Denník N

Fico prirovnal Sulíka pre prieskum o jadre EÚ k Mečiarovi a Kotlebovi (+video)

Predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

V prieskume sa ľudí pýtali, či máme ísť do jadra aj za cenu vyšších daní či prijímania utečencov. Väčšina ľudí bola pri takto položených otázkach proti.

SaS Richarda Sulíka vstupuje do debaty o jadre Európskej únie aj vlastným prieskumom verejnej mienky so sugestívnymi otázkami. Po výčitkách premiérovi Robertovi Ficovi, že chce ísť do jadra bez ohľadu na následky, SaS zdôraznila riziká, ako ich vidia v strane, priamo v otázkach.

Jasná väčšina opýtaných v takomto prieskume je proti tomu, aby sa krajina snažila byť v jadre – najmä ak by to znamenalo „platenie ďalších peňazí do Grécka“ či „súhlas s ďalšími prerozdeľovacími kvótami na utečencov“.

Prieskum urobila na objednávku SaS agentúra Polis Jána Baráneka v septembri na vzorke 1 027 respondentov a položila v ňom štyri sugestívne otázky, tá prvá z nich znela takto: „Premiér R. Fico hovorí, že by sa Slovensko malo snažiť byť v jadre EÚ. Súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou takzvaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo zvyšovanie daní na dorovnanie sa západoeurópskym štátom?“

Fico: Ako Mečiar a Kotleba

Prieskum vyprovokoval premiéra Roberta Fica k ostrej reakcii, vo videu na Facebooku preň prirovnal Richarda Sulíka k Vladimírovi Mečiarovi a Marianovi Kotlebovi.

„Richard Sulík sa absolútne podobá Kotlebovi a jeho názorom na EÚ,“ povedal premiér a označil prieskum za hrubo manipulatívny a SaS takto podľa neho šíri protieurópske nálady.

Prieskum tiež Fico prirovnal k referendu HZDS o vstupe do NATO, kde sa pýtali na jadrové zbrane a základne NATO na Slovensku. Išlo o plánované referendum z roku 1997, ktoré napokon zmaril Mečiarov minister vnútra Gustáv Krajči.

Sugestívne otázky vymyslela SaS

Otázky vymyslela SaS. Baránek hovorí, že vedel, že takto položené otázky budú mať vplyv na výsledok, no na znení sa dohodli s SaS. „Je to v podmieňovacom spôsobe, je tam napísaný zadávateľ a znenie otázky je jasné každému. Nemal som dôvod to neurobiť. Aké si napísali otázky, taký je výsledok,“ hovorí Baránek.

Predseda Slovenskej asociácie výskumných agentúr v marketingu Václav Hřích hovorí, že klient si môže zadať v prieskume čokoľvek, ale agentúra je povinná s ním hovoriť, že existuje lepší spôsob merania.

Otázky za sugestívne označila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), podľa ktorej mal tako postavený prieskum vopred jasný výsledok.

 

Ak je otázka štylizovaná negatívne, aj odpovede budú skôr negatívne, hovorí aj Hřích z agentúry AKO. Bolo by podľa neho lepšie skúmať skôr to, čo si ľudia predstavujú pod jadrom, čo by bola zaujímavá informácia pre priaznivcov aj odporcov jadra.

Agentúra prieskum zverejňuje krátko po sérii blogov, kde šéf strany Richard Sulík kritizoval vznikajúce jadro Únie a snahu premiéra Roberta Fica začleniť doň aj Slovensko.

SaS sa k prieskumu o jadre Únie vyjadrí až zajtra na brífingu Sulíka.

Sulík ešte koncom júna kritizoval iný prieskum agentúry Polis, podľa ktorého 69,3 percenta opýtaných chcelo Slovensko v jadre Únie. „Otázka je absolútne sugestívne položená. Vôbec sa nedivím, že je takýto výsledok,“ povedal vtedy podľa portálu Webnoviny. Sulík tiež povedal, že ak by bola otázka inak položená, garantuje presne opačné čísla.

Proti posielaniu peňazí Grékom aj proti utečencom

Z niečo vyše tisíc respondentov na otázku „Súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou spomínaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo platenie ďalších peňazí do Grécka?“ odpovedalo záporne 68,4 percenta opýtaných (spolu skôr nie a rozhodne nie).

Iba 17,8 percenta opýtaných by bolo ochotných za členstvo v jadre tolerovať kvóty na utečencov. Väčšina, 65,3 percenta ľudí, s tým nesúhlasí.

Najmenej z týchto štyroch otázok SaS respondentov dráždilo možné zvyšovanie daní. Na otázku spojenú so zvyšovaním daní „na dorovnanie sa západoeurópskym štátom“ odpovedalo nie 52,4 percenta opýtaných, aj v takom prípade by za jadro bolo 25,6 percenta ľudí.

Presné podmienky jadra EÚ ešte nie sú známe. O zbližovaní daní však už hovoril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Nie sú však známe presné čísla a ani to neznamená, že Slovensko by muselo mať daňové sadzby na úrovni Francúzska.

Fico tlačí na jadro

K jadru Únie sa v súčasnosti najviac hlási premiér Fico, podľa ktorého iná cesta ako hlbšia integrácia v rámci EÚ pre Slovensko nie je.

„Nevidím iné lepšie riešenie pre túto krajinu. Je to príležitosť urobiť ďalší významný skok vo vývoji tejto krajiny,“ povedal Fico.

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová v septembrovej relácii TA3 V Politike povedala, že celá debata o jadre EÚ, ktorú začal premiér Robert Fico, je „dymová clona“. „Týmto len Robert Fico odvádza pozornosť od veľmi dôležitých tém, ktoré sú na stole v EÚ,“ tvrdí Remišová. Niektorí politici podľa jej slov v Bruseli hovoria inak než na Slovensku.

„Pán Kažimír bol v Bruseli, mal prednášku a tam rozprával veci, o ktorých sme ho nikdy nepočuli rozprávať u nás doma,“ povedala Remišová. Príkladom je podľa nej debata o spoločných európskych dlhopisoch.

„Ja nechcem, aby Slovensko ručilo za dlhy krajín, ktoré sa správajú nezodpovedne. My máme pomerne nízky dlh, ale sú krajiny, ktoré ho majú dvojnásobný,“ dodala Remišová.

Jadro napríklad neodmieta vznikajúca strana Spolu Miroslava Beblavého. Politológ Dalibor Roháč, ktorý jej písal zahraničnopolitický program, vysvetľuje, že to je komplikovanejšia debata a Slovensko si podľa neho nemusí vyberať medzi „insitným Sulíkom a bezobsažným Ficom“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko v jadre EÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie