Denník N

Aliancia za rodinu je späť, ich bábätko z bilbordu zazerá na Ftáčnika a Drobu za Dúhový pochod

Zdroj – Facebook/Politická komunikácia
Zdroj – Facebook/Politická komunikácia

Milan Ftáčnik ani Juraj Droba, na ktorých aliancia útočí, si nemyslia, že by im kampaň Aliancie za rodinu mohla ublížiť.

„Ftáčnik a Droba podporili Dúhový pochod,“ upozorňuje bilbord Aliancie za rodinu. S grimasou z neho gáni malé dieťa, pri ktorom je napísaná otázka: Nepotrebujem mamu a otca?

Aliancia za rodinu, ktorá vo februári 2015 organizovala referendum za rodinu, sa zapojila aj do župných volieb. Voličov v Bratislavskom kraji sa snaží presvedčiť, aby nevolili opozičného kandidáta a poslanca za SaS Juraja Drobu ani nezávislého kandidáta Milana Ftáčnika, pretože v minulosti niekoľkokrát otvorene podporili Dúhový pochod v Bratislave.

„Pod župou sú školy. Nepotrebujeme župana, ktorý by podporoval extrémne názory organizátorov Pridu, ktorí právo dieťaťa na otca a mamu odmietajú,“ tvrdí predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík.

Ľudia sú si podľa neho rovní bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, ale za požiadavkami Dúhového Pridu vraj nie je rovnosť a rešpekt. „Sú to požiadavky dospelých na nerovnosť pre deti a na nerešpektovanie práv detí na otca a mamu.“

Aliancia chce v Bratislave umiestniť do 10 bilbordov a plánujú aj ďalšiu kampaň, o ktorej Chromík zatiaľ nechce hovoriť.

Anton Chromík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na pochode posledný rok neboli

„Považujem to za špinavú kampaň zo strany aliancie, ktorá na takéto vyjadrenia nemá žiadny podklad ani voči jednému, ani voči druhému kandidátovi,“ tvrdí Milan Ftáčnik. Dodáva, že on ani Droba nikdy netvrdili, že deti nepotrebujú mamy a otcov.

„Tá iniciatíva ma pobavila, lebo som netušil, že sa s pánom Ftáčnikom stretnem na jednom bilborde,“ smeje sa Droba.

Ani jeden z nich sa nezúčastnil na tohtoročnom augustovom Dúhovom pochode. Ftáčnik v ten deň vydával dcéru a Droba sa kvôli župným voľbám rozhodol zostať doma. „Povedal som si, že to bude ako posolstvo voči všetkým občanom, že sa nebudem zúčastňovať na aktivitách, ktoré môžu byť niektorými vnímané ako kontroverzné, aby som niekoho zbytočne nedráždil,“ vysvetľuje Droba.

Znenie referendových otázok aliancie:

Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

K podpore LGBT sa obaja verejne hlásia

Ftáčnik sa ešte ako primátor zúčastnil takmer každého Dúhového pochodu. „Pre mňa to bola akoby súčasť mojej práce, pretože som mal pocit, že títo ľudia takisto patria do spoločnosti, a chcel som im to dať jednoznačne najavo,“ vysvetľuje. Na jednom z Dúhových pochodov mal aj príhovor, povedal v ňom, že spoločnosť by mala riešiť práva LGBT komunity.

„Tento môj postoj nepokazí žiadna Aliancia za rodinu, pretože ho vnímam ako ľudskoprávny a demokratický postoj. A ak niekto chce obmedzovať tieto práva a chce vyhlasovať členov tejto komunity za chorých, tak sú to pre mňa neakceptovateľné vyjadrenia,“ hovorí Ftáčnik.

Droba tvrdí, že aj keď posledný pochod vynechal, LGBT komunitu podporuje naďalej. „Tí ľudia, ktorí sú členmi komunity, o mne vedia, že sa za svoje názory nehanbím a vždy som bojoval za ľudské práva a za práva menšín,“ tvrdí. „Moje názory zostávajú nezmenené.“

Antikampane sa neboja

Ftáčnik ani Droba si nemyslia, že by táto kampaň mohla ovplyvniť výsledky župných volieb.

„Na mňa už skúšali všeličo,“ tvrdí Ftáčnik. „Ľudia ma poznajú a vedia, čo som urobil za posledných 25 rokov v politike, čiže mám svoj životopis napísaný a myslím si, že takáto negatívna kampaň to nedokáže ovplyvniť.“

„Ten, komu nezáleží na tom, aby malo dieťa právo na otca a mamu, sa ovplyvniť nedá,“ hovorí zasa Chromík.

Bilbordy platia z peňazí Aliancie za rodinu. „Nemienime prijať žiadne peniaze od akejkoľvek strany či kandidáta na túto kampaň,“ tvrdí Chromík.

Existenčné problémy aliancia prekonala

Aliancia v roku 2016 musela zaplatiť pokutu 3-tisíc eur ministerstvu vnútra za ovplyvňovanie parlamentných volieb. Kampaňou Hlas za rodinu totiž podporovala kandidátov, ktorí sa v parlamente zaviazali presadzovať prorodinné hodnoty. „Prekonali sme veľmi ťažké obdobie,“ tvrdí dnes Chromík, ktorý výšku pokuty označil za likvidačnú.

Minulý rok Chromík ako predseda asociácie Otca, mamu deťom zbieral podpisy pod petíciu, ktorá chcela presadiť jednotnú európsku definíciu manželstva ako zväzok muža a ženy. Aby sa Európska komisia musela návrhom zaoberať, muselo sa pod petíciu podpísať milión občanov EÚ, čo sa podľa Chromíka podarilo. V súčasnosti sa preveruje počet platných podpisov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie