Denník N

Dnes je v Bratislave Biela noc, pozrite sa, čo sa oplatí vidieť

Dnes večer čaká Bratislavu tretia Biela noc.
Dnes večer čaká Bratislavu tretia Biela noc.

Posilnená bude mestská hromadná doprava aj prímestské autobusy, s orientáciou má pomôcť vynovená mobilná aplikácia.

Dnes večer to bude tretí raz, čo sa v Bratislave rozsvietia umelecké inštalácie festivalu Biela noc. V programe je spolu takmer sedemdesiat miest, výstav či inštalácií a sprievodného programu v partnerských galériách. S prehľadnosťou tento rok pomôže mobilná aplikácia s niekoľkými novinkami, vďaka ktorej si môžete vytvoriť vlastnú trasu s dielami, ktoré chcete vidieť. Každá inštalácia bude navyše označená veľkým svietiacim balónom, aby boli vchody do interiérov lepšie viditeľné. Na interiérové inštalácie po minulom roku opäť platí vstupné, ktoré sa dá vopred kúpiť online.

Ak sa na Bielu noc chystáte, posielajte nám svoje fotografie na e-mail [email protected], najlepšie z nich zverejníme. A tu je pár tipov na diela, ktoré by ste dnes večer nemali zmeškať.

Obrovskí humanoidi Amandy Parer budú na viacerých miestach – na streche Slovenského národného divadla, na Hviezdoslavovom námestí, na rohu Hlavného námestia a pred centrálou VÚB.

Po dvoch rokoch sa do Starej tržnice vráti taliansky kolektív fuse* s performance, ktorá prepája nové technológie a akrobaciu. Na realizáciu tohto konceptu bol vytvorený systém, ktorý v reálnom čase spracováva dáta z biometrických a pohybových senzorov (umiestnených na pódiu aj na samotnej performerke), ako aj dáta zo sociálnych sietí. Tieto dáta spoločne menia digitálne a zvukové prostredie performance. Pri každom predstavení systém analyzuje správy v reálnom čase na sociálnych sieťach z celého sveta, odvodzujúc ich citové rozpoloženie ľudí z algoritmu analyzujúceho pocity. Tieto dáta, spolu s biometrickými údajmi performerky, vytvárajú pri každom uvedení jedinečné predstavenie. Predstavenia sa začínajú o 21.00, 22.30, 00.00, trvajú pol hodiny. Ak sa chcete dostať dnu, prídite radšej o čosi skôr.

Mesiac bude nielen na oblohe, ale aj v Medickej záhrade. Dielo Luka Jerrama pozostáva z detailných záberov NASA z povrchu Mesiaca. Foto – Simon Galloway

Ondrej Maksi a Jana Potiron pracujú na interaktívnej inštalácii pre budovu rozhlasu. Prostredníctvom veľkého megafónu budú môcť diváci meniť farbu a intenzitu svetla. Oplatí sa ísť aj dnu – v koncertnej sále bude prebiehať vystúpenie Cluster ensemble, ktorí uvedú legendárnu skladbu Six Pianos. Sprevádzať ju budú tanečníci v choreografii Petry Fornayovej.  A v Štúdiu 5 si môžete pozrieť multimediálnu inštaláciu Maotika.

Fontána na Námestí slobody ožije vďaka projektu Globoscope francúzskeho umeleckého laboratória, ktoré premieňa priestor prostredníctvom 270 svetelných gúľ.

Boris Vitázek a Zuzana Sabová vytvorili nové diela pre Košice aj pre Bratislavu. V Bratislave ich dielo uvidíte na budove obchodného domu na Kamennom námestí.

Vlani bola jednou z najlepších inštalácia Guillauma Marmina, tento rok sa vracia s projektom HARA. Uvidíte ho v Kostole Klarisiek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie