Denník N

V Čistom dni je stále desať detí, hoci vyšetrujú sexuálne zneužívanie a štát priznal hrozbu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj napriek obvineniu zo sexuálneho zneužívania sú v resocializačnom zariadení stále maloletí.

Pred dvomi mesiacmi minister práce Ján Richter (Smer) povedal, že resocializačné zariadenie Čistý deň príde o akreditáciu. Maloletých, ktorých malo byť vtedy v zariadení trinásť, mali počas niekoľkých týždňov poslať do iných zariadení.

Po takmer dvoch mesiacoch je stále v zariadení desať detí.

„Z rozhodnutia súdu je do resocializačného strediska Čistý deň umiestnených desať maloletých. Na príslušných súdoch boli po konzultáciách s maloletými a ich zákonnými zástupcami podané návrhy týkajúce sa ich ďalších krokov. O týchto návrhoch budú rozhodovať súdy,“ napísalo ústredie práce.

Celý proces odobratia akreditácie sa spomalil potom, čo sa ozvali dospelí klienti zariadenia a vstúpili do konania.

Aj napriek tomu, že zariadenie má akreditáciu, súdy by mohli poslať deti do iných zariadení. Zatiaľ sa to však nedeje.

Blahová: Je to nezodpovedné

„Je vrcholne nezodpovedné a neprijateľné, akým spôsobom ministerstvo práce pristupuje k ochrane detí,“ hovorí opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorej blog odštartoval pred viac ako rokom kauzu resocializačného zariadenia v Galante.

Akreditačná komisia a aj ministerstvo sa viac ako pred mesiacom vyjadrili, že „existuje odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin“, pripomína Blahová.

Keďže takáto hrozba existuje, bolo by podľa nej namieste okamžite konať a v záujme ochrany detí ich ihneď premiestniť do bezpečia.

„Tento postup malo ministerstvo zvoliť už pred rokom, pretože už vtedy jestvovala dôvodná obava o život a zdravie detí. No otáľa s tým aj potom, čo bolo vznesené obvinenie zo sexuálneho zneužívania, po tom, k akým kontrolným zisteniam dospelo samotné ministerstvo, po tom, čo beží niekoľko trestných stíhaní týkajúcich sa týrania, sexuálneho zneužívania a zanedbávania detí,“ povedala.

Je to podľa nej obrovské a škandalózne zlyhanie ministerstva a svedčí o tom, že na deťoch, ktoré sú tam aj v tejto chvíli, im vôbec nezáleží.

O tom, že by deti v tomto zariadení už nemali byť, hovorila v rozhovore pre Denník N aj psychologička Katarína Hatráková, ktoré robila v Čistom dni kontrolu. Rozprávala napríklad aj o tom, ako chceli jej nariadení, aby menila správu o pochybeniach objavených v Čistom dni. Z ústredia práce Hatrákovú prepustili.

Psychologička v rozhovore povedala, že v Čistom dni dochádzalo opakovane k nedobrovoľnému sexu aj k násiliu.

Richter zmenil názor v čase kauzy Plavčan

Akreditačná komisia ministerstva práce už dávnejšie odporúčala ministrovi akreditáciu odobrať. Keď zariadenie príde o akreditáciu, súdy tam nemôžu posielať maloletých. Keď deti do zariadenia pošle súd, za ich pobyt platí ústredie. Ak tam príde dospelá osoba, platí si pobyt sama.

Minister Richter však v prvej polovici roka odobratie akreditácie zamietal a postavil sa vtedy proti svojej akreditačnej komisii.

V polovici augusta však zmenil názor. Dôvodom podľa Richtera bolo obvinenie, ktoré v kauze Čistého dňa padlo. Polícia obvinila zo sexuálneho zneužívania bývalého zamestnanca Čistého dňa Igora J., ktorý pracoval aj ako zástupca riaditeľa. Obvinenie sa má týkať prípadu maloletej chovankyne Rebeky Ľ.

Zmena názoru ministra Richtera prišla v čase, keď vrcholila kauza eurofondov na ministerstve školstva, pre ktorú musel odísť minister školstva. SNS vtedy začala požadovať, aby na oplátku odišiel minister práce Richter, práve pre kauzu Čistý deň.

V septembri to bol rok, čo sa do médií dostala správa, že v centre údajne bolo sexuálne zneužité dievča Natália. Odvtedy už je aj políciou potvrdené, že dievča malo sexuálny styk v zariadení ešte predtým, ako malo 15 rokov, a to s pracovníkom zariadenia.

Posledné obvinenie teraz padlo v prípade sexuálneho zneužívania iného dievčaťa iným zamestnancom, dnes už bývalým zástupcom riaditeľa ústavu. Poškodená Rebeka podľa Joj tvrdí, že na terapeutickom pobyte na chate jej terapeut spôsobil pri intímnostiach poranenia, ktoré jej museli ošetriť na chirurgii.

Zasiahol generálny prokurátor

Prípad Rebeky, kde teraz padlo obvinenie, pritom polícia už preverovala skôr a uzavrela. Zasiahla však generálna prokuratúra a polícia v Trenčíne ho opäť otvorila. Pochybil aj dozorujúci prokurátor, ktorý ukončenie prípadu odobril.

Generálny prokurátor zasiahol aj pri rozhodnutí ministerstva ísť proti vlastnej komisii a neodobrať Čistému dňu akreditáciu. Po proteste prokuratúry ministerstvo ustúpilo a opäť otvorilo konanie.

Generálny prokurátor kritizoval Richtera za to, že ako na dôležité prihliadlo na skutočnosti, ktoré pre objektívne posúdenie veci boli irelevantné, pritom podstatné skutočnosti vôbec nezohľadnilo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie