Denník N

Sulík aspoň straší za vlastné

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cieľom Orbánovho aj Sulíkovho „prieskumu“ nie je zistiť, čo si opýtaný myslí, ale ho poriadne vystrašiť.

Hovorí sa, že sme na tom stále lepšie ako Maďarsko, a je to pravda. Najčerstvejším dôkazom toho je „prieskum“, ktorý si Richard Sulík a jeho SaS zaplatili u agentúry Polis. Stačí ho porovnať s ďalšou „národnou konzultáciou, ktorú v týchto dňoch spúšťa premiér Viktor Orbán o tom, ako vraj chce George Soros skántriť Maďarsko a zvyšok sveta.

Najprv podobnosti. Aktuálna národná konzultácia, od príchodu Orbána k moci v roku 2010 v poradí už siedma, sa rovnako ako Sulíkov prieskum tvári ako snaha zistiť mienku občanov o aktuálnych otázkach. V oboch prípadoch ide o súčasť predvolebnej kampane, snahu mobilizovať svoj voličský tábor a azda ho aj trochu rozšíriť. Otázky sú v oboch prípadoch veľmi sugestívne, respondentom sa priamo podsúva „správna“ odpoveď.

Cieľom údajného prieskumu v skutočnosti nie je zistiť, čo si opýtaný myslí, ale poriadne ho vystrašiť hrozbami, ktoré sú súčasťou manipulatívnych otázok.

Medzi rozdiely v prospech Slovenska a SaS patrí, že kým Orbánove otázky sú postavené na čírych klamstvách, Sulíkove otázky obvykle „len“ zavádzajú. Naozaj je možné, že ak by sa takzvané jadro Únie uskutočnilo podľa francúzskych predstáv, jeho súčasťou by mohlo byť aj zjednotenie firemných daní, čo by asi v praxi v prípade Slovenska znamenalo ich zvýšenie. A to by nám neprospelo.

Jadro je však zatiaľ len nejasná idea, francúzske predstavy práve teraz nepôsobia príliš reálne, a ak im chce Slovensko zabrániť, dokáže to skôr ako člen hypotetického jadra než krikom spoza plota. Orbán hrozí vymyslenými hrozbami, Sulík ich len silne preháňa a neponúka riešenia.

Oproti Maďarsku však na Sulíkovi určite možno oceniť aspoň jedno – straší a robí si kampaň za vlastné. Orbánova predposledná „konzultácia“, tiež na tému Soros, vyšla minimálne na 24 miliónov eur, a to počítame len peniaze, ktoré vláda venovala jej blízkym médiám, presnejšie oligarchom, ktorí ich vlastnia. Tieto peniaze do posledného forintu zaplatili daňoví poplatníci, vláda ich ohlupovala a strašila za ich peniaze.

Sulík a SaS si svoj prieskum aspoň zaplatili z vlastného. A vlastne nie. Strany predsa na Slovensku tiež hospodária z peňazí daňových poplatníkov alebo z peňazí sponzorov, ktorí potom obvykle za svoj dar čakajú protislužbu, až sa strana dostane k moci. A tú protislužbu napokon zaplatia občania. Takže ten rozdiel medzi Slovenskom a Maďarskom nebude ani tak o kvalite ako o miere a forme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie