Denník N

Fico s Kmotríkom kontroloval národný štadión, má byť hotový na budúci rok

N - Vladimír Šimíček
N – Vladimír Šimíček

Štadión má vyjsť štátnu kasu najviac na 75 miliónov eur, bude mať kapacitu viac než 22-tisíc ľudí.

Stavba Národného futbalového štadióna by mala byť hotová koncom budúceho roka. „Možno na jeseň,“ povedal premiér Robert Fico, keď si v pondelok prišiel stavbu skontrolovať. Tlačové oddelenie jeho úradu spomína ako možný termíny dostavby aj rok 2019.

Koniec budúceho roka je blízko termínom, ktoré sa vo vládnych materiáloch spomínali začiatkom roka. V nich sa písalo, že stavba bude mať mierny sklz „z dôvodu nepriaznivých klimatických podmienok v zimnom období 2016 a 2017“.

Ficovi na kontrole asistoval podnikateľ Ivan Kmotrík – spolumajiteľ Slovana, ktorý dal arénu nakresliť svojim architektom. Ten spresnil, že stavbárom sa podarilo sklz o čosi dohnať, a tak by mohla byť aréna hotová možno aj skôr, napríklad v auguste.

Prvé plány premiéra Fica postaviť národný štadión pochádzajú z jeho prvej vlády. Vtedy ohlásil investíciu ako opatrenie proti kríze.

Dotiahnuť záležitosť k posledným podpisom sa podarilo až keď ministerstvo školstva ovládla SNS, spájaná s Kmotríkom.

Koľko sa doteraz preinvestovalo? „Do dnešného dňa je to plus mínus na úrovni 20 miliónov eur,“ odpovedal Kmotrík. Dodal, že zatiaľ ide všetko v réžii Slovanu.

Dlho to tak nezostane, pretože Kmotrík má so štátom dohodu, že mu na stavbu prispeje najprv sumou 27 miliónov eur.

Neskôr sa má rozhodovať, či štát napokon celý štadión od Kmotríka kúpi. Preto je debata o rámci 75 miliónov eur. Z nich približne 50 miliónov má byť hrubá stavba a zvyšok najmä vybavenie ako napríklad monitory.

Z Kmotríkových slov vyplýva, že si vlastnú prevádzku štadióna nevie príliš predstaviť. Debata o odkupovaní však nie je „téma dnešného dňa“, hovorí.

„Mám obavy z toho, že keď nám to zostane na krku, tak ako to je, tak budeme veľmi ťažko ťahať celú tú réžiu,“ konštatoval Kmotrík.

Podľa Fica bude debata o kupovaní štadióna na stole až neskôr.

Kmotrík avizuje, že detaily o štadióne porozpráva novinárom v priebehu nasledujúcich týždňov, keď bude mať hotovú aj oceľovú konštrukciu.

Počas kontroly to na stavbe vyzeralo takto:

Foto N –- Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

 

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika

Teraz najčítanejšie