Denník N

Neničte nám stromy, upozornili developera, ktorý stavia projekt Stein2

Robotníci poškodili stromy pri projekte nového Steinu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robotníci poškodili stromy pri projekte nového Steinu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Robotníci pri prácach na projekte Stein2 poškodili staré stromy na Blumentálskej ulici. Developera YIT to mrzí a škody chce napraviť, na čo dozrie mestská časť. Odborník na stromy však varuje, že škody na koreňoch sú veľmi vážne.

Developer YIT svojím projektom na mieste bratislavského pivovaru Stein v posledných týždňoch testuje nervy vodičov, keď stavebné práce na veľkom projekte a na prístupových cestách výrazne spomaľujú dopravu na dôležitej bratislavskej križovatke.

Okrem hlásení o zápchach v dopravnom servise sa YIT musí teraz zaoberať aj iným hlásením, ktoré upozorňuje na ich projekt nazvaný Stein2. Robotníci pri prácach vážne poškodili a možno aj zničili pôvodné stromy v okolí stavby.

Stromy musia ošetriť

Hustou alejou niekoľko metrov vysokých stromov na Blumentálskej ulici sa vo svojich vizualizáciach pýši aj developer. Obyvatelia z okolitých domov si však všimli, že stromy sú po zásahu robotníkov doškriabané, obité a odlupuje sa z nich kôra. Na poškodenie upozornila na Facebooku aj asociácia odborníkov na stromy ISA Slovensko.

Staromestská radnica tvrdí, že s investorom komunikuje a YIT sľúbilo stromy ošetriť a prijať ochranné opatrenia.

„Majú na to týždeň. Ak budúci týždeň nebudú vykonané opatrenia na zabezpečenie stromov, budeme ďalej problém riešiť zvolaním štátneho dohľadu vo veci ochrany drevín,“ odkázala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Developer: Mrzí nás to

YIT tvrdí, že ich situácia mrzí. Stromy sa podľa developera poškodili pri prácach na ceste, ktoré sú súčasťou projektu Stein 2. Hovorkyňa YIT Silvia Ferancová vraví, že všetky stromy pri stavbe už ošetrili omladzujúcim a presvetľujúcim rezom a ošetria aj povrchovo poškodené stromy.

„Podľa slov zástupcu odbornej firmy, ktorá ošetrenie zabezpečuje, by dreviny mali úspešne zregenerovať,“ verí Ferancová.

Vľavo žlté poškodené stromy, vpravo zdravé zelené. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viditeľné poškodenia sú menej vážne

Odborník na ošetrovanie stromov Michal Zelenák z firmy PROarbor hovorí, že škody sú vážne a stromy majú aj zničené korene a môže im hroziť zrútenie. Viditeľné poškodenie stavebnou technikou sú podľa Zelenáka menej závažné, no v budúcnosti s nimi tiež môžu byť problémy.

„Niektoré rany sú veľké a početné. Problémy nastanú, ak strom nestihne rany zaceliť a tieto miesta poslúžia ako brána pre škodcov a patogény.“ Polámané konáre a časti kostrového vetvenie podľa neho už orezom ošetrili.

Omnoho väčší problém je podľa arboristu s rozsiahlym poškodením koreňov, čo môže stromy aj zahubiť.

„Stromy majú obnažené korene, čo spôsobuje ich odumieranie a následný nedostatok vody a živín.“ Je to podľa neho dobre vidieť pri pohľade na ulicu, keď stromy na ľavej strane aleje bližšie pri Steine sú žlté a vpravo ešte stále zelené.

„Z veľkej miery k tomu prispelo aj zhutnenie plochy okolo stromov, prach stavby, ktorý sa usádza na listoch a upcháva priedušné otvory. Listy sa potom prehrievajú.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Môže ich vyvrátiť

Pri týchto škodách ide zatiaľ skôr o zdravie stromov, no arborista upozorňuje aj na najzávažnejší problém so statikou stromov. „Stromom čiastočne odstránili kostrové korene, ktoré zaručujú stabilitu, takže je možný vývrat.“ Stromy si v chodníku nemajú ako vybudovať nové korene.

„Je to v prvom rade chyba projektu. Na stromy sa neberie žiadny ohľad, strom je len krúžok na pláne, kde sa nepočíta, že by mal nejaké korene.“

Stromy sa podľa arboristu ešte dajú zachrániť, no tie s poškodenými koreňmi treba podrobiť nákladnej ťahovej skúške odolnosti voči vyvráteniu. Potom by sa museli zoptimalizovať podmienky pre stromy a zväčšiť priestor na korene.

Nová budova nahradila pivovar. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Stromy, ktoré nebudú staticky odolne voči vývratu, sa budú musieť odstrániť, čo bude mať znehodnocujúci následok pre cele stromoradie. Do určitej miery je možné stromy ešte ukotviť koreňovými kotvami a zlepšiť im podmienky, aby mohli na danom stanovišti zostať.“

Z výstavby projektu Stein. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stein stavia s YIT aj Výboh

Fínsky developer YIT sa v projekte Steinu spojil s firmou Miroslava Výboha, označovaného za mecenáša Smeru a blízkeho priateľa premiéra Roberta Fica. Výboh je investorom administratívnej časti, YIT rezidenčnej.

V Steine sa aktivisti dlho snažili zachrániť čo najviac z budov, žiadali vyhlásenie viacerých za pamiatky. Napokon je pamiatkou len robustná budova s kupolou, padla napríklad aj vodná veža.

Stein v lete 2013 od Orco kúpila v dražbe dovtedy neznáma firma DreamField Property, ktorá vznikla iba krátko predtým. Vlastnila ju firma MiddleCap Investments. Skutočného investora vtedy neprezradili, tvrdili len, že ide o kapitál zo Slovenska.

Projekt Stein2. Vizualizácia YIT

Prerábajú aj Cvernovku

Firma YIT kúsok od Steinu rozbieha ďalší veľký projekt, kde prerába bývalý priemyselný areál cvernovej továrne na rezidenčnú štvrť.

Až do začiatku roka v areáli sídlili umelci a bol známy najmä ako Cvernovka. S YIT sa kreatívci nedohodli na nájme a začiatkom roka sa presťahovali do nových priestorov bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici. Zobrali si aj názov Cvernovka, na ktorý mali ochrannú známku. S developerom sa nedohodli na jej predaji a tak YIT svoju štvrť nazval ešte starším názvom Zwirn.

Námestie bývalej cvernovej továrne. Vizualizácia – YIT

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie