Denník N

Kotleba postavil do volieb vyše tristo mien, aj súdených Rogela a Medveckého či zbrojára Kuracinu (+grafy)

Lídri ĽSNS. Foto N – Tomáš Benedikovič
Lídri ĽSNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ostatné strany majú najmä vysokoškolsky vzdelaných kandidátov, medzi kandidátmi na župných poslancov Mariana Kotlebu má vysokú školu len tretina. Na juhu za ĽSNS kandidujú aj ľudia s maďarským pôvodom.

Budú to už takmer štyri roky, čo po jesenných krajských voľbách noviny ohlasovali úspech Mariana Kotlebu v boji o kreslo župana Banskobystrického kraja. Líder mimoparlamentnej Ľudovej strany Naše Slovensko vtedy prekvapil – a uspel ako jediný z jej kandidátov.

Strana vtedy postavila aj 45 ľudí, ktorí sa uchádzali o post krajských poslancov. Bez výsledku. Aj v tejto súťaži uspel len Kotleba, v prvom banskobystrickom obvode, no keďže sa stal županom, jeho post poslanca pripadol ďalšiemu v poradí z koalície Smer-KDH.

Dnes, keď sa demokratickí kandidáti v Banskej Bystrici rozhodli v boji o župana spoločne podporiť Jána Luntera, nemá Kotleba vôbec isté, že post župana obháji. Strana však môže ukázať svoju silu práve vo voľbách krajských poslancov. Zo súčasnej nuly môže len rásť. Kandidátov má veľa.

So skratkou ĽSNS za menom tento rok kandiduje osemkrát viac ľudí ako pred štyrmi rokmi, presne 335. Na porovnanie, preferenčne len o málo slabšie hnutie Sme rodina Borisa Kollára postavilo 78 kandidátov. Tak ako pri kotlebovcoch, aj oni sa uchádzajú o hlasy voličov samostatne, mimo koalícií.

Okrem toho postavila Kotlebova strana svojho kandidáta na župana v šiestich krajoch, vynechala len Trnavský a Trenčiansky.

Tohtoročné župné voľby prvýkrát ukazujú, akú veľkú regionálnu silu vie dať dohromady ĽSNS Mariana Kotlebu. Pred štyrmi rokmi bola v regiónoch nenápadnejšia a v posledných parlamentných voľbách potrebovali postaviť 150 ľudí. Teraz zohnali viac ako dvojnásobok tohto počtu kandidátov.

Aby Kotleba dal dohromady takúto silu, poslal do volieb prvú ligu z parlamentu, ich asistentov, okresných predsedov, ale aj radikálov, ktorí mali problémy so zákonom, či svojich podporovateľov, ako je zbrojár Jaroslav Kuracina. Na juhu za ĽSNS kandidujú aj ľudia s maďarským pôvodom.

Marián Mišún. Foto N – Tomáš Benedikovič

Medvecký, Mišún a Rogel na scéne

ĽSNS ukazuje v súboji o župných poslancov aj svoju najradikálnejšiu tvár. V Žilinskej župe kandiduje na poslanca aj krajský predseda Kotlebovej strany Andrej Medvecký, ktorého pôvodne zvolili aj do celoštátneho parlamentu.

Mandátu poslanca sa vzápätí vzdal, lebo vyšlo najavo, že je stíhaný za útok na cudzinca. V poslaneckých laviciach ho nahradil Milan Mazurek. Medvecký mal podľa svedkov v námestovskom bare Imperia v novembri 2014 napadnúť Dominikánca Leniho Cruzoa a udierať ho do tváre.

„Neger, rozkopte negra, k…t čierny, neger, toto je tvoj posledný deň,“ počuli počas útoku svedkovia. Medvecký svoju vinu popiera. Na súde tvrdil, že nemá nič proti iným národnostiam. Vo Francúzsku pracoval vraj bez problémov na farme „s ľuďmi inej pleti“ a presviedčal súd, že „aj oni sú ľudia“.

Súd s Medveckým sa zatiaľ neskončil. Iní kandidáti už majú proces za sebou. Na plagáte s heslom „Za zelenú Dúbravku“ presviedča bratislavských voličov Rastislav Rogel, bývalý herec a spevák neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces, ktorý koncertoval aj v tričku s Adolfom Hitlerom.

Plagát Rastislava Rogela.

Rogela stíhali za bitku v bratislavskom klube Obluda z júla 2008. Rogel tam vraj prišiel s ďalším členom Juden Mordu Rastislavom Čurdom, vykrikoval nacistické heslá a napadol prevádzkara a zákazníkov. Ľudia z podniku pôvodne na polícii vypovedali, že útočníci im nadávali do židovských svíň.

Neskôr však svoje výpovede zmenili s vysvetlením, že na detaily zabudli. Rogel vďaka tomu vyviazol z obžaloby za propagáciu fašizmu a neskôr aj z výtržníctva. V roku 2014 súdy Rogela s Čurdom definitívne oslobodili.

Problémy so zákonom mal aj bývalý mestský policajt Marián Mišún, dnes poslanecký asistent Martina Beluského (ĽSNS), ktorý v roku 2012 na demonštrácii pred parlamentom spálil vlajku Európskej únie. Pokutu, ktorú mu za to súdy dali, vlani Najvyšší súd zrušil.

Zo známych postáv ultrapravice kandiduje aj bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marcel Urban. V pospolitosti začínal svoju dráhu v roku 2003 aj Kotleba, Urban ju viedol o osem rokov neskôr, v rokoch 2011 a 2012. Pomáhal aj s ovládnutím malej Ľudovej strany, z ktorej si kotlebovci vytvorili záložný projekt s názvom Ľudová strana Pevnosť Slovensko.

Video: Marcel Urban a konflikt s reportérom Markízy (ten, čo reportérovi zobral kryt na mikrofón, 2012)

Vysokoškolský titul má len tretina

Kotlebovci tento rok stavajú kandidátov takmer všade. Ich 335 kandidátov bojuje o vyše štyristo miest župných poslancov. Svojich ľudí tak ponúkajú v takmer každom okrsku. Na veľký počet kandidátov ĽSNS na župných poslancov upozornil poradca prezidenta Rado Baťo.

Župné voľby sú špecifické v tom, že ľudia nevolia celú stranu, ale jednotlivých kandidátov. Nie však všetkých poslancov župy, ale iba svoj vyhradený počet podľa ich volebného obvodu. Napríklad v bratislavskom Ružinove vyberajú šiestich z 50 poslancov, v Banskej Bystrici ôsmich zo 49 poslancov a napríklad v Banskej Štiavnici len jedného poslanca.

Pri bližšom pohľade na kandidátky sa ĽSNS výrazne odlišuje od ostatných strán a koalícií. Najzásadnejší rozdiel vidieť pri vzdelaní. Len zhruba tretina kandidátov ĽSNS má vysokoškolský titul, zatiaľ čo pri koalícii, opozícii a aj nezávislých to je okolo 80 percent vysokoškolsky vzdelaných kandidátov.

V Košickom kraji za ĽSNS kandiduje aj bývalý vysokoškolský pedagóg Štefan Surmánek, autor kontroverznej knihy „Pravdivý obraz o živote a postavení cigánskych komunít na (východnom) Slovensku“. Vedenie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity, kde Surmánek učil, označilo jeho prácu a postoje za neetické a nakoniec na škole skončil.

Kotlebovci majú zastúpenie naprieč všetkými vekovými štruktúrami, no Kotlebovi kandidáti sú v priemere mladší. Najmladším kandidátom je 19-ročný študent z Trebišova, najstarším je 78-ročný dôchodca z obce Častá z Bratislavského kraja.

Najväčšie zastúpenie na kandidátkach kotlebovcov majú súkromní podnikatelia a živnostníci, ktorých je 96, čo je takmer tretina. Podobne veľká skupina sú fyzicky pracujúci ako strojníci, automechanici, murári, vodiči či predavači. Na kandidátkach majú aj dvoch starostov, jedenástich študentov, štyroch lekárov, štrnástich dôchodcov či piatich nezamestnaných.

Prvá liga ide do volieb, berie aj asistentov

Do krajských zastupiteľstiev kandidujú takmer všetci poslanci parlamentu za Kotlebovu stranu, okrem Jany Nehézovej a Martina Kotlebu.

Na poslanca Banskobystrického kraja kandiduje aj sám Marian Kotleba, spolu so svojím druhým bratom, Marekom. Parlamentní zástupcovia ĽSNS sa o hlasy voličov uchádzajú vo všetkých krajoch okrem Žilinského.

Napríklad v Bratislave kandiduje Natália Grausová, v Prešove Milan Mazurek, v Nitre Milan Uhrík s Jánom Kecskésom, málovravný Peter Krupa, ktorý prišiel do parlamentu s pištoľou, chce uspieť v Trenčíne, v Košiciach zasa kandiduje Juraj Kolesár.

Poslancov ĽSNS dopĺňajú ich asistenti. Z tých známejších je to napríklad Anton Čulen, ktorý pracuje pre poslanca Juraja Kolesára. Čulenovi vlani katolícka cirkev nepredĺžila takzvanú kánonickú misiu, aby nemohol ďalej učiť náboženstvo. Robil to ďalej, načierno. Bojoval tiež na školách proti uvádzaniu divadelnej hry o Natálke, ktorá v Česku po útoku neonacistov zostala s vážnymi popáleninami.

Za ĽSNS sa uchádzal aj o post ombudsmana, parlament ho však nezvolil. Pri verejnom vypočutí sa bránil označeniu za fašistu. „Ja som fašizmus nikdy nepodporoval. Doma sme mali tisíce zajacov, sliepky, nezabil som ani jedno. Ja neviem teda, v čom by som bol fašista,“ argumentoval.

Na otázku o tom, či je strana ĽSNS rasistická, zasa odpovedal: „Ja patrím k bielej rase, ja svoju rasu milujem, nechcel by som byť čierny ani kakaový.“

K tým zaujímavejším poslaneckým asistentom, ktorí kandidujú aj v župných voľbách, patrí bývalý člen vedenia Slovenskej pospolitosti Michal Buchta, ktorý tak ako Čulen pracuje pre Kolesára, inak menej známeho Kotlebovho poslanca. Buchta, ktorý kandiduje v Žiline, je známy prevádzkovaním e-shopu Brotherhood.sk. Jeho internetový obchod ponúka množstvo knižiek o údajnom sprisahaní Židov, predáva aj Program NSDAP, teda knihu o programe nemeckej nacistickej strany, ktorú vydalo kontroverzné české vydavateľstvo Guidemedia.

Zbrojár aj starosta verný Tisovi

Okrem straníckeho jadra kandiduje za ĽSNS aj veľa ľudí, ktorí so stranou sympatizujú. Najznámejším podporovateľom Kotlebovej strany je dnes zrejme banskobystrický zbrojár Jaroslav Kuracina. Na župného poslanca kandidoval aj pred štyrmi rokmi, ešte ako nezávislý.

Kuracina hovorí verejne o podpore Kotlebu už od roku 2014. „Keď Kotleba prišiel po prvý raz, tak som netušil, kto to je, prišiel ako zákazník. Neskôr som mu povedal: Počúvaj, takých, ako si ty, môj starý otec strieľal. Začali sme však spolu komunikovať a musím povedať, nech si o tom bratislavská kaviareň myslí, čo chce, to, čo hovoril, malo hlavu a pätu,“ opisoval ich vzťah tento rok v rozhovore pre Extra plus.

Kuracina sa vlani dostal do médií aj po tom, čo spustil hystériu okolo detského karnevalu, za ktorým videl presadzovanie genderovej ideológie.

Za ĽSNS sa v Bystrici o poslanecký post uchádza aj Miroslav Suja, ktorý sedí v krajskom zastupiteľstve aj teraz. Pôvodne kandidoval za Stranu zelených, neskôr sa však zblížil s Kotlebom a stal sa jedným z mála krajských poslancov, ktorí župana podporovali. Neskôr začal ĽSNS aj sponzorovať.

Suja sa dostal vďaka svojej podpore do predstavenstva župnej firmy Banskobystrická regionálna správa ciest, a ako upozornilo Transparency International Slovensko, kraj zasa sumou tritisíc eur podporil detvianske súťaže silákov Oceľový medveď a Železná tigrica, organizované firmami, ktoré Suja zakladal. Okrem toho mu prenajíma priestory pre jeho kaviareň v Detve.

Apropo, zelení. Do zastupiteľstva za ĽSNS kandiduje aj bývalý krajský predseda Strany zelených Marek Mališ, ktorý sa začiatkom septembra vzdal svojej kandidatúry na župana – v prospech Kotlebu. Mimochodom, presne v deň, keď sa uzatvárali kandidátky na župných poslancov. Mališa vzápätí Strana zelených vylúčila.

A ešte aspoň jedno zaujímavé meno. V Žilinskom kraji sa o post zastupiteľa za ĽSNS uchádza aj starosta obce Hlboké nad Váhom Dušan Pinčík, bývalý člen Slovenskej národnej strany. Pinčík v apríli v dedine odhalil pamätnú tabuľu Jozefovi Tisovi, ktorú o niekoľko dní niekto rozbil.



Veční kandidáti aj ľudia z maďarskej menšiny

Z poslancov, výraznejších postáv strany a známych sympatizantov by Kotleba stále nevyskladal viac ako tristo kandidátov. Dopĺňajú ich preto lokálne tváre ĽSNS, neraz aktívne v Kotlebových vlakových hliadkach. To sa týka napríklad Milana Huľa, ktorý vystupuje na plagáte s Rogelom, či Jána Pastuszka, ktorý spolupracuje s Mazurekom.

Okrem niekoľkých desiatok úplne neznámych ľudí, ktorí nemali žiadnu politickú minulosť, sa na kandidátkach ĽSNS objavilo aj viac ľudí, ktorí kandidujú opakovane. V Prešove si tak strana osvojila aj kandidáta na župana, Jozefa Mihalčina, ktorý v minulosti kandidoval za nacionalistickú Slovenskú ľudovú stranu.

Už troška bizarnejším spojením s ĽSNS je kandidatúra Jána Čebreňáka, ktorý sa len pred tromi rokmi uchádzal o post starostu v obci Streda nad Bodrogom za hnutie Nova Daniela Lipšica. Získal jedenásť hlasov, zvolený favorit SMK Viktor Tokár takmer päťsto.

Na prvý pohľad môže ešte zvláštnejšie pôsobiť kandidatúra niekoľkých ľudí, ktorí patria k maďarskej menšine. Za kotlebovcov kandidujú v Dunajskej Strede. A i keď ide o slovenských Maďarov, v mnohom sa ich presvedčenie s Kotlebom nebije. Drukujú Putinovi či Orbánovi, na Facebooku sledujú statusy proti imigrantom či súčasnej vláde.

Ešte v roku 2005 by takéto niečo bolo ťažko mysliteľné. Kotleba, v tom čase vodca Slovenskej pospolitosti navlečený v tmavomodrej uniforme, bežne nazýval Maďarov barbarmi a považoval ich za najväčšie nebezpečenstvo pre Slovensko.

„Ohrozeniu Slovenska maďarskými šovinistami nasvedčuje nielen politika SMK, ale i podpora týchto šovinistických snáh zo strany maďarskej vlády. Ak si chceme zachovať Slovensko aspoň také, aké ho poznáme dnes, musíme proti týmto snahám o obnovenie Uhorska rázne zakročiť, a to čo najskôr,“ rečnil Kotleba v roku 2005.

No po tom, čo svoju politiku namieril jasne proti Rómom, Kotleba na antimaďarské postoje rezignoval. V roku 2015 dokonca poslal pochvalný list maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi za jeho politiku počas utečeneckej krízy.

Tento trend je pre slovenskú krajnú pravicu typický. Aj radikálnejšie organizácie, napríklad súčasná Slovenská pospolitosť, sa už bežne chvália spoluprácou s maďarskou ultrapravicou, napríklad skupinami Pax Hungarica či Maďarský národný front (MNA).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie