Denník N

Baráž nám zabezpečí len remízové suicídum. Toto mužstvo si ju jednoznačne zaslúži

Foto - TASR
Foto – TASR

Či sa nám podarí postúpiť do baráže, si netrúfam odhadnúť. Ak by to však aj nevyšlo, táto kvalifikácia bola pozitívna. Ukázala viacero vynikajúcich momentov mužstva, ktoré má veľkú budúcnosť.

Presne takto sme to očakávali. Naši hráči zvládli zápas s Maltou profesionálne, nič nepodcenili a zaslúžene zvíťazili.

Aj keď sa nám môže zdať, že Malta je ľahkým súperom, realita je iná a aj nedeľný zápas to potvrdil. Práve proti takýmto súperom je kľúčové strelenie prvého gólu, a keď sa to nášmu tímu podarilo, získal hernú dominanciu a zápas kontroloval.

Futbalový osud bol k nám dnes spravodlivý a zaslúžene nás vrátil na druhé miesto v skupine. Naše mužstvo sa profiluje, no druhá priečka mu za predvedené výkony v kvalifikácii patrí právom.

Bola by škoda, ak by tento tím nemohol pokračovať vo svojom vývoji. Postup do baráže by bol ideálny, postup na svetový šampionát by bol absolútne špičkový.

Nová úroveň športového zážitku

Či sa nám to napokon podarí, si však netrúfam odhadnúť. O našom postupe totiž rozhodnú derby zápasy, ktoré môžu ľahko skončiť remízou – pre nás priaznivou, no ľahko môžu priniesť aj neželaný výsledok. Uvedomujem si, že remíza je pre všetky zúčastnené tímy suicidálna, verím však, že takéto remízové suicídum vznikne v náš prospech. Ako som už povedal, zaslúžime si to.

Zaslúžime si to za celú kvalifikáciu, hoci nezačala ideálne. Škoda drobných sporov na jej začiatku, no ak si ich odmyslíme, môžeme Slovensko vnímať ako mužstvo, ktoré futbalovo fungovalo takmer ideálne.

Vo viacerých zápasoch naši hráči potvrdili svoju kvalitu, v mnohých dueloch priam excelovali. Veď si len spomeňme na domáci zápas so Slovinskom či prvých dvadsať minút vo Wembley. To boli momenty, ktoré zdvihli hladinu športového zážitku na novú úroveň.

Lobotka nás posúva do novej dimenzie

Pozitívom z kvalifikácie je aj spôsob, akým sa náš tím vďaka výbornej práci Jána Kozáka uberá. Aj dnes proti Malte zapojil do hry viacero mladých hráčov, a tí potvrdili, že sú vhodnými adeptmi pre reprezentáciu. To nám pomôže predísť akýmkoľvek generačným problémom, ktoré by mohol priniesť fakt, že viacerí starší hráči nás už dlho reprezentovať nebudú.

Ukážkovým príkladom takéhoto mladého hráča je Stanislav Lobotka. Hráč ako on je pre mňa kapitola sama osebe. Mladík z Trenčína dáva nášmu tímu úplne novú dimenziu na poste stredopoliara – dimenziu, na ktorú sme v slovenských podmienkach neboli zvyknutí. Ak sa bude aj naďalej v La Lige vyvíjať tak ako doteraz, bude pre nás obrovským prínosom a výrazne pozdvihne kvalitu futbalovo a herne silného mužstva.

Vyzdvihnem takisto veľký prísľub, ktorý máme v osobe Milana Škriniara. Je to hráč budúcnosti, a to nie len pre slovenskú reprezentáciu, ale aj pre celý medzinárodný futbal, pretože spĺňa všetky kritériá, ktoré kopírujú vývojové trendy a požiadavky na stredného obrancu. Fantastická anticipácia, vyspelá defenzívna technika, konštruktívne odoberanie lopty. To je Milan Škriniar.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie