Denník N

Vrahom bol Ind. No a čo?

Novinári denníka Plus jeden deň napísali pravdu, ale vytvorili tým falošnú realitu.

V centre Bratislavy sa cez víkend udiala vražda. Bez ohľadu na to, kto bol vrah a kto bola obeť, akej boli národnosti a akú mali štátnu príslušnosť, bez ohľadu na to, aký mal útočník motív, je najstrašnejším faktom víkendu, že jeden človek zobral život druhému človeku. Až potom prichádzajú na rad iné fakty, ktoré síce nie sú až také strašné a definitívne ako vražda, ale hovoria o iných temných zákutiach ľudských myslí.

Skutočnosť, že je niekto slovenský občan indického pôvodu, môže i nemusí zohrávať v prípade vraždy úlohu. Ak by to bola vražda s preukázateľne rasistickým motívom, je na mieste o tom hovoriť, nech už by bol takýto človek páchateľom alebo obeťou. Nespomínať to by znamenalo skresľovať skutočnosť, že pôvod bol v tomto prípade relevantný.

Spomenúť etnický pôvod vraha vo víkendovom prípade, keď motív nepoznáme, ako to urobil Plus jeden deň, je oveľa problematickejšie. Iste, vždy je zaujímavejšie, keď takúto informáciu máme, ale kým neexistuje aké-také podozrenie, že hral vo vražde úlohu pôvod vraha či obete, je takýto postup skôr snahou vzbudiť negatívne emócie než snahou pravdivo informovať. Inak by sme si v tomto periodiku o vraždách asi najčastejšie prečítali, že slovenský občan bielej pleti a slovenského pôvodu zabil iného slovenského občana bielej pleti a slovenského pôvodu. Koho by to však zaujímalo?

Novinári si zrejme uvedomujú, že významná časť ich čitateľov chce za vraždou vidieť niečo, čo potvrdí ich názory, a to, že už sa to začalo a že je to dôsledok migrácie a s ňou spojenej väčšej zločinnosti, ktorú sa snažia vládnuci politici a ich novinárske slúžky zakryť. A hoci k takejto interpretácii dopomáhajú čiastočne aj udalosti, akými boli súznenie nemeckých médií s vládou počas migračnej krízy či nemecká mediálna reakcia na silvestrovské útoky v Kolíne nad Rýnom, u nás nič z toho nemá opodstatnenie.

Naopak, nové informácie zo špeciálnej prokuratúry hovoria o prudkom náraste extrémistických trestných činov. To môže byť spôsobené viacerými faktormi, napríklad aj tým, že sa extrémizmus dostal z okraja do centra pozornosti. Isté však je, že toto sa dá, na rozdiel od diskusií k článku denníka Plus jeden deň, podložiť aj nejakými číslami a nie len nejasným pocitom ohrozenia, ktorý pomáhajú vytvárať aj novinári. Tí by mali informovať o faktoch a vyhodnocovať ich súvislosti a nie ukladať ich tak, aby vytvorili falošnú realitu, že je v tomto prípade dôležitá národnosť vraha.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie