Denník N

Koľko detí bude môcť nastúpiť na osemročné gymnázia v Bratislave, nie je isté

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Ministerka školstva ešte minulý týždeň nepripúšťala, že by Bratislava mohla dostať výnimku, aby na 8-ročné gymnáziá mohlo chodiť viac ako päť percent detí. Dnes už pripúšťa všetky možnosti.

Na osemročné gymnáziá sa má od nového roka dostať najviac päť percent najtalentovanejších žiakov z každého kraja. V Bratislavskom kraji však na takéto gymnáziá chodí vyše 19 percent populačného ročníka.

Aj preto minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) žiada, aby mal Bratislavský kraj výnimku, a aby tu na osemročné gymnáziá mohlo chodiť viac detí. Ešte minulý týždeň ministerka Martina Lubyová (nominantka SNS) hovorila, že takáto výnimka by bola diskriminačná.

„Čo sa týka zastúpenia talentovaných detí v Bratislavskom kraji v porovnaní s ostatným regiónmi, pani ministerka vychádzala z predpokladu, že detská populácia je rovnomerná, a tak je podiel talentovaných detí porovnateľný v rámci celého územia Slovenska,“ tvrdilo ministerstvo minulý týždeň.

Všetky možnosti

V stredu už ministerka povedala, že pripúšťa aj zmenu päťpercentného limitu. „Pripúšťam všetky možnosti,“ povedala. Zároveň tvrdí, že teraz nijako konať nemôže.

V čom je problém? O tom, že na osemročné gymnáziá by malo chodiť len päť percent detí z populačného ročníka, sa rozhodlo už pred takmer desiatimi rokmi. Toto nariadenie sa však viackrát odložilo. V septembri budúceho roka by sa však už malo k nemu pristúpiť.

Do polovice septembra mali okresné úrady, ktoré patria pod ministerstvo vnútra, poslať školám, koľko žiakov môžu na budúci školský rok prijať na osemročné gymnáziá a koľko môžu otvoriť tried.

Do procesu bude môcť ministerstvo školstva podľa Lubyovej zasiahnuť, až keď sa školy proti rozhodnutiu okresných úradov odvolajú a úrady im nevyhovejú. Vtedy sa školy budú môcť obrátiť na ministerstvo školstva. „Zatiaľ sme takéto signály nedostali,“ hovorí ministerka.

V Bratislave však okresné úrady ešte rozhodnutia neposlali. „Nesplnili si povinnosť. Pánu ministrovi vnútra som povedala, že ho za toto nechám po škole, lebo iná sankcia za to nie je. A v rámci hodiny po škole sa môžeme baviť, ako riešiť tento problém v Bratislave,“ povedala po rokovaní vlády Lubyová. Bratislavská župa je jediná, ktorá má s týmto limitom problém.

Ministerka dnes nehovorí jasne, ako sa zachová, keď už do procesu bude môcť vstúpiť. Pripúšťa však, že limit sa môže zmeniť. „Limit bol stanovený zákonom, nemôžem teraz svojvoľne zmeniť zákon,“ povedala Lubyová.

Kaliňák: Výnimku by mohli mať aj krajské mestá

Minister vnútra ospravedlňuje okresné úrady, ktoré neposlali rozhodnutia o tom, koľko žiakov môžu osemročné gymnáziá prijať. „Beriem to na seba,“ povedal. Problém chce vyriešiť do konca novembra.

Osemročné gymnáziá majú podľa neho určité výhody, a ak by mali mať v Bratislave len päť percent žiakov z populačného ročníka, pokles by bol dramatický.

Téma je podľa neho trochu komplikovanejšia a vážnejšia, ako si myslel. Ale Bratislava by podľa neho mala myť iný prístup. Hlavný dôvod je, že zákon, ako je dnes napísaný, neberie do úvahy pracovnú mobilitu.

Preto by si vedel predstaviť, že by iný limit dostali aj iné krajské mesta, nielen Bratislava. „Ani 10 percent nie je tak veľa, aby to likvidovalo základné školy,“ povedal.

V Bratislave je podľa neho mnoho detí, ktoré sa tu nenarodili. A aj keď tak zákon nie je napísaný, hovorí o piatich percentách v danom regióne.

„Tak by sme mali byť striktní, aby išlo o deti, ktoré sa tu narodili,“ povedal Kaliňák. Deti, ktoré prišli s rodičmi z Košíc, Prešova či zo Žiliny, by v tom limite byť podľa neho nemali. Takéto riešenie je podľa neho príliš tvrdé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie