Denník N

Dúfam, že to je nepozornosť

Aj Maďari majú svoje mená, písanie o nich by malo byť citlivejšie.

Autor je predsedom Mosta-Híd

S úprimným záujmom som si prečítal reportáž Dušana Mikušoviča v Denníku N, v ktorej píše o tom, či po Bystrici príde Nitra, kde sa berie panika z náckov a prečo nitrianski „pravičiari“ zvažujú voliť starého smeráka. Čítal som to so záujmom, lebo analyzoval aj dlhé obdobie takzvaných veľkých protimaďarských koalícií. Miestami presne, miestami trošku neinformovane.

Teší ma, že v článku odznelo, že „maďarská karta zmizla“. To, že aj vďaka Mostu-Híd, tam síce nebolo, ale skutočne nepotrebujeme, aby nás niekto velebil. Podstatné je, že na miestach, kde sa všetko lámalo na etnickom princípe, už toto napätie nie je.

Autor spolu so svojím respondentom hodnotí pomery v Nitre, kde, žiaľ, nacionalistické tendencie nikdy neboli cudzie. Vzhľadom na charakter kraja nikdy nebola núdza o  „nepriateľa“ hodného pranierovania. Od Maďarov cez Rómov a aktuálne cez Land Rover a gastarbeiterov. Vidno, že respondent pána Mikušoviča má situáciu v meste naozaj zmapovanú. Preto ten úprimný záujem o obsah článku.

Až kým som si neprečítal podnadpis, ktorý reportáži – celkom rozumne protinacistickej – odrazu dal iný rozmer. Znel takto: „Tak kto? Belica, Uhrík, Greššo, Maďar?“ Áno, takto. A tu odrazu celý článok stratil zmysel. Ak novinár, ktorý už roky pracuje v pravicovo-liberálnych denníkoch, má takúto mieru citlivosti, tak na čo sa tu hráme?

Skutočne mi môžete veriť, že mu nechcem robiť kampaň. Ale pán redaktor, ten Maďar má svoje meno. Volá sa Iván Farkas, je občanom tejto krajiny a má maďarskú národnosť. Tu žije, tu platí dane a je už roky aktívny v komunálnej politike. Nerád to hovorím, ale natíska sa mi otázka o skrytom nacionalizme. Či to je tak, nech posúdi čitateľ.  No ak z ničoho nič vypadne z pera autora takýto necitlivý, poburujúci medzititul, čo sa čudujeme Nitranom, že uveria v mesiáša, ktorý každého „iného“ poženie preč, ktorý všetko vyrieši hneď a zaraz. A nezaujíma ho, že náckovia, odkedy sú na scéne, ešte nič reálne neurobili.

Takéto prejavy práve dnes a práve tu sú zarážajúce a nepochopiteľné. Chcem veriť, že to je len chvíľková indispozícia a nepozornosť pána redaktora. Verím aj v mene redakcie spomínaného denníka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie