Denník N

Kozák: Ľudí sa nedá oklamať. Na Maltu pred tromi rokmi prišlo dvetisíc ľudí

Ján Kozák. Foto – TASR
Ján Kozák. Foto – TASR

Ján Kozák je pred záverom kvalifikácie pesimista a naznačuje, že Slováci sa napokon do baráže nedostanú. Pozitívne však hodnotí vývoj a hru mužstva pri porovnaní s predchádzajúcou kvalifikáciou.

Keď hralo Slovensko pred viac ako tromi rokmi s Maltou, v prípravnom zápase v Žiline ledva vyhralo 1:0.

Bolo to po neúspešnej kvalifikácii na majstrovstvá sveta do Brazílie, v závere ktorej Ján Kozák prebral mužstvo po dvojici Stanislav Griga – Michal Hipp.

Na zápase v Žiline bolo vtedy oficiálne viac ako tritisíc divákov. Fanúšikovia si stretnutie môžu pamätať aj preto, že Malťanom pred ich hymnou pustili úryvok piesne Numb od kapely Linkin Park.

Teraz na toho istého súpera prišlo v závere kvalifikácie v Trnave takmer 18-tisíc divákov.

„Veľmi sa tomu teším. Pre tromi rokmi, keď ich tam bolo dvetisíc, som sa sám seba pýtal, pre koho to hráme. Teraz bol plný štadión a fantastická atmosféra,“ hovoril Kozák po víťazstve 3:0.

„Ľudí sa nedá oklamať. Vidia kvalitný prístup hráčov, hru, aj individuálne výkony. Posúvame sa, to ma teší.“

Ruka si našla telefón

„Jeden bod nám bude chýbať,“ začal Kozák pesimisticky o šanciach Slovákov o postup na majstrovstvá sveta.

V F-skupine síce obsadili druhé miesto, no nie je isté, že v tabuľke druhých tímov sa dostanú do najlepšej osmičky. Musia sa spoliehať na výsledky pondelkových a utorkových zápasov.

„Môže sa stať všeličo, ale súperi to majú vo svojich rukách. Mrzí ma, že ten jeden bod asi bude chýbať. Títo hráči (Slováci) sú dobre nastavení a zaslúžili by si hrať baráž.“

Už od štvrtkového zápasu v Škótsku, ktorý Slováci prehrali 0:1, sa vo veľkom špekuluje, za akých okolností sa dá postúpiť na šampionát do Ruska.

Výpočty sprevádzali aj zápas s Maltou. Slováci vedeli, že jedine víťazstvo im dá teoretickú šancu na úspech. Zároveň Škóti nemohli vyhrať v Slovinsku (stretnutie sa skončilo 2:2).

Kozák tvrdí, že pred hráčmi sa informáciu o priebežnom stave zápasu Slovinsko – Škótsko nedalo utajiť.

Cez aplikácie v mobilných telefónoch sledovali vývoj stretnutia aj diváci priamo v Trnave. Po každom slovinskom góle nasledovala veľká radosť fanúšikov.

Fanúšikovia počas zápasu s Maltou. Foto – TASR.

„Bolo zaujímavé, ako ľudia v hľadisku reagovali. Cítili sme, že Slovinci zápas otočili. Mužstvo na to bolo pripravené, hráči sú profíci, urobili, čo mali urobiť.“

Kozák ešte nevie, ako bude sledovať pondelkové a utorkové zápasy, ktorých výsledky môžu Slovákov posunúť na šampionát.

„Nedá sa to nesledovať, povedzme si úprimne. Keď som išiel dole z ihriska, niekto vykríkol, že v Slovinsku je stav 2:2. Povedal som si, že kašlem na to, ale aj tak mi ruka vošla do vrecka a vytiahol som telefón, aby som si to pozrel,“ usmieval sa.

Slovensko postúpi do baráže, ak nastane jeden z týchto scenárov:

  • Wales remizuje s Írskom (pondelok)
  • Srbsko prehrá s Gruzínskom bez ohľadu na výsledok zápasu Írsko – Wales (pondelok)
  • Grécko neporazí Gibraltár a Bosna a Hercegovina vyhrá v Estónsku (utorok)
  • Ukrajina remizuje s Chorvátskom (pondelok)

Hráme dominantnejšie

Slováci v nedeľu relatívne jednoducho zdolali Maltu dvomi gólmi Adama Nemca, tretí pridal Ondrej Duda.

„Najviac ma potešilo, ako sa hráči k tomu víťazstvu dopracovali. Máme veľkú kvalitu, hráči sa zlepšujú a dokážu si poradiť aj s hrou do zhustenej obrany. Ku gólom sme sa dostali trpezlivou hrou,“ vysvetľoval.

„Keď sme strelili druhý gól, z hráčov to spadlo (nervozita), uvoľnili sa, prišla ľahkosť a pekné kombinácie vo fantastickej atmosfére. Pre takéto momenty sa oplatí robiť futbal.“

Kozák vidí najväčší posun slovenského tímu oproti predošlej kvalifikácii v spôsobe hry.

„Na Euro sme sa dostali vďaka hre zo zabezpečenej obrany, keď sme čakali na chyby súpera. Teraz sme sa od domáceho zápasu proti Škótsku presadzovali vlastným spôsobom hry. Doma či vonku,“ povedal.

Tréner upozornil, že kým v kvalifikácii na Euro stačilo na postup aj druhé miesto v skupine, teraz nemusí stačiť ani to. Kým na Eure hralo 24 európskych tímov, na majstrovstvách sveta je ich len trinásť plus domáce Rusko.

„Vtedy sme vyhrali zápasy na Ukrajine a so Španielskom, pritom v oboch bol súper jasne lepší. Teraz sme vyhrali šesť zápasov a v každom sme boli dominantní. Ak to bolo vyrovnané alebo bol súper trochu lepší, tak sme prehrali.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie