Denník N

J&T a HB Reavis sa rúcajú plány na vládne výnimky, primátor Bratislavy podporil nespokojných poslancov

Vláda nedostala od bratislavskej samosprávy ani symbolický súhlas, aby dala dvom developerom v hlavnom meste extra podmienky.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, v ktorom mu poslanci prikazujú, aby bez ich súhlasu nepodporil požiadavky developerov žiadajúcich o výnimky cez takzvaný štatút významnej investície.

J&T Real Estate si pýta osvedčenie na projekt Spojenej Bratislavy, čo je napríklad projekt Eurovea 2, Lido a nová električková trať a HB Reavis na projekt Stanica Nivy, teda pre autobusovú stanicu, lanovku a pár ďalších projektov.

„Uznesenie spĺňa zákonné podmienky a je preto schválené. Primátor hlavného mesta nepodpisuje uznesenia mestského zastupiteľstva iba z dvoch dôvodov – v prípade ak je uznesenie v rozpore so zákonom alebo ak ide o uznesenie nevýhodné pre mesto,“ uviedla Veronika Šafáriková z komunikačného oddelenia magistrátu hlavného mesta.

Vláda, ktorá o výnimke pre významné investície rozhodne, nemusí brať ohľad na stanovisko mestského zastupiteľstva a primátora. Jej podpredseda Peter Pellegrini už v minulosti povedal, že názor samosprávy bude pre ministrov dôležitý.

Uznesenie mestského zastupiteľstva predložila poslankyňa mesta Lucia Štasselová a niekoľko ďalších poslancov. Nepáči sa im, že hoci projekty investorov majú výrazne zmeniť širšie centrum Bratislavy a ani poslanci mesta nemajú o nich dosť informácií.

Obávajú sa aj toho, že ak vláda investorom osvedčenie vydá, mesto už na ich výstavbu nebude mať v podstate žiaden dosah.

Žiadosti developerov teraz posudzuje úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a o štatúte rozhodne vláda.

Čo je ešte v uznesení

Uznesenie hovorí aj o tom, že Nesrovnal má zabezpečiť, aby sa dopracoval a schválil generel dopravy Bratislavy. Návrhy, ako by sa mal dopravný dokument mesta zmeniť, majú najprv prejsť cez odborné útvary a poslanecké komisie mesta a následne má o nich rokovať mestské zastupiteľstvo.

Nesrovnal má tiež trvať na dodržiavaní zákona o miestnom poplatku za rozvoj pre všetky developerské a stavebné projekty v hlavnom meste bez výnimky.

Primátor má okrem toho vyčleniť z rozpočtu mesta na rok 2017 a na rok 2018 peniaze na zriadenie Útvaru pre urbanistické štúdie, ktorý sa bude zaoberať rozvojom hlavného mesta Bratislavy z pohľadu územného plánu mesta, urbanity a „s rešpektom k prírodným, historickým, architektonickým, estetickým hodnotám, a priestorovým a sociálnym vzťahom“. Dá sa tomu rozumieť tak, že by na magistráte vznikol podobný útvaru ako Hodnoty za peniaze na ministerstve financií.

Názor mesta nie je pre vládu záväzný

Stanovisko mesta nie je v skutočnosti pre vládu záväzné, v zákone, ktorý rieši štatút významnej investície, sa mesto ani nespomína.

Podpredseda vlády Pellegrini povedal, že je preňho dôležité, čo si myslí o investícii mesto aj dotknuté mestské časti.

„Ja som sa aj pri jednom aj pri druhom obrátil na primátora hlavného mesta, aby mi vyjadril postoj hlavného mesta. Nemôžeme takúto investíciu na pôde mesta odsúhlasiť s tým, že by sa voči nej ohradilo samotné hlavné mesto,“ povedal Pellegrini.

Aký oficiálny postoj zaujme mesto k požiadavkám J&T Real Estate a HB Reavis, nie je zatiaľ jasné. Nesrovnal opäť pripomenul, že poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve neschválili návrh, aby im investori prišli odprezentovať, čo chcú stavať.

„Rozhodnutie o udelení štatútu významnej investície je v kompetencii vlády, mesto na to nemá žiadny zákonný dosah. Hlavné mesto komunikuje s vládou o investičnom zámere developera a projekt bude posudzovať podľa toho, ako zapadne do koncepcie rozvoja mesta, či bude obohatením nosného dopravného systému mesta a či prinesie prospech Bratislavčanom,“ zopakoval Nesrovnal cez svoje komunikačné oddelenie.

Čo sa týka mestských častí, Petržalka aj Ružinov nedávno povedali, že so štatútom významnej investície nesúhlasia.

No v konečnom dôsledku to bude vláda, ktorá rozhodne, či štatút významnej investície developerom udelí, alebo neudelí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie