Denník N

Kotleba v Detve hodil úvodné buly, Nagy mu podal ruku, diváci tlieskali

Marian Kotleba na hokeji v Detve hodil nedávno pred zápasom slávnostné buly. foto – TASR
Marian Kotleba na hokeji v Detve hodil nedávno pred zápasom slávnostné buly. foto – TASR

Krátko pred voľbami dostal Marian Kotleba možnosť ukázať sa pred hokejovými fanúšikmi.

Hokejoví fanúšikovia v Detve museli v nedeľu dlhšie čakať na úvod zápasu proti Košiciam, ktorý bol slávnostný. Symbolické prvé buly vhodil banskobystrický župan Marian Kotleba, diváci mu zatlieskali.

To všetko sa stalo iba tri týždne pred župnými voľbami, v ktorých 4. novembra Kotleba obhajuje svoj post a spájajú sa proti nemu kandidáti, preto, že jeho ĽSNS označujú za fašistickú.

Obaja kapitáni (Jozef Sládok za Detvu a Ladislav Nagy za Košice) županovi podali ruku. Košice vyhrali 3:2. Denník N oslovil Nagya, ten sa odmietol vyjadriť.

Viceprezident klubu rýchlo zložil

Viceprezidentom detvianskeho klubu je Róbert Ľupták, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a šéf druhej najvyššej hokejovej súťaže (prvej ligy). Ľupták je známy svojím vulgárnym správaním, v marci napríklad nadával Marcelovi Hossovi.

Denník N sa Ľuptáka pokúsil kontaktovať. Telefón zdvihol, no keď zistil, že volá novinár, hneď aj bez slova zložil.

Ľupták sa neskôr v tlačovej správe Tipsport Ligy ospravedlnil: „Ospravedlňujeme sa všetkým fanúšikom slovenského hokeja a zvlášť našej domácej Tipsport Ligy za neúmyselné spojenie hokeja s politikou. Neuvedomili sme si dôsledky takéhoto konania, ktoré mohlo určitým spôsobom poškodiť pozitívny imidž Tipsport Ligy a dôveru fanúšikov.“

„Nebudeme sa k tomu vyjadrovať. Keby tam predsedu Mariana Kotlebu nechceli, určite by tam nebol,“ odpísal za župana poslanec Milan Uhrík.

Vedenie ligy sa dištancuje

Pro-Hokej, ktorý riadi Tipsport Ligu, sa dištancuje od „akejkoľvek propagácie politickej strany a hnutia“.

„Sme presvedčení, že týmto konaním došlo k zneužitiu našej najvyššej hokejovej ligy na politické účely, čo vnímame v prvom rade ako etické zlyhanie vedenia HC 07 Detva. Oveľa citlivejšie však vnímame túto skutočnosť aj s ohľadom na blížiace sa voľby do orgánov samospráv, ktoré sa budú konať už o niekoľko týždňov,“ povedal Richard Lintner, riaditeľ ligy.

„Je neprípustné, aby boli slovenský šport a hokej zneužívané na politické ciele. Politika do športu nepatrí. Vedenie spoločnosti Pro-Hokej však bude dôsledne apelovať na vedenie jednotlivých klubov, aby rešpektovali interné smernice spoločnosti. Spájanie domácej hokejovej súťaže s politikou je v rozpore s týmito internými smernicami spoločnosti Pro-Hokej a závažným priestupkom.“

O tom, že politika do športu nepatrí, hovorí vo svojom stanovisku aj hokejový zväz. „Odsudzujeme teda počínanie klubu HC 07 Detva. Hokej patrí medzi najpopulárnejšie športy na Slovensku. Nie je to však dôvod na to, aby z tejto popularity istí jednotlivci či skupiny ťažili politický kapitál.“

Detva je nováčikom Tipsport Ligy. Účasť si nevybojovala v play-out, no v lige napokon nahradila Martin, ktorý nepustili do najvyššej súťaže pre finančné problémy.

Z jedenástich zápasov má Detva zatiaľ jeden bod za prehru po predĺžení s Novými Zámkami. Doposiaľ má skóre 15:40.

V máji 2016 vyjadrili Ľudovej strane Naše Slovensko podporu aj starší žiaci hokejového klubu z Brezna, ktorí chceli na zápas nastúpiť so straníckymi nálepkami na prilbách.

Kotleba teraz robí rozsiahlu kampaň pred župnými voľbami, vyčítali mu napríklad, že má akcie aj v budovách škôl v Žarnovici a v Tisovci.

Blokuje peniaze na šport

„Teraz sa ukazuje, že pod jeho vedením kraj nevyužil potenciál, ktorý mal,“ povedal v máji pre Denník N olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý trénuje a žije v Banskej Bystrici.

„Boli rozpracované projekty, ktoré by nám pomohli. Napríklad sa nedokončilo spojenie Banskej Bystrice so Zvolenom cyklochodníkom, ľuďom by to pomohlo a dostali by sa k športu.“

Kotlebov hlavný vyzývateľ v župných voľbách Ján Lunter v máji upozornil, že župan blokuje dotácie, medzi ktorými boli aj peniaze určené pre strelecký klub.

Kotleba v auguste podporil sumou „skoro 1500 eur“ hokejový turnaj vo Veľkom Krtíši, informoval na Facebooku Michal Gyorgyík.

Gyorgyík, ktorý je kandidátom ĽSNS na župného poslanca za Veľký Krtíš, tiež informuje, že Kotleba dal hokejistom 150 eur na výjazd na turnaj do slovinskej Ľubľany.

Kotleba bežne finančne zo župných peňazí podporuje športové akcie, napríklad hasičské preteky v Dolnej Strehovej.

Banskobystrický župan si na športových akciách rozkladá stranícky stan, v ktorom napríklad zbiera podpisy na petíciu na vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie