Denník N

Zamestnanec NBÚ hrozil policajtom so zbraňou, zamestnali ho na ministerstve vnútra

Foto – TASR
Foto – TASR

Adam M. po incidente odišiel z bezpečnostného úradu. Zamestnali ho u Kaliňáka na personálnej sekcii, ktorej šéfuje Ján Nociar, otec jeho priateľky.

Vo februári tohto roka museli obyvatelia Záhradníckej ulice v Bratislave volať políciu. Na ulici robili hluk dvaja podnapití muži. Jeden z nich bol vtedajší príslušník Národného bezpečnostného úradu Adam M. O incidente vtedy informoval denník Plus 1 deň.

Adam M. mal v ruke pištoľ a policajtom údajne mieril na hlavy a vyhrážal sa im. „Sadnite do auta a choďte do p..!“ povedal podľa svedkov. Policajti ho neskôr spacifikovali, naložili do auta a odviezli na políciu. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.

Na ministerstvo vnútra

Prípad dodnes nie je ukončený, ale Adam M. už má novú prácu. Z NBÚ odišiel a pracuje na personálnej sekcii ministerstva vnútra. Jej riaditeľom je Ján Nociar, otec jeho priateľky.

NBÚ nechcel povedať, ako od nich Adam M. odišiel a či ho prepustili. „Vzhľadom na charakter úloh Národného bezpečnostného úradu v bezpečnostnej oblasti a na zákonnú povinnosť týkajúcu sa vnútornej bezpečnosti úradu sa úrad k personálnym otázkam nevyjadruje,“ napísalo ich tlačové oddelenie. Úrad vydáva previerky, vďaka ktorým sa môžu osoby a firmy oboznamovať s utajovanými skutočnosťami.

Ako sa Adam M. ocitol na ministerstve vnútra? Podľa ministerstva prešiel konkurzom.

Minister vnútra Robert Kaliňák na otázky, či to nepovažuje za rodinkárstvo a či voči Nociarovi aj Adamovi M. vyvodí zodpovednosť, odpovedal stanoviskom, že všetko je v súlade so zákonom.

„V zmysle trestného zákona sa vzťahuje na každého prezumpcia neviny. Ak príde súd k záveru, že bol Adam M. vinný, a odsúdi ho, budeme postupovať v zmysle zákona,“ napísalo ministerstvo.

Adam M. podľa nich odišiel z NBÚ na vlastnú žiadosť. „Po riadnom výberovom konaní nastúpil v júli 2017 do stálej štátnej služby na miesto úradníka na ministerstve vnútra na 1. personálne oddelenie personálneho odboru Sekcie personálnych a sociálnych činností a osobného úradu na pár mesiacov, pokým sa uvoľní miesto v Centre účelových zariadení,“ tvrdí ministerstvo.

Riaditeľ vraj nešéfuje, sú medzi nimi dva medzistupne

Zákon hovorí, že štátni zamestnanci, ktorí sú blízkymi osobami, nesmú pracovať vo vzťahu nadriadený – podriadený. Ministerstvo to podľa stanoviska nevie samo zistiť a každý, kto k nim ide pracovať, je povinný ich o tom informovať.

Nociar však podľa nich Adamovi M. nešéfuje. „Medzi ním a Adamom M. sú dva medzistupne – riaditeľ odboru a vedúci oddelenia. Na inú pracovnú pozíciu by mal nastúpiť v dohľadnej dobe,“ tvrdí ministerstvo.

„Minister vnútra Robert Kaliňák nebol informovaný o prijatí Adama M.,“ vyhlásilo ešte tlačové oddelenie.

„Vyšetrovanie v uvedenom prípade v súčasnosti aj naďalej pokračuje. V rámci vyšetrovania sú vykonávané potrebné úkony smerujúce k jeho ukončeniu,“ napísal krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Denník N kontaktoval aj Adama M. Na čísle, ktoré mu je na ministerstve pridelené, to zdvihol muž, ktorý povedal, že to nie je on. Na otázku, či tam taký pracuje, povedal: „To neviem.“

Na otázky neodpovedala ani jeho priateľka a ani jej otec, šéf personálnej sekcie Ján Nociar.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie