Denník N

V Bratislave vraždil Ind, tragédiu na Facebooku zneužívajú proti migrantom

O tragédii ako prvá informovala Pluska, ktorá pomohla rozšíriť aj fámu, že za všetkým boli Arabi.
O tragédii ako prvá informovala Pluska, ktorá pomohla rozšíriť aj fámu, že za všetkým boli Arabi.

Správy o dobodaní mladého muža vyvolali na sociálnych sieťach nové kolo výpadov proti Arabom, k čomu neoverenou informáciou dopomohol aj server Pluska.

V noci z piatka na sobotu došlo v centre Bratislavy k tragédii, ktorou cez víkend žili na internete desiatky tisíc ľudí.

Na Hviezdoslavovom námestí neďaleko nemeckej ambasády dobodali 37-ročného Slováka, ktorý na mieste zomrel.

Útoku podľa svedkov predchádzala hádka o taxík. Útočník údajne napadol najprv Slovákovho kamaráta a následne dobodal jeho, keď mu prišiel na pomoc. Útočník z miesta ušiel, už onedlho ho zadržali policajti.

Spravodajské portály o prípade priniesli prvé informácie v sobotu predpoludním. „Aktuálne. Šok a zdesenie: Cudzinec v Bratislave dobodal mladého muža!“ písal v titulku server Pluska, ktorý o prípade napísal ako prvý.

Informácie sa okamžite začali šíriť Facebookom. Zafungovalo to, že k vražde došlo na známom mieste v centre hlavného mesta, a predovšetkým skutočnosť, že útočníkom bol cudzinec.

Mnohí ľudia si to okamžite preložili tak, že šlo o terorizmus a Slováka zavraždil migrant z arabských krajín.

Dopomohol k tomu i samotný server Pluska, ktorý tiež túto špekuláciu bez overenia napísal. „Podľa našich informácií mal byť útočníkom muž tmavej pleti, zrejme Arab,“ napísala Pluska v prvej verzii článku.

Pôvodná verzia článku Plusky, kde sa písalo o tom, že útočníkom bol zrejme Arab. Neskôr túto informáciu vymazali.

Ich správa postupne nazbierala viac než 5000 lajkov, komentárov či zdieľaní.

„Radikálni islamisti už útočia aj na Slovensku. Komu sa máme poďakovať? Kiskovi a Ficovi?“, „svine arabské“, „treba sa ozbrojovať“, písali niektorí diskutujúci.

Šéfredaktorka Plusky Ivana Mandáková pre Denník N následne povedala, že vychádzali z informácií od dôveryhodného očitého svedka. Neskôr, keď začali prichádzať nové indície o pôvode útočníka – napríklad že mohlo ísť o Albánca –, pasáž o Arabovi vymazali.

Väčšina ostatných médií sa do takýchto špekulácií nepúšťala a zostali len pri tvrdeniach, že útočníkom údajne bol cudzinec.

Polícia: bol to indický kresťan

Aj v reakcii na internetové fámy zorganizovalo vedenie polície v pondelok poobede tlačovú konferenciu, na ktorej zverejnili detaily k prípadu.

Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že útočníkom bol Ind, ktorý na Slovensku žije od roku 2008 – doteraz tu nebol trestaný.

„Pracuje v známej IT firme ako projektový manažér. V roku 2004 sa oženil so Slovenkou, nedávno dostal slovenské občianstvo. Bol kresťanského vyznania. Svojím profilom nijako nepripomínal teroristu, ako sa špekulovalo na internete,“ povedal Gašpar.

Podľa vedenia polície bol v čase útoku pod vplyvom alkoholu. „Na námestí došlo k vzájomnému strkaniu, ktoré vyvrcholilo útokom voči dvom poškodeným osobám,“ dodal Gašpar.

Facebookové reakcie

Fámy o Arabovi sa polícia pokúsila vyvrátiť už v sobotu poobede. Stanoviská poskytovala takmer online na svojom facebookovom profile, ktorý sleduje takmer 75-tisíc ľudí.

„Nie, nebol to Arab, ako niektorí pravdovravní stihli začať rozširovať, aby si opäť našli niečo, čím by ‚podložili‘ svoje postoje,“ písal ešte v sobotu administrátor policajného profilu.

Konšpiračné teórie o moslimoch, migrantoch a „slniečkaroch“, ktorí sú vraj za vraždu zodpovední, sa však šírili ďalej.

V priebehu sobotného večera sa ich pokúsil vyvrátiť aj server Nového Času, ktorý iniciatívne zverejnil článok s titulkom: „Slováci, pozorne čítajte: Toto musíte o vražde v Bratislave vedieť!“

V ňom zopakoval oficiálne stanovisko polície. „Faktom je, že cudzinec, ktorého zadržala polícia, nebol Arab. Nebol to ani moslim a už vôbec to nebol terorizmus,“ písal Nový Čas.

Aj tento článok následne zdieľali stovky ľudí. Viacerí čitatelia však hneď v komentároch rozvíjali úvahy, že Nový Čas určite dostal príkaz, aby zamlčoval skutočný pôvod útočníka.

V približne rovnakom čase informovali médiá aj o podobnej tragédii, ku ktorej došlo na Gemeri v obci Plešivec. Dvadsaťšesťročný Slovák tam v piatok pobodal matku troch detí, ktorá následne zomrela.

Hoci aj k tomuto prípadu pribúdali počas víkendu nové informácie, na Facebooku mali podstatne menšie ohlasy.

Ind so slovenským občianstvom

V priebehu nedele polícia zverejnila informáciu o národnosti útočníka: išlo vraj o Inda, ktorý mal už slovenské občianstvo.

„Na základe dôkazov a doposiaľ vykonaných procesných úkonov vzniesol vyšetrovateľ obvinenie z obzvlášť závažného zločinu vraždy v súbehu so zločinom ťažkej ujmy na zdraví 37-ročnému občanovi Slovenskej republiky pôvodom z Indie,“ uviedla v nedeľu krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Ani tým sa ohlasy na vraždu neskončili. V statusoch niektorých užívateľov sa objavili poznámky, že to mohol byť indický moslim z Kašmíru, oveľa častejšie však boli špekulácie, že polícia a médiá určite klamú.

Príspevky tohto typu pribúdali hlavne vo facebookovej skupine fanúšikov Mariana Kotlebu, ktorá má zhruba 40-tisíc členov. „Neverte médiám. Na stráž,“ napísal napríklad užívateľ Matej Ďuriš, ktorý v skupine zdieľal status, v ktorom sa naďalej písalo o Araboch.

Autentické video

Tieto emócie sa opäť vystupňovali v nedeľu večer, keď sa Facebookom začalo hromadne šíriť šesťminútové video, ktoré krátko po útoku natočil jeden zo svedkov na mobilný telefón.

Zachytáva mladých mužov, ako sa snažia zachraňovať napadnutého Branislava. Video je svojím obsahom veľmi brutálne, na záberoch vidieť, ako obeti tečie z tváre prúd krvi. Zároveň na ňom počuť, ako svedkovia hovoria o Araboch.

Video opäť vyprovokovalo viacerých užívateľov k nenávistným komentárom voči migrantom, či cudzincom ako takým.

Iracionalita slovenského Facebooku

Čo tieto dozvuky víkendovej tragédie ukázali o slovenskom Facebooku?

Po prvé sa znovu potvrdilo, že nenávisť a hystéria voči Arabom, moslimom či vo všeobecnosti migrantom prekročili racionálnu úroveň.

Pokiaľ sa vraždy či násilia dopustí cudzinec, mnoho užívateľov za tým automaticky vidí súčasnú migračnú krízu, multikulturalizmus, Merkelovú, Ficovo „európske jadro“, či Kiskove liberálne názory.

Araba priamo do titulku dal málo známy bulvárny web Slovenský denník. Neskôr titulok zmenil, pôvodná verzia článku sa však naďalej šírila Facebookom.

Táto nenávisť sa už začala prenášať aj do ulíc. Denník SME pred rokom priniesol príbeh mladej Somálčanky Khadry Abdile, ktorá v roku 2013 dostala na Slovensku azyl aj so svojím synom.

Pôvodne sa tu cítila bezpečne, po vypuknutí migračnej krízy ju však niekoľkokrát fyzicky napadli za to, že chodí zahalená. „V električke raz niekto schytil moju šatku a začal ma ňou škrtiť. Okrem toho ma udrel a vyrazil mi zub,“ rozprávala žena. Ostatní cestujúci na to spočiatku podľa jej slov nijako nereagovali.

Nedávno si zase renomovaný denník The New York Times všimol, že v dôsledku protimoslimských nálad môže kúpeľné mesto Piešťany prísť o niektorých návštevníkov z arabských krajín. „Tolerantné kúpeľné mesto sa mení vinou populizmu,“ napísali americkí novinári.

V reportáži opísali príbeh rodiny Hassana al-Mekhyala z Kuvajtu, ktorá pri svojom poslednom pobyte v Piešťanoch zažívala nepoznanú skúsenosť – jeho manželku, chodiacu v nikábe (odkryté sú iba oči), začal v Tescu verbálne napadať zúrivý mladík. „Pokrikoval na ňu, urážal ju a vyzýval ju, aby sa vrátila domov,“ napísal americký denník.

Štát je bezmocný

Druhý záver hovorí o tom, že štát ani pri včasnej reakcii nedokáže zabrániť šíreniu nepotvrdených fám. Administrátor oficiálneho profilu slovenskej polície sa snažil o celej veci podávať aktuálne informácie a zároveň odpovedať aj na niektoré príspevky v diskusii.

Dezinformácie si však napriek tomu žili na Facebooku vlastným životom. Napríklad niektorí fanúšikovia Mariana Kotlebu ich prezentovali ako príklad toho, prečo je nutné voliť ĽSNS, pre ktorú je odpor k migrantom jednou z jej hlavných tém.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie