Denník N

7 dobrých správ: 90-ročná česká babička premieňa domy na umelecké diela. Ručne na ne maľuje modré kvety

V nemocnici v Atlante pomáha dôchodca rodičom s predčasne narodenými deťmi. V Libereckom kraji získal cenu Pamiatka roka mlyn, ktorý mladý právnik opravuje svojpomocne desať rokov. Aj také boli dobré správy, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Uzbekistan čakajú zmeny

„Nastala chvíľa nádeje pre ľudí z Uzbekistanu,“ napísala organizácia Human Rights Watch o krajine v strednej Ázii, kde bol 27 rokov pri moci diktátor Islam Karimov. Po jeho smrti ho vlani vystriedal jeho dovtedajší premiér Šavkat Mirzijojev, ktorý krajinu smeruje k reformám.

Oslobodil politických väzňov, pustil do krajiny medzinárodných aktivistov bojujúcich za ľudské práva, ktorým to roky nebolo umožnené, vrátil slobodu médiám.

Nedávno tiež vyhlásil, že chce „vybudovať demokratický štát a spravodlivú spoločnosť“, prebudovať Uzbekistan, krajinu hôr, púští a starej Hodvábnej cesty, na demokraciu založenú na moci ľudí.

„Videli sme za posledný rok veľa zmien v našej krajine,“ cituje Guardian Pulata Ibrahimova. „Mení veľa vecí, pretože ľudia to potrebujú.“

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev. Foto – TASR/AP

2. Stará sa o deti, keď nemôžu rodičia

David Deutchman už 12 rokov pravidelne navštevuje nemocnicu v Atlante. Nie však pre to, že je chorý. Na jednotke intenzívnej starostlivosti dobrovoľne pomáha s novorodencami, keď to nemôžu robiť ich rodičia.

„Sú tu deti, ktoré sa narodili predčasne a sú podvyživené,“ vysvetlil pre Al-Jazeeru svoju prácu. „Každý deň sem prichádzam a neviem, ktoré deti a rodičov stretnem, aký bude problém a ako im môžem pomôcť.“

Často sa ho pýtajú, prečo to robí. Pre Deutchmana to však nie je práca, ale odmena – robiť niečo zmysluplné, niečo, čo deťom pomôže. Vďaka jeho fotografii na sociálnych sieťach sa vo veľkom začali na dobročinnú prácu v nemocnici prihlasovať ďalší. Ozvali sa aj rodičia, ktorým Deutchman s deťmi pomohol.

„David hojdal môjho syna každú stredu ráno počas nášho 4-mesačného pobytu. Navždy bude mať miesto v našich srdciach. Máme ho veľmi radi,“ napísala jedna mamička.

3. Tureckí archeológovia veria, že objavili hrob svätého Mikuláša

Tureckí archeológovia oznámili, že objavili hrob svätého Mikuláša pod kostolom v meste Dembre v juhotureckej provincii Antalya. „Máme veľmi dobré výsledky, ale skutočná práca nás ešte len čaká,“ cituje Guardian vedúceho výskumu Cemila Karabayrama. „Možno nájdeme nedotknuté telo svätého Mikuláša.“

Ten sa okolo roku 300 narodil v meste Demre, ktoré sa v staroveku nazývalo Myra. Dnes sa svätý Mikuláš považuje za patróna námorníkov, detí či väzňov a je známy svojou štedrosťou. V meste pôsobil ako biskup a mal by tam byť aj pochovaný.

Podľa jeho životopiscov však jeho telo v 11. storočí ukradli talianski námorníci a pochovali ho v Bari. Tureckí archeológovia však veria, že Taliani odviezli pozostatky iného kňaza. Priestory pod kostolom skúmajú pomocou geologických radarov.

 

4. 90-ročná babička premieňa dedinu na malú galériu

Dnes 90-ročná Anežka Kašpárková robí zo svojej rodnej dediny Louka krajšie miesto. Na jar a v lete pravidelne vyzdobuje domy tradičnými kvetinovými vzormi Juhomoravského kraja. Jej obľúbeným miestom je dedinská kaplnka, ktorej fasádu maľuje aj z lešenia.

Kašpárková využíva svoju predstavivosť, hoci ako tvrdí, svoju prácu si vopred neplánuje, konečný výsledok vzniká postupne.

„Pani Kašpárková kreslí tieto ornamenty už 40 rokov. Maľuje ich bez predlohy. Po každom maľovaní je tak kaplnka trošku iná,“ cituje Český rozhlas starostku obce Louky Annu Vašicovú.

Starenka si tiež sama mieša farby a kaplnku potom maľuje niekoľko dní. Podľa svojich slov sa nepovažuje za umelkyňu, a robí len to, čo ju baví.

Informáciu priniesol portál boredpanda.com.

Anežka Kašpárková pri maľovaní. Foto – Obec Louka

 5. Pri Lučivnej objavili mince zo 17. a 18. storočia

Archeológovia v podtatranskej obci Lučivná objavili poklad. Na hrebeni nad jaskyňami vykopali malý hlinený džbán so 870 kusmi strieborných mincí.

„Máme vyčistené asi dve tretiny mincí, zatiaľ najstaršia je z roku 1665 a najmladšia z roku 1733. Dominujú razby uhorské, ale sú tam aj sliezske, tirolské, dolnorakúske, moravské či razby olomouckého arcibiskupstva,“ cituje agentúra SITA Mariána Sojáka z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Spišskej Novej Vsi.

V Lučivnej robia archeológovia výskum systematicky, v minulosti tam podľa Sojáka našli ojedinelé novoveké nálezy. Mince podľa neho patrili človeku z nižšej strednej vrstvy.

„Nie sú to veľké nominálne jednotky, skôr nižšie, najvyššia hodnota je 15 grajciarov Leopolda I. Medzi striebornými mincami sa nachádza jedna medená, banský znak zo Španej Doliny, ten je veľmi vzácny,“ povedal.

Ilustračné foto – TASR

6. Zrekonštruoval starý mlyn a dostal zaň cenu

Už desať rokov pracuje Jan Bartoníček na obnove mlyna v Bradleckej Lhote v Libereckom kraji. Stavba patrí k unikátnym pamiatkam svojho druhu, pretože napriek prestavbám sa zachovala v podobe z roku 1781.

„Mlyn bol na spadnutie, ale otcovi na smrteľnej posteli som musel sľúbiť, že ho nepredám,“ povedal pre ČTK Bartoníček. „Takže to bolo o tom nechať ho spadnúť, alebo sa do toho pustiť, iná šanca nebola.“

Mlyn v zlom stave zdedil, keď mal 18 rokov, do jeho rekonštrukcie sa pustil o sedem rokov neskôr. Odvtedy mlyn postupne opravuje.

„Každý rok som opravil časť. Museli sme staticky zaistiť steny, opraviť priestor, kde je vodné koleso, rozoberali sme to do šesťmetrovej hĺbky, žiadna firma to nechcela urobiť, pretože to bolo nebezpečné, každú chvíľu to mohlo spadnúť,“ opísal obnovu mlyna, ktorú robí s pomocou odborníkov a priateľov.

Od roku 2015 má mlyn opäť vodné koleso a vlani sa dočkal aj prevodov v mlynici. Majiteľ ho tiež sprístupnil verejnosti. Stavba tento rok získala ocenenie Pamiatka roka Libereckého kraja.

Mlyn opravuje postupne už desať rokov. Foto – ČTK

7. Matej Tóth nedopoval, tvrdí atletický zväz

Olympijský víťaz v behu Matej Tóth nedopoval. Tvrdí to Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu, ktorá tiež zrušila jeho dočasné pozastavenie činnosti.

Svoje stanovisko poslala na Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF). Jednotka pre integritu atletiky, ktorá patrí pod IAAF, má tri týždne, aby sa k verdiktu odvolala na Športový arbitrážny súd v Lausanne. Ak tak nespraví, verdikt o očistení Mateja Tótha bude právoplatný.

„Pocity sú veľmi pozitívne a šťastné. Som veľmi rád, že Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu rozhodla v môj prospech, čo som aj tvrdil pri prvom preskúmaní obvinení,“ povedal Tóth pre TASR.

Ešte nie je jasné, či môže Tóth aj oficiálne trénovať, zväz čaká na stanovisko právnikov. Tóth musel svoju nevinu dokazovať na vlastné náklady, čo ho stálo 60-tisíc eur. Vlastných odborníkov mal aj atletický zväz. Tóth nevylučuje, že sa obráti na civilné súdy, aby svoje peniaze dostal späť.

Matej Tóth. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie