Denník N

Šanca na MS stále žije. Slováci preskočili Škótov, za akých okolností pôjdu do baráže?

Foto – TASR.
Foto – TASR.

To, či postúpime do baráže, zistíme najneskôr v utorok. Najviac nás zaujímajú utorkové zápasy Wales – Írsko a duel Ukrajina – Chorvátsko.

Slovenskí futbalisti porazili Maltu 3:0 a stále majú šancu na postup do baráže o MS 2018 v Rusku. Nášmu tímu pomohla remíza Slovinska so Škótskom 2:2. O tom, či postúpime, rozhodnú pondelkové a utorkové výsledky v ostatných skupinách.

Slováci obsadili v F-skupine s 18 bodmi druhú priečku, z ktorej postúpi do baráže osem tímov v deviatich kvalifikačných skupinách.

Nášmu tímu však hrozí, že bude najhorším celkom na druhom mieste. Aktuálne sa v tabuľke druhých tímov nachádzame s dvanástimi bodmi na siedmej pozícii, ôsmy Wales aj deviate Chorvátsko majú 11 bodov, avšak jeden zápas k dobru.

Slováci získali v F-skupine 18 bodov, do tabuľky druhých tímov si však nepreniesli šesť bodov, ktoré získali v dvojzápase proti poslednej Malte.

Pri výhre 3:0 sa dvakrát presadil Nemec a raz Ondrej Duda.

kvalifikácia MS 2018 – 10. kolo:

SR – Malta 3:0 (1:0)

Góly: 33. a 62. Nemec, 69. Duda. Rozhodovali: Mazzoleni – Tonolini, Crispo (všetci Tal.), ŽK: Duda, Hubočan – P. Fenech, Pisani, Schembri, J. Zerafa, 17.774 divákov.

Aktuálna tabuľka druhých tímov

Aktuálna tabuľka druhých tímov. Zdroj – flashscore.sk

Slovensko postúpi do baráže, ak nastane jeden z týchto scenárov:

  • Wales remizuje s Írskom (pondelok)
  • Srbsko prehrá s Gruzínskom bez ohľadu na výsledok zápasu Írsko – Wales (pondelok)
  • Grécko neporazí Gibraltár a Bosna a Hercegovina vyhrá v Estónsku (utorok)
  • Ukrajina remizuje s Chorvátskom (pondelok)

Pred posledným kvalifikačným kolom platí, že horší druhý tím môže teoreticky pochádzať ešte z týchto troch skupín:

D: V skupine D sú k priamemu postupu blízko Srbi – ak doma zdolajú Gruzínsko, budú hrať na MS. O druhé miesto si pravdepodobne zahrajú v poslednom zápase Walesania a Íri – Slovensko musí dúfať, že ich vzájomný zápas sa skončí remízou. Potom by na druhom mieste skončil Wales. V tabuľke druhých by mal rovnaký počet bodov ako Slovensko, no horšie skóre. Zaujímavosťou by v takomto prípade bolo, že Slováci so štyrmi prehrami postúpia na úkor Walesu, ktorý v kvalifikácii neprehral. Slováci môžu postúpiť ešte aj na úkor Srbska. To by však muselo prehrať domáci zápas s Gruzínskom, ktoré vedie Vladimír Weiss.

Foto – uefa.com

H: V skupine H síce Slovensku padla vhod prehra Bosny a Hercegoviny s Belgickom, no po prehre Cypru s Gréckom je šanca, že v tejto skupine sa nájde horší druhý tím, prakticky nulová – Gréci by museli doma stratiť body s Gibraltárom, zatiaľ čo Bosna a Hercegovina by musela vyhrať v Estónsku. Ak Gréci futbalového trpaslíka porazia, budú mať v tabuľke druhých o bod viac než Slováci.

Foto – uefa.com

I: Skupinu I výrazne zamotala remíza Chorvátska s Fínskom. Na prvé miesto poskočil Island, a ak zvládne doma poraziť Kosovo, postúpi na MS. O druhé miesto sa v priamom súboji zrejme pobijú Ukrajina s Chorvátskom. Slovensko potrebuje, aby sa ich vzájomný zápas skončil remízou. V tom prípade pôjdu do tabuľky druhých Chorváti, no budú mať rovnaký počet bodov a horšie skóre než Slováci.

Foto – uefa.com

Prečo sa v tabuľke druhých škrtajú výsledky s poslednými?

V minulosti sa výsledky škrtali z dôvodu nerovnomerného počtu tímov v skupinách – v kvalifikácii na MS 2014 bola ešte jedna zo skupín päťčlenná. Po vstupe Gibraltáru a Kosova do UEFA už všetky skupiny vychádzajú po šesť tímov, no Únia zachovala pravidlo o škrtaní výsledkov. Rozhodnutie odôvodňuje uchovaním balansu medzi skupinami – proti Gibraltáru sa skóre, ktoré môže rozhodovať, buduje predsa len ľahšie než proti Luxembursku.

Priebeh zápasu proti Malte

Na takmer vypredanom štadióne v Trnave to bola v prvom polčase hra slovenskej mačky s maltskou myšou. Domáci súpera takmer nepustili na vlastnú polovicu. Dobre kombinovali, ale len po šestnástku Malty. Tam narážali na pozornú defenzívu hostí.

Do prvej väčšej šance sa dostal v 16. minúte Nemec, ale mieril vedľa. V 21. minúte si Rusnák prebral loptu v šestnástke, bol sám, ale zbytočne sa miesto strely rozhodol prihrávať hlavou.

Po necelej polhodine zahrozili prvýkrát súvislejšie hostia, Effiong sa dostal do brejku, ale trafil len bočnú sieť Dúbravkovej brány. Slováci napokon otvorili skóre v 33. minúte, keď Hamšík peknou prihrávkou vysunul Nemca a ten pred brankárom Hoggom nezaváhal – 1:0.

V ďalšom priebehu ešte zaujala hlavička Škriniara po rohu, priestor troch žrdí však minula.

Aj v druhom polčase sa hralo prevažne na polovici hostí. V 55. minúte sa ocitol Škriniar sám pred Hoggom, ale namieril iba do neho.

Malťania v 62. minúte urobili v obrane hrubú chybu, Škriniar obral pri ich šestnástke protihráča o loptu, prihral Nemcovi, ten si ju naviedol do palebnej pozície a nezadržateľne prízemnou strelou k pravej tyčke zvýšil na 2:0.

Bol to už jeho jedenásty gól v najcennejšom drese. Domáci sa dostali definitívne na koňa a v 69. minúte po dravom prieniku Rusnáka do šestnástky jeho krížnu prihrávku dorazil do siete Duda.

V 79. minúte mohol prikrášliť výsledok Weiss, z ostrého uhla zakončil, ale Hogg vyrazil na roh. Napriek ďalšiemu tlaku a veľkej šanci striedajúceho Mihalíka v nadstavenom čase už domáci gól nepridali, pozíciu favorita potvrdili zaslúženým víťazstvom a budú čakať, či to bude stačiť na baráž.

hlasy po zápase (zdroj: RTVS):

Marek Hamšík, stredopoliar SR: „Super, v to sme dúfali, že my zvíťazíme a Škóti nie. Ešte zostávajú nejaké zápasy, aby sa nám to podarilo, tak dúfajme. Zvíťazili sme zaslúžene. Určite to budeme všetci sledovať, nie je to v našich rukách, musíme držať prsty za obrazovkami.“

Adam Nemec, autor dvoch gólov SR: „Takéto zápasy sú pre nás najnáročnejšie, ťažko niečo vymyslieť. Ukázalo sa, že kvalita je na našej strane. Máme kvalitných hráčov, ktorí vedia utvoriť šance, a v nedeľu sme tri premenili. Teším sa, že môžem hrať s takými kvalitnými futbalistami. Teší nás remíza Škótska.“

kvalifikácia MS 2018 – nedeľné výsledky 

E-skupina:

Poľsko – Čierna Hora 4:2 (2:0)

Góly: 6. Maczynski, 16. Grosicki, 85. Lewandowski, 87. Stojkovič (vlastný) – 78. Mugosa, 83. Tomaševič. Rozhodoval: Orsato (Tal.)

Dánsko – Rumunsko 1:1 (0:0)

Góly: 59. Eriksen (z 11 m) – 88. Deac. Rozhodoval: Aytekin (Nem.), ČK: 63. Ganea (Rumunsko) po 2. ŽK

Kazachstan – Arménsko 1:1 (0:1)

Góly: 62. Turysbek – 26. Mchitarjan. Rozhodoval: Tean (Mol.)

F-skupina:

Litva – Anglicko 0:1 (0:1)

Gól: 27. Kane (z 11 m). Rozhodoval: Grinfeld (Izr.)

Slovinsko – Škótsko 2:2 (0:1)

Góly: 52. a 72. Bezjak – 32. Griffiths, 88. Snodgrass. Rozhodoval: Eriksson (Švéd.), ČK: 90.+2 Cesar (Slovinsko)

Zoznam účastníkov MS

Európa: Rusko (hostiteľ), Belgicko, Nemecko, Anglicko, Španielsko, Poľsko
Južná Amerika: Brazília
Severná a Stredná Amerika a Karibik: Mexiko, Kostarika
Ázia: Irán, Japonsko, Kórejská republika, Saudská Arábia
Afrika: Nigéria

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie