Denník N

Prečo je Fico vážnejší prípad ako Matovič, Kiska a Rybanič dohromady

Robert Fico aj Igor Matovič podľa majetkových priznaní vyzerajú, akoby nikde nebývali. Foto – TASR
Robert Fico aj Igor Matovič podľa majetkových priznaní vyzerajú, akoby nikde nebývali. Foto – TASR

Brániť premiéra slobodou prejavu v situácii, keď v jeho prospech od štátu unikajú kompromaty, je na smiech.

Robert Fico nebude za vyzradenie daňového tajomstva Igora Matoviča potrestaný. Filip Rybanič za vyzradenie bankového tajomstva Roberta Kaliňáka áno. Spravodlivosti je v tom asi toľko ako v tvrdení, že Kiska je rovnaký prípad ako Bašternák.

Stručne. Rybanič, vďaka ktorému vieme, že nám Kaliňák o vzťahu s Bašternákom klamal, vytiahol chránené údaje zo systému banky osobne. Ficovi ich len niekto „dal“ a on ich šíril na verejnosti. To je medzi nimi hlavný vecný rozdiel.

Ficov vyšetrovateľ ešte pridal ďalší. Premiér podľa neho síce naplnil formálne znaky rovnakého skutku ako Rybanič, ale predsedu vlády vraj v tomto prípade stráži „sloboda prejavu“. Tá je naozaj posvätná a novinár je posledný, kto ju bude spochybňovať. Lenže.

Rybanič vskutku porušil Trestný zákon. Preto asi dostane trest. Napriek tomu, že osobne veľmi riskoval a dozvedeli sme sa vďaka nemu dôležitú informáciu o jednom z najmocnejších ľudí v štáte, ktorú nám nečestne tajil. V tomto prípade sú teda neprijateľné použité prostriedky, ale poľahčujúcou okolnosťou môže byť verejný záujem.

Konal v ňom aj Robert Fico? Tvrdí že daňové dokumenty mu odovzdal tajomný neznámy v Hrnčiarovciach nad Parnou. No v nich je akurát tak väzenie, ale takmer určite nikto, kto by Fica zásoboval kompromatmi. Tie mu oveľa pravdepodobnejšie dodáva jemu lojálny štátny aparát. Rovnako, ako je najpravdepodobnejšie, že ten istý aparát nimi verejnosť zásobuje v prípade prezidenta.

Kým je toto podozrenie na prvom mieste v rebríčku možných vysvetlení udalostí okolo Fica, Matoviča a Kisku, je zastavenie Ficovho stíhania s odvolaním sa na slobodu prejavu perverzné. Ako uvedomelý docent práv s ochrankou po svojom boku totiž mal minimálne chytiť pod krk každého, kto mu ponúkne nezákonne získané materiály – v tomto prípade Matovičove. Už len fakt, že to neurobil – ak nebol objednávateľom -, je veľké zlyhanie premiéra. Schovávať sa pri tom za slobodu prejavu, je potom jej urážkou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie