Denník N

Maďari sa najviac boja utečencov a Sorosa. Štátna kampaň zaberá a Fidesz rastie

Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller
Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller

V čase, keď maďarská vláda rozbehla „národnú konzultáciu o Sorosovom pláne“, ruské veľvyslanectvo na Slovensku o ňom propaguje konšpiračný dokument.

Záujem maďarskej vlády o amerického finančníka a filantropa Georgea Sorosa trvá.

Po kontroverzných bilbordoch, ktoré ho v lete vykresľovali ako človeka zodpovedného za utečeneckú krízu, a pokuse o zákaz Stredoeurópskej univerzity, ktorú založil, rozbehla vláda Viktora Orbána proti 87-ročnému rodákovi z Budapešti ďalšiu kampaň za peniaze zo štátneho rozpočtu.

Do každej maďarskej domácnosti štátna pošta doručí „dotazník“, ktorý je súčasťou ďalšej takzvanej národnej konzultácie o Georgeovi Sorosovi. Séria otázok je postavená na Sorosových citátoch vytrhnutých z kontextu.

Nebezpečný Sorosov plán

V dotazníku je otázka, či súhlasia so Sorosom, aby každý rok zaplavilo Európu milión migrantov, či sú aj za to, aby sa odstránil plot na hraniciach a dotovali každého migranta miliónmi forintov zo štátnej kasy. Odoslanie formulára späť s vyplnenými odpoveďami je zadarmo, stihnúť to Maďari majú do 24. novembra tohto roka.

„To, že to nie je pravda a ide o vymyslené veci, tu vôbec nie je dôležité. Fidesz vykresľovaním Sorosa ako hlavného maďarského nepriateľa pred marcovými voľbami mobilizuje svoju voličskú základňu, aby mohol vyhrať s dvojtretinou väčšinou, ktorú teraz v parlamente nemá,“ povedal Denníku N Péter Erdélyi z maďarského nezávislého servera 444.hu.

Zdá sa, že dlhodobá kampaň zameraná proti Sorosovi a utečencom funguje. Fidesz je podľa posledných prieskumov medzi rozhodnutými voličmi najsilnejšou stranou s 30-percentným náskokom pred krajne pravicovým Jobbikom.

Keď sa v čerstvom prieskume, ktorý si dalo urobiť 444.hu v agentúre Median, Maďarov opýtali, koho považujú za najväčšiu hrozbu pre Maďarsko, na prvom mieste skončili migranti a na druhom Soros. „Ľudia nemajú čas sledovať správy zo zahraničia, sledujú štátnu televíziu, ktorá ich kŕmi klamstvami a konšpiráciami, nevinil by som ich za to, že tomu podľahli,“ hovorí Erdélyi.

Už počas letnej bilbordovej kampane experti na xenofóbiu a antisemitizmus upozorňovali, že v Maďarsku sledujú prejavy takzvaného konšpiračného antisemitizmu, ktoré pripomínajú nacistickú propagandu usmievajúceho sa Žida, ktorý ma niečo za lubom. „Stiahli ju pred tým, ako sa v Budapešti začali majstrovstvá sveta v plaveckých športoch a Maďarsko navštívil izraelský premiér. Bolo však jasné, že Soros sa ešte pred voľbami vytiahne,“ hovorí Erdélyi.

Pre Orbána je podľa novinára z nezávislého servera ideálny terč – podporuje nenávidené mimovládky, je to liberál, globalista, finančník a ako bonus ešte aj Žid. Narodil sa ako György Schwartz v Budapešti do židovskej rodiny v roku 1930, kde prežil holokaust a po vojne emigroval do Londýna.

„Toto je George Soros, jeden z najvplyvnejších miliardárov na svete. A toto je nebezpečný plán Georgea Sorosa: zrušenie plotu na hraniciach, presídlenie milióna migrantov za rok, deväť miliónov forintov štátnej pomoci na každého migranta. Čo si o tom myslíte? Národná konzultácia o Sorosovom pláne. Dajte nám svoj názor,“ hovorí reklama, ktorú zo štátnych peňazí vysielajú maďarské televízie.

Nebezpečný Sorosov plán:

Soros je naozaj zástanca väčšej integrácie utečencov do Európskej únie, vyslovoval sa však aj proti povinným utečeneckým kvótam a loboval za vznik spoločného európskeho azylového systému, ktorý by štátom Únie umožnil lepšie čeliť nelegálnej migrácii.

„V roku 2016 v jednom článku Soros napísal, že EÚ by mala posilniť vonkajšie hranice a garantovať miesto pre 300-tisíc utečencov, aby odradili neriadenú migráciu,“ pripomína Sorosov starší článok Financial Times.

Goran Buldioski v Budapešti šéfuje nadácii Open Society Initiative for Europe, ktorú podporuje Soros, a hovorí, že sú odhodlaní pokračovať v Maďarsku v podpore ich partnerov, ktorí robia na veciach ako nezávislá žurnalistika, boj s korupciou a diskrimináciou. Pokračovať budú aj v dlhodobej podpore politiky humánneho presídľovania migrantov, ktorí utekajú pred násilím a represiami vo svojich domovoch.

„Nie je taká vec ako globálna konšpirácia proti Maďarsku orchestrovaná Sorosom,“ hovorí tiež Buldioski. Vládna kampaň za tri milióny eur podľa neho slúži na odvedenie pozornosti od domácich problémov, ktorými sú nefungujúca základná zdravotná starostlivosť, problémy so vzdelávaním a slabý rozvoj vidieckych oblastí.

Kampaň za štátne pre svojich

„Fidesz útočí na Georgea Sorosa, pretože nie je politickou entitou, nie je politik a nepredstavuje žiadnu stranu, a preto sa nemôže brániť,“ myslí si Lóránt Győri z maďarského think tanku Political Capital.

„Fideszu ide o to, aby udržal pozornosť svojej voličskej základne okolo dvoch miliónov ľudí, nejde im o hľadanie nových voličov. Úplne im to stačí, aby v roku 2018 vyhrali a získali ústavnú väčšinu,“ dodáva Győri s tým, že vláda je s kampaňou úspešná aj preto, že ju provládne médiá pretláčajú s plnou silou a zapĺňajú viac ako polovicu maďarského mediálneho priestoru.

„Je tu už dvesto printových aj elektronických médií, ktoré sú priamo alebo nepriamo kontrolované vládou. Fidesz má najväčšie národné pokrytie, keď hovoríme o internete, televízii, rádiu aj tlači. A rozdelená opozícia bez jasného lídra nemá šancu prebiť protisorosovskú kampaň,“ hovorí Győri.

Len medzi aprílom a júlom minula vláda na kampaň proti Sorosovi a EÚ 23 miliónov eur. Ako zistil maďarský server Atlatszo.hu, najviac sa z toho mohol tešiť Lőrinc Mészáros, priateľ maďarského premiéra a majiteľ vydavateľstva Mediaworks. Za kampaň zinkasoval sedem miliónov eur.

Sorosom straší aj ruská ambasáda v Bratislave

V čase, keď maďarská vláda rozbehla nový diel kampane proti Sorosovi, sa americkému finančníkovi venuje aj ruská ambasáda na Slovensku. Na Facebooku promovala konšpiračný dokument Kvant ničenia. „Kto je George Soros? Prečo známy americký filantrop prostredníctvom mimovládnych organizácií a nadácií financuje konflikty po celom svete?“ píše ruské veľvyslanectvo vo svojom statuse.

Ako upozornil expert Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer, v dokumente vystupujú známi americkí konšpirátori či politici, ako senátor Dick Black, ktorý podporuje sýrskeho diktátora Baššára Asada.

„Toto ruská vláda považuje za kvalitný dokument s relevantnými zdrojmi. Lži, predstavy, konšpirácie, tajné napojenia, dramatická hudba, ešte dramatickejšie zábery. A ešte to majú aj hlúpo preložené,“ napísal Fischer na Facebooku.

George Soros sa podľa neho stal zjednocovacím faktorom, tvárou všetkých konšpiračných teórií v strednej Európe.

„Pre Rusko je zosobnením zla. Vo svojej dezinformačnej kampani sa sústreďujú na postavu Sorosa a jeho občianske aktivity prostredníctvom rôznych organizácií v strednej a východnej Európe. Najdesivejšie na tom je, že ide už o oficiálnu líniu štátnej ruskej politiky, keď veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave na Facebooku zdieľa konšpiračný dokument o Sorosovi, kde ho vykresľujú ako strojcu protestov v americkom meste Ferguson z roku 2014,“ povedal Fischer pre Denník N.

Dokument podľa neho spĺňa všetky známe znaky konšpiračných dokumentov. „Dramatizuje bežné udalosti, spovedá osoby bez relevantnej expertízy alebo rovno usvedčených konšpirátorov, argumenty stavia na výpovedi náhodných ľudí na ulici či neznámych blogeroch,“ dodáva Fischer.

Soros a Fico

Soros bol „nadávkou“ a prostriedkom diskreditácie aj pre mnohých slovenských politikov, napríklad premiér Robert Fico sa v roku 2008 snažil spochybniť Alianciu Fair-play aj tým, že ju spojil práve s ním.

„Chcem slovenskej verejnosti povedať, že ide o alianciu, ktorá je financovaná v rámci systému tzv. Sorosových nadácií, teda aby vedela verejnosť, o koho ide a kto to vlastne kričí proti vládnym politickým stranám,“ burcoval premiér.

Odmietam takúto manipuláciu s verejnou mienkou a zasahovanie tretieho sektora do politického života. To bola hrubá manipulácia s faktmi, čo predviedla Aliancia Fair-play, napojená na Sorosove peniaze, tvrdil Fico pred deviatimi rokmi, keď sedel v koalícii s Jánom Slotom (SNS) a Vladimírom Mečiarom (HZDS).

Mimovládne organizácie spochybnil aj v apríli 2017 pred študentskými pochodmi proti korupcii. „Tieto mimovládne organizácie všade tam, kde budú vystupovať a pôsobiť, budú musieť uvádzať, z akej krajiny dostávajú peniaze a kto stojí za nimi, aby sme vedeli, kto je kto, lebo potom zistíme, že sa organizujú všelijaké stretnutia na uliciach a stoja za tým mimovládne organizácie zo zahraničia,“ vyhlásil Fico.

Po sérii protikorupčných pochodov však predseda vlády spoluprácu s mimovládkami začal vyhľadávať a dnes sa už kooperáciou s nimi chváli. Na tlačovej konferencii dnes oznámi, že navýši eurofondy pre mimovládne organizácie z 15 na 30 miliónov eur.

Ide o projekty, ktoré majú zvýšiť transparentnosť a boj proti korupcii. „Mne to hladí brucho. Ak je v tom tretí sektor, mimovládne organizácie, vtedy to považujem za dôveryhodné,“ povedal premiér Robert Fico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Antisemitizmus

George Soros

Svet

Teraz najčítanejšie