tom, ako nadriadený ovplyvňoval policajnú hliadku, aby nedávala pokutu Ladislavovi Bašternákovi.

Minister Robert Kaliňák vtedy odpovedal na otázku, či sa mu stáva, že mu volajú ľudia a sťažujú sa na pokuty alebo na prácu polície.

Ako Kaliňák na také sťažnosti reaguje? „Podľa toho, na čo sa sťažovali. Niekedy sa sťažovali na postup polície, vtedy som sa iba opýtal. Niekedy dokonca mi volali aj poslanci opozície, samozrejme, že niektoré veci sú proste nevhodné,“ hovoril Kaliňák. „Takých telefonátov máte veľa, podstatné je, akým spôsobom reagujete,“ dodal ešte minister.

Môžu sa politici pýtať šéfov polície alebo prokuratúry na vlastné kauzy? Túto tému teraz otvoril prípad prezidenta Andreja Kisku, ktorý o svojom daňovom prípade hovoril s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

Video: Ako to bolo v prípade Náš človek a ako to vysvetľoval Kaliňák
autorka: Martina Koník

 

Keď sa pýta prezident

Predseda Smeru Robert Fico v nedeľu obvinil prezidenta Andreja Kisku, že si vybavoval u generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára protekciu pri vyšetrovaní krátenia dane vo firme Kiskovcov KTAG.

„Dámy a páni, bolo to pred rokom v hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti ďalších svedkov, keď mi povedal, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme,“ vyhlásil Fico.

Prezident aj generálny prokurátor potom o stretnutí hovorili, že Kiska vyjadril pred šéfom prokuratúry Čižnárom obavu, či bude vec objektívne vyšetrená, a obaja tvrdili, že naňho nijak netlačil.

Generálny prokurátor tiež povedal, že potom sa ho prezident na túto vec pýtal ešte dvakrát, prečo tak dlho trvá. „Ako prezident sa snáď môže opýtať, v akom stave kauza je, prečo to ešte nie je skončené. Moja odpoveď bola taká, že sa robia všetky úkony, ktoré sa robiť majú,“ povedal Čižnár. „A už keď nadhodil tú otázku, že aby to bolo objektívne, tak som mu povedal, bude to objektívne vyšetrené. Nekázal som mu ju položiť a už keď ju položil, čo som mal povedať? Byť ticho?“ hovoril ešte Čižnár.

Smer jeho slová interpretoval tak, že išlo o ovplyvňovanie, Kiska zas povedal, že Čižnár potvrdil jeho verziu, že nikoho neovplyvňoval.

O čom presne bolo stretnutie na Bôriku, nie je dodnes jasné napriek tomu, že už o ňom hovorili Fico, Kiska aj Čižnár. Generálny prokurátor len povedal, že riešili spoločenské témy a potom sa už v zostave aj s bývalým šéfom SIS Jánom Valkom nestretli.

Jasné pravidlá toho, ako majú politici komunikovať s políciou či prokuratúrou o svojich prípadoch, neexistujú. Generálny prokurátor Čižnár hovorí, že si pre politikov po nástupe do funkcie pravidlá zaviedol.

Čižnár: Musia povedať dôvod

Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová povedala, že pokusy politikov ovplyvňovať konkrétne trestné veci sa nikdy nedali a ani nedajú vylúčiť a politici prejavujú záujem o stretnutie so šéfom prokuratúry a aj o riešenie vlastných káuz.

„Generálny prokurátor má zaužívané, že ak sa akýkoľvek politik domáha prijatia, ako prvé sa vždy opýta na účel návštevy. Pokiaľ politik uvedie, že ide o súkromnú záležitosť alebo odmietne uviesť dôvod návštevy, generálny prokurátor žiadneho z nich neprijme, čo pochopili viacerí,“ povedala Predajňová.

„V poriadku je, iba ak politik navštívi generálneho prokurátora napríklad v súvislosti s tvorbou legislatívy, prípadne mu chce oznámiť poznatky o podozrení z páchania trestnej činnosti. Takéto prijatie sa vždy uskutoční aj za prítomnosti príslušného námestníka.“

Čižnár si podľa Predajňovej myslí, že ak v súkromných kauzách politikov nedochádza k evidentnému porušovaniu zákona alebo neštandardným postupom, tak by ich pred ním spomínať nemali, „pretože to chtiac či nechtiac evokuje pokus o podprahové ovplyvňovanie“.

„Generálny prokurátor je toho názoru, že politik v prípravnom trestnom konaní je bežným občanom so všetkými právami a povinnosťami, ktoré mu ukladá zákon, a mal by postupovať v zmysle platných zákonov ako ktokoľvek iný,“ dodala hovorkyňa.

Kováčik: Stretne sa s každým, ak to ide

Inak postupuje špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý má pod sebou aj politicky citlivé prípady a v minulosti dozoroval napríklad aj prípady financovania Smeru, SDKÚ, či kauzu Gorila. Jeho hovorkyňa Jana Tökölyová povedala, že Kováčik sa stretol s každým, „nielen politikom“, ak ho o to požiadal a bolo to možné.

Ak chcel od neho na stretnutí niekto informácie, Kováčik podľa hovorkyne postupuje podľa zákona. „Otázku môže položiť každý, informácie o trestnom konaní poskytuje špeciálny prokurátor len v medziach zákona tak, aby nemohlo byť zmarené alebo sťažené objasnenie a vyšetrenie veci, dbajúc na zásadu prezumpcie neviny, ochranu osobných údajov a ďalších skutočností požívajúcich ochranu podľa Trestného poriadku,“ dodala Tökölyová.

Komunikáciu prezidenta a vrchného štátneho zástupcu (obdobu nášho generálneho prokurátora) práve riešia aj v Česku. Šéf štátnych zástupcov tam pred týždňom odmietol prísť na stretnutie s prezidentom Milošom Zemanom a odôvodnil to tým, že práve dozoruje vyšetrovanie korupčnej kauzy lesnej správy, ktorá spadá pod kanceláriu prezidenta. Vrchný štátny zástupca tak nechcel ohroziť dôveryhodnosť vyšetrovania, napísal server Seznam Zprávy.

Gašpar chodí gratulovať

Hovorca policajného prezidenta Tibora Gašpara napísal, že Gašparove stretnutia s politikmi „súvisia s plnením služobných povinností a uskutočňujú sa na úradnej pôde“. Pýtajú sa ho politici na kauzy, ktoré sa ich týkajú? „Nevie o kauzách, na ktoré sa pýtate a ktoré súvisia s politikmi.“

Policajné prezídium ešte dodalo, že policajný prezident „sa zúčastnil niekoľkokrát na pozvanie politikov na oslavách ich narodenín, kde sa neriešili nikdy služobné veci a išlo o zdvorilostnú gratuláciu“.

Žitňanská: Vlastný prípad by som takto nekomunikovala

Ako by sa v takomto prípade zachovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)? „Svoj vlastný neuzavretý prípad by som takto nekomunikovala. O to viac pred osobami, ktoré môžu byť do jeho riešenia priamo zainteresované,“ hovorí ministerka.

„Komentovať osobný rozhovor, zvlášť keď ho aj jeho účastníci rôzne interpretujú, mi neprislúcha. Nešťastné je už to, že o tom verejne hovoria oni sami,“ povedala Žitňanská.

Bývalá sudkyňa a bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová hovorí, že nevidí problém v tom, ak sa politik o svojom prípade zmieni. „Dôležité je, ako na takúto vec zareaguje napríklad generálny prokurátor, a ten zareagoval správne,“ povedala o prípade rozhovoru Kisku a Čižnára. 

Riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla si myslí, že Čižnár vyvrátil podozrenia, že ho Kiska ovplyvňoval. „Pridám k tomu skúsenosť z Prezidentského paláca, keď som tam ešte pracoval. Jednu z porád vedúcich pracovníkov otvoril prezident Kiska informáciou, že sa dopočul, ako sa niekto z vedúcich pracovníkov pokúsil o to, aby bol uprednostnený u lekára vzhľadom na to, že pracuje pre prezidenta. Andrej Kiska bol viditeľne nahnevaný, všetkým prítomným zdôraznil, že také správanie považuje za neprípustné a keby to niekto zopakoval, nemôže ďalej pracovať v Prezidentskom paláci,“ povedal Sibyla.

Generálny prokurátor ani policajný prezident by podľa neho nemali mať s politikmi nadštandardné vzťahy. „Naopak, mali by sa vyhýbať iným ako pracovným stretnutiam, aby si nevytvorili bližší vzťah a aby verejnosť i oni sami mali istotu, že pri výkone svojej funkcie a vydávaní pokynov podriadeným nie sú ovplyvnení vzťahom k danému politikovi.

Sibyla si tiež myslí, že prezident mal o svojom vyšetrovaní informovať nielen Čižnára a Fica s Valkom, ale o výsledku aj občanov.

Funkcionári vplyvných ľudí lákajú

V marci minulého roka médiá rozoberali stretnutie prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho a oligarchu Miroslava Výboha. Spolu ich nafotil týždenník Plus 7 dní.

Hovorkyňa vtedy informovala, že šlo o súkromné stretnutie.  „Spoznali sa dávno predtým, ako pán Imrecze nastúpil do funkcie prezidenta finančnej správy. Počas stretnutia pán Imrecze odovzdal svojmu známemu darček  – škatuľku cigár.“ Finančná správa vtedy odmietala, že chráni vybrané osoby, hoci poriadne neskontrolovala dane Ladislava Bašternáka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie