Denník N

Polícia: Fico porušil daňové tajomstvo, ale sloboda prejavu má prednosť (+video)

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 21:45. Igor Matovič a Daniel Lipšic hovoria, že zákony platia odlišne pre koalíciu a opozíciu. Policajné uznesenie ukazuje, že Fico má policajného prezidenta na povel.

Vyšetrovateľ bratislavskej polície prerušil vyšetrovanie vyzradenia bankového tajomstva Igora Matoviča, čo pred poslednými voľbami urobil na tlačovej besede premiér Robert Fico.

„Nepodarilo sa zistiť skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe,“ napísal hovorca polície Michal Szeiff. Ako prví o tom informovali Igor Matovič a jeho obhajca Daniel Lipšic.

Vyšetrovateľ podľa nich povedal, že Fico naplnil znaky skutkovej podstaty trestného činu, sloboda prejavu však má podľa vyšetrovateľa prednosť. Ak by stíhali Fica, museli by podľa polície stíhať aj všetkých novinárov, ktorí potom Ficove slová zverejnili.

Polícia tiež tvrdí, že nezistila hlavného páchateľa, teda toho, kto Ficovi informácie o Matovičových daniach, ktoré proti nemu použil v predvolebnom boji, vyniesol.

Inak pristupovali k Rybaničovi a Matovičovi

Matovič s Lipšicom hovoria, že je to škandál. Nie tak ani to, že Fico nie je stíhaný, ale to, že polícia sa nespráva ku všetkým rovnako. Poukazujú na to, že kým Fica prestali vyšetrovať, na Filipa Rybaniča, ktorý vyniesol bankové údaje Roberta Kaliňáka, podali obžalobu a to isté urobili aj v prípade Matoviča a jeho vyhlásenia, že má od anonyma informácie o tom, že Fico má milióny na účtoch v Belize.

„Nie je to fér, nie je to právny štát,“ povedal Matovič. „Porušenie bankového tajomstva Robertom Ficom a Rybaničom je ten istý paragraf. V prípade Rybaniča okamžitý zásah, nátlak vyšetrovateľov, v prípade Fica rok a pol vyšetrovania a hľadania cestičky, ako toho Fica z toho vyzuť,“ tvrdí šéf OĽaNO.

Video: Matovič a Lipšic hovoria o vyšetrovaní Fica
autorka: Monika Tódová

„K takému brutálnemu zneužívaniu orgánov činných v trestnom konaní nedochádza v žiadnej inej krajine EÚ,“ povedal Lipšic, podľa ktorého máme na Slovensku dva trestné zákony – jeden pre opozíciu a druhý pre koalíciu.

Matovič podá voči rozhodnutiu polície sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajská prokuratúra.

Ani šéf finančnej správy nevidí porušenie daňového tajomstva

Ku kauze dával pre políciu stanovisko aj prezident finančnej správy František Imrecze. Aj on si myslí, že Fico sa trestného činu nedopustil. „Finančná správa konštatovala, že daňovým tajomstvom je informácia o daňovom subjekte, ktorá bola získaná pri správe daní. Avšak informácia, ktorá bola získaná a zverejnená iným spôsobom ako pri správe daní, charakter daňového tajomstva nemá, pretože nesúvisí so správou daní a so správcom dane,“ vyhlásila finančná správa.

Lipšic s Matovičom tiež podozrievajú Fica, že policajtom klamal, odkiaľ má informácie o Matovičovom daňovom priznaní. Premiér tvrdil, že ich dostal v Hrnčiarovciach od občana. Nikto zo svedkov to však podľa Lipšica nevedel potvrdiť, neukazujú to ani fotografie alebo video.

Polícia: Fico Matovičovi nepoškodil

Z uznesenia policajného vyšetrovateľa Petra Brndiara vyplýva, že keď chce premiér vypovedať, príde k nemu priamo na úrad vlády policajný prezident. Fico to opísal v časti, kde vypovedal, ako sa k materiálom o Matovičovi dostal.

„Uviedol, že niekedy na jar otváral ihrisko pri Trnave, v dedine Hrnčiarovce nad Parnou, keď došiel chlap a dal mu obálku. Povedal mu, že sa nemôže pozerať na to, čo hovorí Matovič, a že ako bývalý pracovník Daňového úradu v Trnave mu chce niečo dať. Toto je bežná vec pri mítingoch, preto v danom okamihu tomu ani nevenoval nejakú pozornosť. Potom, zrejme v ten večer, si tie papiere pozrel a zistil, že papiere potvrdzujú to, čo o Matovičovi bolo v parlamente už predtým dávno povedané, že previedol firmu na bieleho koňa. Zavolal preto Kaliňákovi a ten mu poslal prezidenta Policajného zboru, pána Gašpara.“

Fico tiež opísal človeka, ktorý mu obálku odovzdal: „Bol to vyšší pán, okolo 60 rokov, štíhlej postavy, oblečený mal šedý oblek, bol to typický štátny úradník.“ Premiér tiež o sebe vyhlásil: „Považuje sa za kvalifikovaného právnika, zastupoval Slovensko na Európskom súde osem rokov a má veľký cit pre hranicu toho, čo sa dá a čo sa nedá.“

Premiér vyšetrovateľovi tvrdil, že „vierohodnosť a autenticitu listín nepreveroval, po dvadsiatich rokoch v politike má dosť skúseností na to, aby vedel, či je to podvrh alebo reálna vec“.

Polícia v prípade vypočula aj šéfa firmy Bonul Miroslava Bödöra, ktorý je príbuzný manželky prezidenta Policajného zboru. Matovič totiž vo výpovedi uviedol, že Bödör vypísal odmenu za informácie o ňom. Bödör povedal, že je to nezmysel. „S premiérom Ficom nie sú v žiadnom priateľskom vzťahu, stretávajú sa raz do roka, keď príde zablahoželať zamestnancom spoločnosti Bonul k ukončeniu roku.“

Polícia vypočúvala aj Bödörovho syna Norberta. Aj ten povedal, že s Ficom sa pozná len z akcie Bonulu. „Premiér sa na takýchto akciách podľa jeho informácií zúčastňuje aj u iných veľkých zamestnávateľov. V otcovej firme sa zúčastňuje na akcii, kde otec odmeňuje svojich zamestnancov a majú kultúrny program, kde má premiér nejaký príhovor. Na jednej z takýchto akcií sa s ním formálne zoznámil. Nemajú však medzi sebou nejaký bližší vzťah, že by si telefonovali.“

Policajt odmietol Fica stíhať z viacerých dôvodov. „Niektorým skupinám osôb (typicky politikom a novinárom) možno priznať z hľadiska slobody prejavu privilegované postavenie. Možno preto s určitosťou konštatovať, že predseda vlády z titulu svojho postavenia a funkcie má právo a v určitých prípadoch i povinnosť poskytovať informácie a myšlienky týkajúce sa všetkých záležitostí verejného záujmu a verejnosť má právo takéto informácie dostať,“ napísal Brndiar v odôvodnení.

Argumentoval aj volebnými výsledkami. OĽaNO získalo oproti predvolebným odhadom takmer o 5 percent viac hlasov a Smer o 7 menej. Aj to je podľa vyšetrovateľa dôkaz, že Fico Matoviča nepoškodil. „V priebehu prípravného konania nebolo preukázané, že predseda vlády by si zverejnenie informácií o Igorovi Matovičovi načasoval na čas predvolebného obdobia, a takýto následok nepreukazujú ani reálne volebné výsledky v porovnaní s ich odhadmi,“ vyhlásil vyšetrovateľ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie