Denník N

Kotleba opäť provokoval sumou 1488 eur, odkaz na neonacistov spojil s malými hokejistami

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Banskobystrického župana pre sumu 1488 na šekoch pre rodiny postihnutých vyšetruje polícia.

Niekoľko mesiacov po tom, ako Marian Kotleba v marci pobúril Slovensko rozdávaním šekov postihnutým so sumou 1488 eur, to spravil znovu. Tentokrát s malými hokejistami.

Suma 1488 je jasný odkaz na neonacistickú symboliku a pre šeky rodinám s postihnutými deťmi Kotlebu polícia v júli obvinila z prejavov sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

Ešte pred obvinením úrad župana Mariana Kotlebu poskytol presne túto sumu opäť, tentokrát hokejovému klubu HC Veľký Krtíš. Stalo sa tak 8. júna.

Chceli sme 1500 eur, poslali 1488

Prezidenta klubu Igora Talpaša najskôr oslovil jeden z pracovníkov samosprávneho kraja. Povedal mu, že si môže podať žiadosť o dotáciu.

Talpaš tak spravil a Kotlebov úrad požiadal o 1500 eur. „Zmluva však prišla na sumu 1488 eur,“ hovorí hokejový funkcionár pre Denník N.

„Odsudzujem akékoľvek zneužívanie hokeja či hokejových klubov na Slovensku na otvorenú či v tomto prípade podprahovú propagáciu nacistických a rasistických symbolov. Využívanie takejto a podobnej symboliky, hoci aj pri poskytovaní dotácií, považujem za cynické, zbabelé a za hranicou slušnosti,“ reagoval Martin Kohút, prezident hokejového zväzu.

Peniaze nám pomohli

Kombinácia čísel 14/88 je známym neonacistickým odkazom. Číslo 14 je odkazom na frázu 14 slov, ktorú radi opakujú neonacisti.

Jej autorom je americký rasista David Lane, ktorý zomrel v roku 2007. Lanova veta znie: „My musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“

Číslo 88 zasa odkazuje na ôsme písmeno v abecede, teda písmeno „H“, a slúži ako symbolika pre nacistický pozdrav „Heil, Hitler!“

„O tejto symbolike som už predtým niečo počul, no nie som zaangažovaný. Nám tie peniaze pomohli,“ hovorí Talpaš. Na Kotlebu názor má, nechá si ho však pre seba.

Peniaze išli na podporu druhákov, tretiakov či štvrtákov na základnej škole. Klub im nakúpil prilby, dresy a hokejové bránky.

Dotáciu prezentovali na turnaji začiatkom augusta, na ktorom sa mal pôvodne ukázať aj Kotleba. Na Facebooku o nej informoval Michal Gyorgyík, ktorý je kandidátom na župného poslanca za ĽSNS.

„Nevidel som v tom problém, no Kotleba nakoniec neprišiel,“ hovorí Talpaš. Kotleba si pri tejto príležitosti vo Veľkom Krtíši ani nerozložil stánok s petíciou za vystúpenie z Európskej únie a NATO, ako to obyčajne robí pri podobných príležitostiach.

Oslovili sme aj políciu a ĽSNS.

Blokuje peniaze na šport

Kotleba sa v nedeľu ukázal na zápase najvyššej hokejovej súťaže Detva – Košice, na ktorom hodil úvodné symbolické buly. V kraji podporil a navštívil viacero športových akcií. Čelí však kritike za to, že stopol viacero dotácií na športové projekty.

„Teraz sa ukazuje, že pod jeho vedením kraj nevyužil potenciál, ktorý mal,“ povedal v máji pre Denník N olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý trénuje a žije v Banskej Bystrici.

„Boli rozpracované projekty, ktoré by nám pomohli. Napríklad sa nedokončilo spojenie Banskej Bystrice so Zvolenom cyklochodníkom, ľuďom by to pomohlo a dostali by sa k športu.“

Kotlebov hlavný vyzývateľ v župných voľbách Ján Lunter v máji upozornil, že župan blokuje dotácie, medzi ktorými boli aj peniaze určené pre strelecký klub.

Kotleba bežne finančne zo župných peňazí podporuje športové akcie, napríklad hasičské preteky v Dolnej Strehovej.

Tretí obvinený poslanec ĽSNS

Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská tvrdí, že odhalenie tohto prípadu Kotlebovi pri súčasnom obvinení nemusí uškodiť. „Iné by to bolo, keby túto symboliku použil už po vznesení obvinenia,“ povedala pre Denník N.

Kotlebovi by v prípade odsúdenia mohli hroziť aj tri roky väzenia, v realite však odsúdení dostávajú skôr nižšie tresty a podmienky. Zákon však hovorí, že poslanec parlamentu stráca svoj mandát po odsúdení za úmyselný trestný čin, alebo ak bol odsúdený za trestný čin, ak „súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody“.

Kotleba je už tretím obvineným poslancom ĽSNS, polícia stíha aj Stanislava Mizíka a Milana Mazureka.

V máji navyše generálny prokurátor Jaromír Čižnár navrhol rozpustiť celú Kotlebovu ĽSNS.

Kotlebovci si medzičasom stihli vytvoriť záložnú stranu. Ich poslanec Martin Beluský sa stal štatutárom Ľudovej strany a tú premenovali na Ľudovú stranu Pevnosť Slovensko.

Stíhali ho viackrát

Marian Kotleba mal problémy s políciou už v minulosti, viackrát ho aj trestne stíhali. Po prvý raz ešte v roku 2005 po tom, čo na jednom z mítingov – vtedy ešte v uniforme – rozdával program svojej prvej strany, zakázanej Slovenskej pospolitosti – Národnej strany.

Táto strana otvorene odmietala demokraciu a chcela siahnuť na rovné volebné právo aj práva menšín. Vyšetrovanie trvalo štyri roky, až ho prokurátorka v Považskej Bystrici v roku 2009 zastavila s odôvodnením, že sa Kotlebovi nepodarilo dokázať úmysel.

V roku 2009 Kotlebu obvinili z použitia pozdravu Na stráž! na oslavách 14. marca v Bratislave. Aj toto stíhanie zastavili kontroverzným rozhodnutím, podľa ktorého by išlo o pozdrav Hlinkovej gardy, iba ak by bol zároveň doplnený zdvihnutím pravice do výšky očí.

V tom istom roku Kotlebu stíhali aj za volebný leták k prvej kandidatúre na banskobystrického župana. Sľuboval v ňom odstrániť nespravodlivé zvýhodňovanie „nielen cigánskych parazitov“. Práve slovo „nielen“ bolo dôvodom, prečo ho súd neuznal vinným za podnecovanie nenávisti ku skupine obyvateľov.

Dotácia BBSK pre HC Veľký Krtíšprojektnsk na Scribd

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie