Denník N

V Stredozemnom mori sa kopí plastový odpad, jedia ho ryby

V Stredozemnom mori je viac väčších kusov plastov ako inde v oceánoch. Ilustračné foto – TASR/AP
V Stredozemnom mori je viac väčších kusov plastov ako inde v oceánoch. Ilustračné foto – TASR/AP

Na hladine pláva tisíc až tritisíc ton plastových fliaš, tašiek a obalov, zistili španielski vedci.

V Stredozemnom mori sa hromadí obrovské množstvo plastového odpadu. Ako ukázal prieskum španielskych vedcov, na hladine vraj pláva tisíc až tritisíc ton najrôznejšieho plastového materiálu, najmä častí fliaš, tašiek a iných obalov.

Znečistenie mora je vzhľadom k jeho biodiverzite a ekonomickej dôležitosti veľmi nebezpečné, citovala odborníkov britská spravodajská stanica BBC. Štúdiu uverejnili v magazíne PLOS ONE.

V žalúdkoch rýb

Plasty objavili aj v žalúdkoch rýb, vtákov, korytnačiek a veľrýb. „Zistili sme, že Stredozemné more je obrovským zhromaždiskom plastového odpadu,“ povedal Andres Cózar z univerzity v Cádize.

„Znečistenie morí plastmi sa veľmi rozšírilo a stalo sa celosvetovým problémom len po polstoročí rozšíreného používania plastových materiálov. Je preto potrebné vypracovať stratégiu, ktorá by tento problém riešila,“ dodal Cózar, ktorý je jedným z autorov prieskumu.

Podľa štúdie našli jeden kúsok plastu na štyri štvorcové metre. Jeho prítomnosť zistili na každom skúmanom mieste mora.

Plast sa v Stredozemnom mori hromadí v podobnom množstve, ako sa to deje v oceánskych prúdoch v Indickom oceáne, v severnom i južnom Atlantickom oceáne a v severnom i južnom Tichom oceáne. Veľké množstvo tohto odpadu objavili aj na ďalších miestach, napríklad v Bengálskom zálive, Juhočínskom mori, Barentsovom mori a v Severnom ľadovom oceáne.

Podľa britského odborníka Davida Morritta sa španielski vedci zamerali najmä na tie najmenšie a najjemnejšie častice, takzvané mikroplasty, ktoré nepresahujú dĺžku päť milimetrov. Zistili, že do tejto kategórie patrí vyše 80 percent plastového odpadu, ktorý sa nachádza v Stredozemnom mori.

Mapa, kde zistili najväčšiu koncentráciu plastov. Bordová bodka, znamená najvyššiu koncentráciu. ZDROJ - ŠTÚDIA
Mapa, kde zistili najväčšiu koncentráciu plastov. Bordová bodka znamená najvyššiu koncentráciu. Zdroj – štúdia

Chemické látky v črevách

„Tieto veľmi malé plastové častice morské živočíchy často prehltnú, a rôzne chemické látky sa tak môžu uvoľňovať do ich čriev,“ povedal Morritt. Plast sa podľa neho v životnom prostredí nerozkladá, a preto je potrebné oveľa viac premýšľať nad tým, ako s ním nakladať, ako ho recyklovať a znížiť jeho používanie.

Zároveň však je v Stredozemnom mori viac väčších kusov plastov ako v iných moriach.

Stredozemné more zaberá len menej ako jedno percento celosvetových oceánov, žije v ňom však až 18 percent všetkých morských druhov. Využíva sa na turizmus a rybárčenie a je tiež dôležitým zdrojom príjmu pre okolité krajiny.

Dostupné z DOI: 10.1371/journal.pone.0121762

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie